ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ramona Ivan, CEC Bank: Înainte să depunem un proiect pe fonduri europene este bine să discutăm şi cu banca. Este puţin mai dificil dacă se vine la bancă după ce a fost selectat proiectul

19.07.2021, 19:00 Autor: Alex Ciutacu

CEC Bank a semnat un protocol cu AFIR pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene din PNDR Nevoia de a discuta cu „banca de casă“ înainte de a depune este valabilă şi pentru companii mai mari, dar şi pentru antreprenori la început de drum.

Antreprenorii care aplică pen­tru finanţări nerambursabile prin in­ter­mediul măsurilor pe fonduri euro­pe­ne ar trebui să discute cu o ban­că di­na­inte să depună proiectul, astfel încât să-şi asigure partea de con­tribuţie pro­prie şi o structură mai efi­cientă a finan­ţării, a explicat Ramona Ivan, director, Direcţia Re­la­ţii cu Instituţii Naţionale şi In­ter­na­ţionale, CEC Bank, în emi­siu­nea ZF Investiţi în România!, reali­zată în parteneriat cu CEC Bank.

„Când depunem un proiect este bi­ne să venim puţin să discutăm cu ban­ca. Dacă se vine la bancă doar după ce s-a selectat proiectul şi prac­tic avem finanţarea neram­bur­sabilă apro­ba­tă, uneori este puţin mai dificil de mers mai departe. Am văzut pro­iecte foar­te interesante care dacă ar fi trecut şi pe la bancă înainte ar fi fost puţin mai uşor de susţinut structura finanţării“.

Invitata a subliniat că nu există pro­iecte realizate 100% prin finan­ţări nerambursabile, întrucât unele chel­tuieli nu sunt eligibile, iar majo­ritatea măsurilor prevăd şi o com­po­nentă de aport propriu, care este susţi­nut de obicei printr-un credit bancar.

„Am dezvoltat la CEC Bank o struc­tură prin care să putem sprijini de la început, înainte chiar să se de­pună proiectul de finanţare euro­peană nerambusabilă“.

Antreprenorii cu experienţă în ceea ce priveşte fondurile europene şi implementarea unor astfel de pro­iec­te au în­vă­ţat în timp să meargă să dis­cute cu banca. Chiar dacă aceş­tia lu­crează cu mai multe bănci, aleg să aibă o aşa-numi­tă „ban­că de casă“, cu care co­la­bo­rea­ză în mod con­stant şi pe care o alege pentru astfel de proiecte.

„Şi am văzut că mulţi fermieri şi foarte multe com­panii din zona de agri­cultură şi dezvoltare ru­rală ne preferă tocmai pen­tru că avem o anu­mi­tă expertiză pe astfel de proiecte şi în momentul în care ai văzut foarte multe proiecte de acelaşi fel îţi e mai uşor să poţi preîntâmpina anumite aspecte mai puţin dorite, poţi din experienţa ta să vii şi să îi spui clientului“.

Mai mult, CEC Bank observă o eferescenţă a antreprenorilor tineri, la început de drum, care vor să dezvolte ceva pe cont propriu şi caută de cele mai multe ori oportunitatea.

„Este foarte bine, dar îi sfătuiesc pe aceşti antreprenori dacă sunt la început de drum şi nu au mai dezvoltat un proiect cu fonduri nerambursabile să aibă un partener care ştie ce face, că e vorba de o bancă sau de o bancă şi un consultant, să aibă pe cineva alături care să îi ghideze puţin şi să le spună cam ce urmează“.

CEC Bank şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au semnat un protocol de colaborare pentru accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene alocate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada de tranziţie 2021-2022.

„Nu este un element de vânzare, de a încerca să atragem potenţialii beneficiari spre CEC Bank, ci îi ajută foarte mult pe cei care au proiecte să le poată implementa corect, să le instrumenteze bine de la început, pentru că ne dă un cadrul în care putem acţiona şi conlucra mult mai uşor, mai facil şi cu acceptul clienţilor, împreună cu AFIR“.

Banca oferă o serie de facilităţi, prin crearea de produse adaptate specificului acestor finanţări, precum şi prin aplicarea de marje de dobândă mai reduse cu 0,5 puncte procentuale faţă de costurile standard.

„Să luăm cazul în care se solicită o finanţare, se aprobă proiectul şi de atunci trebuie să meargă mai departe. Pentru a merge mai departe trebuie să vină la bancă, să existe un credit punte, un credit de cofinanţare, o scrisoare de garanţie de restituire a avansului şi multe alte lucruri pe cae şi noi în acest protocol le amintim şi le punem la dispoziţie“.

Ramona Ivan a atas atenţia asupra modului în care beneficiarii privesc proiectele şi a subliniat că partea mai complicată nu este aprobarea, ci implementarea.

„Cum mai spuneam noi, lucrurile încep să fie mai complicate nu până se aprobă proiectul, ci din momentul în care proiectul e aprobat şi trebuie implementat corect. Protocolul recent semnat cu AFIR ne ajută şi pe noi şi pe ei să susţinem mai bine proiectele, să putem să ne asigurăm că se implementează corect, că se fac toţi paşii necesari de către beneficiari, să putem să ne corelăm anumite grafice de rambursare, anumite avize, prelungiri, pentru a putea să venim cu soluţii şi să preîntâmpinăm anumite probleme care ar fi apărut în implementare“.

Ea a recomandat ca în compania care vrea să beneficieze de fonduri să existe cel puţin un management al proiectului, respectiv un om care să urmărească implementarea.

„Dacă vorbim de companii mijlocii şi mari acolo lucrurile sunt mai simple, există de multe ori echipe dedicate sau cineva care ştie să urmărească un astfel de proiect. Dacă vorbim de companii mici, de multe ori administratorul societăţii este şi manager şi face multe alte lucruri. E bine să fie în companie o persoană care să ştie să urmărească proiectul cap-coadă, să poată dialoga cu autoritatea şi cu banca în orice moment“.

CEC Bank a finanţat până în prezent circa 2.150 de proiecte de investiţii eligibile în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în valoare de aproximativ 3 mld. ei. Complementar, CEC Bank a acordat peste 166.000 de credite pentru prefinanţarea subvenţiilor acordate de APIA, din care aproximativ 60.000 de credite pentru prefinanţarea subvenţiilor acordate de APIA din fonduri europene, în valoare de peste 3,7 mld.  lei.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank