ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank. Adelita Păunescu, Michael Artisan Bakery: Drumul expres Craiova-Piteşti ne-ar putea permite dublarea producţiei. Noi avem nevoie de o calitate constantă pentru că noi cumpărăm multă făină, iar un lot neconform afectează businessul

08.09.2020, 17:15 Autor: Bogdan Alecu

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din jurul Craiovei, în special spre Piteşti şi mai departe, autostrada Piteşti Sibiu ar putea permite dezvoltarea mai rapidă a producţiei din Dolj şi accesul către noi pieţe. 

„Aşteptăm cu interes drumul expres până la Piteşti. Infra­structura ne-ar permite o dublare a producţiei“, a spus Adelita Caracudă-Păunescu, fon­dator, administrator şi acţionar Michael Artisan Bakery, pro­ducător de pâine artizanală cu maia. 

Businessul cu pâine artizanală a demarat în 2015 de către familia Caracudă-Păunescu, care a renunţat la alte afaceri pentru a se concentra pe industria de panificaţie.

„Noi activăm în mediul de business de 20 de ani, soţul este avocat, eu economist. Am avut saloane de înfrumuseţare, con­strucţii, restaurant, importuri. În 2015 am început să producem pâine cu maia. Înainte am început eu să învăţ să fac această pâine, după care a urmat producţia. Investiţia iniţială a fost de circa 200.000 de euro. Noi producem inclusiv maiaua, un amestec de apă cu făină care a fermentat. Noi depindem de calitatea făinii, pentru că utilizăm doar făină, apă şi sare, fără drojdie sau amelio­ratori“, a explicat Adelita Caracudă-Păunescu. 

Brutăria cumpără ingre­dientele atât din ţară, cât şi din Ungaria sau Italia, în condiţiile în care unele tipuri de făină nu sunt disponibile local. 

„Cumpărăm făina din ţară şi străinătate. Avem şi un furnizor în nordul ţării de unde cumpărăm un anumit tip de făină, măcinată pe piatră, dar şi din Italia sau Ungaria. Noi avem nevoie de o calitate constantă pentru că noi cumpărăm multă făină, iar un lot neconform afectează businessul.“

Noi cumpărăm din afară pentru că cea din România nu se ridică la standardul de calitate de care avem nevoie. Făina trebuie măcinată de un anumit tip de moară, care nu ameliorează făina. Gustul pâinii depinde de făină“, a explicat administratorul companiei. 

Iniţial, pentru că pâinea este produsă în Craiova, s-a adresat pieţei locale, iar ulterior a urmat extinderea în Bucureşti. 

„Am venit cu ideea că produsul trebuie să intre într-o reţea de magazine din Bucureşti, iar 90% din producţie pleacă spre Bucureşti, în peste 130 de magazine Mega Image, în peste 30 de magazine Carrefour şi 3 magazine Selgros. De curând avem şi un produs congelat pe care îl vindem în peste 350 de magazine Mega Image în toată ţara. Era imposibil ca produsul proaspăt să ajungă în nordul ţării spre exemplu, motiv pentru care am optat şi pentru produse congelate. Sunt mulţi care pun în denumire un cuvânt atractiv, după care în lista de ingrediente găsim altceva“, a spus Adelita Păunescu. 

Următorul pas îl reprezintă expansiunea, iar odată cu produsul congelat este eliminat şi dezavantajul infrastructurii şi întârzierilor. 

„Acum am demarat cu produsul congelat, iar vânzările cresc. Urmează creşterea pe acesta, să vedem capacitatea maximă de producţie, iar în 1-2 ani vizăm exporturi. Noi tot timpul realizăm investiţii. Urmează să feliem pâinea, să venim cu noi produse. Exporturile vor merge către Europa de Vest, SUA. Pâinea congelată are 9 luni termen de valabilitate şi ne oferă mai multă flexibilitate“, a spus Adelita Păunescu. 

 

Michael Artisan Bakery în cifre

►1,6 mil. lei cifră de afaceri în 2019

►25 angajaţi

►160 de magazine reprezintă reţeaua în care se găseşte pâinea produsă la Craiova

 

Cu ce probleme se confruntă

►Birocraţia. Durează 6-7 luni să te branşezi la reţeaua electrică sau să schimbi un contor, hârtiile depuse la instituţii

►Infrastructura. De la Craiova la Bucureşti nu avem autostradă, iar până la Piteşti au loc foarte multe accidente.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank