ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Roxana Mircea, REI Grup: O parte dintre primării se pregătesc pentru programele cu fonduri nerambursabile, dar încărcătura este mare şi aceste programe ar fi trebuit etapizate

10.10.2023, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Autorităţile publice locale îşi doresc în continuare să acceseze orice program de finan­ţare pentru a realiza proiecte şi se pregătesc pentru un final de an plin, în teorie, de lansări de măsuri de finanţare, însă capacitatea administrativă a acestora este una limitată, iar guvernul ar fi trebuit să lase mai mult loc între aceste lansări de programe, a explicat Roxana Mircea, managing partner REI Grup, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Da, se fac pregătiri pentru proiecte. Din păcate, primarii sunt destul de încărcaţi şi ar fi tre­buit cumva etapizate aceste surse de finan­ţare. Mai ales oraşele au o mare provocare, întrucât oraşele închid proiecte de infrastructură pe 2014-2020, au mai avut anul acesta şi PNRR, staţii de încărcare, eficientizare şi alte minuni şi acum vin peste ei programele regionale noi“.

Valul de programe şi modul în care a fost planificat pune presiune pe primării în contextul în care acestea deja au o capacitate administrativă redusă când vine vorba despre gestionarea finanţărilor nerambursabile.

„E foarte mult şi ne spun coordonatorii de fonduri din primării că nu au capacitate, nu au oameni, iar cu câţiva oameni nu pot gestiona zeci de proiecte. Primăriile au puţini oameni buni, de specialitate, pentru că îţi trebuie cineva să urmărească. Noi avem manager de proiect, dar e nevoie şi de cineva din primărie să ştie situaţia, să ştie că ce se realizează pe un proiect este conform licitaţiei. Am văzut cazuri în care în procedura de licitaţie scria că nu se dă avans, s-a dat avans din greşeală şi au primit corecţie 25%“.

Autorităţile publice locale au la dispoziţie în această toamnă peste 5 miliarde de euro pentru investiţii în modernizarea şi dezvoltarea oraşelor şi comunelor, cuprinse în 13 scheme de finanţare, conform unei analize REI Grup. Fondurile pot fi folosite pentru proiecte variate, de la infrastructură rutieră sau energie regenerabilă şi până la regenerare urbană. În acest context, Roxana Mircea le recomandă primăriilor să ţină de oamenii buni.

„Recomandăm primăriilor să-şi menţină oamenii, să facă tot posibilul să îl menţină, să facă ce pot, cum pot, ce le permite legislaţia. Şi pe termen lulg să distribuie proiectele şi un om de la ei să ştie acel proiect pe durata celor câţiva ani pe care se desfăşoară, fie că se construieşte o pistă de biciclete, se anvelopează o clădire sau se realizează un alt proiect de investiţii“.

Doar în octombrie ar trebui să fie lansate programe precum: Componenta C3 din PNRR – platforme gunoi de grajd (228,3 mil. euro), Fondul de Modernizare (500 mil. euro) sau programul AFM de eficienţă energetică pentru clădiri publice (90 mil. euro), urmând ca fiecare dintre următoarele luni să aducă noi şi noi programe până la finalul anului. Pentru proiectele ce ţin de energie pentru autoconsum, consultanţii le recomandă UAT-urilor să realizeze deja studiile de fezabilitate.

„Toate primăriile ar trebui să îşi pregătească, să îşi facă aceste studii de fezabilitate, nu să aştepte ca în ultima lună să pregătim sute de proiecte şi, mai ales, în contextul în care mai vine multe alte surse de finanţare pe zona de energie verde. (...) În opinia mea, undeva la două treimi din administraţiile publice locale din România pot deveni independente energetic“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank