ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Nu e blocată dezvoltarea. Eu în doi ani şi jumătate am semnat vreo 1.500 de autorizaţii şi fiecare dintre primăriile de sector a semnat cam 600-700 de autorizaţii pe an

25.05.2023, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

Primăria Capitalei ar trebui să aibă până la finalul anului o primă variantă a noului Plan Urbanistic General (PUG) ♦ Conform primarului, timpul mediu pentru o autorizaţie de construire este astăzi de 2 luni.

Dezvoltarea Capitalei nu este blocată, aşa cum acuză jucătorii din piaţa imobiliară de când s-a schimbat administraţia Firea, întrucât primăria generală a semnat circa 1.500 de au­torizaţii în ultimii doi ani şi jumătate, la care se adaugă cele semnate de pri­măriile de sector, a explicat Nicuşor Dan, primarul municipiului Bucu­reşti, în emisiunea ZF Inves­tiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Nu e nicio dez­vol­tare blocată. Eu în doi ani şi jumă­tate am semnat vreo 1.500 de autorizaţii şi fie­care dintre primă­riile de sector a sem­nat cam acelaşi nu­măr, cam 6-700 de autorizaţii pe an fiecare primar. Deci avem nu nu­măr imens de autorizaţii emise în acest interval“.

Nicuşor Dan spune că a primit câteva zeci de proiecte de PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), iar cea mai mare problemă recurentă a lor este că prevăd o densitate mare de con­struire pentru rezidenţial, încăl­când Legea Spaţiilor Verzi sau Regu­lamentul General de Urbanism. Con­form primarului, timpul mediu pentru o autorizaţie de construire este astăzi de 2 luni.

„Există o întârziere mare şi la PUZ-uri, asta şi pentru că marea majoritate a cererilor sunt nelegale, încercând să ocolească Legea Spa­ţiilor Verzi şi Regulamentul General de Urbanism. Şi sunt foarte multe litigii generate de refuzul nostru de a elibera documentaţii nelegale. Sunt oameni învăţaţi de 20 de ani că se emit documentaţii nelegale şi primul lor reflex este să ne dea în judecată. Şi în loc să rezolvăm pozitiv nişte solici­tări, trebuie să ne apărăm în acele litigii în care suntem chemaţi în judecată“.

Atunci când a ajuns la primărie, Nicuşor Dan a suspendat PUZ-urile de sector pentru a opri modul haotic în care se au­torizau proiecte imo­biliare. Pentru sectoa­rele 1, 3, 5 şi 6 PUZ-urile au fost anulate, în timp ce pentru sectoarele 2 şi 4 Tribu­nalul Bucureşti a decis să respingă anularea dispusă de primar, deşi Curtea de Apel Bucureşti hotărâse anterior că acestea sunt suspendate.

„A fost o surpriză pentru mine faptul că acţiunea a fost respinsă. Curtea de Apel Bucureşti le suspen­dase cu câteva luni înainte, vom vedea ce o să spună Curtea de Apel Bucureşti în recurs. Dacă vorbim de PUZ Sector 2 acolo mai este şi o altă acţiune care cere anularea şi suspen­darea PUZ-ului şi în primă instanţă decizia se va pronunţa vineri, pe 26 mai. Vom vedea ce se întâmplă, în orice caz, în opinia mea aceste PUZ-uri nu sunt legale“.

Mai mult, administraţiile de sec­tor nu ar fi trebuit să emită autorizaţii în baza PUZ-urilor cât timp acestea erau suspendate, însă anumite sectoa­re au continuat să dea autorizaţii.

„Primăria Sectorului 2 a emis autorizaţii în baza lor şi pe cele mai importante dintre ele le vom contesta noi în instanţă“.

Primăria Capitalei a reluat de­mersurile pentru dezvoltarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG), care ar trebui să stabilească ce şi cât poţi construi în orice zone din oraş, ce funcţiuni poate avea un cartier, ce regim de înălţime raportat la dimen­siunea străii, dar şi alte elemente care servesc ca punct de plecare în dez­voltarea unui oraş.

Proiectul pentru un nou PUG a mai fost început în urmă cu zece ani, însă a fost blocat destul de rapid. Acum, administraţia Nicuşor Dan ar trebui să aibă o primă variantă a noului PUG până la sfârşitul anului.

„El a pornit în 2013, s-a blocat în 2014 şi nu a mai fost deblocat până în 2022, a fost o interpretare contrac­tuală, studii care au fost respinse, du­pă aceea au fost admise, o bălmăjeală ad­ministrativă. La sfârşit de 2022 am în­chis toate subiectele astea, am sem­nat actul adiţional, un consorţiu tri­mis de Universitatea de Arhitectură a înce­put să facă studiile necesare, suntem în grafic, noi le-am plătit, şi termenul pe care ei l-au propus şi pe care l-am pus în actul adiţional este sfârşitul anului 2023 pentru a avea o primă variantă a PUG-ului cu care să ne ducem la avi­zare la toate institu­ţiile şi ministe­rele, sunt vreo 30-40 de avize“.

Ultimul PUG realizat la nivelul Capitalei este în anul 2000 şi a dat iniţial o direcţie coerentă de dezvolta­re, dar această direcţie trebuie acum ac­tualizată, ţinând cont de dezvolta­rea din ultimele două decenii.

„Problema a fost că ea a fost modificată de mii de ori, de foarte puţine ori în interes public şi de foarte multe ori în interes speculativ. Şi aşa am văzut Bucureştiul pe care îl avem astăzi, iar PUZ-urile de sector au continuat această direcţie, mult mai nociv decât o făcuseră intervenţiile operate până atunci“.

„Vorbim de sute de hectare de spaţiu verde care au dispărut şi vorbim de densificări ale foarte multor cartiere în care astăzi avem clădiri de PĂ2 pe străzi de 7-10 metri şi în care urmau să apară clădiri PĂ14 fără ca cineva să spună de unde iei bani să extinzi strada asta. Evident că nu vom avea niciodată suficienţi bani pentru a ţine pasul cu această dezvoltare“.

Întrebat cum vede dezvoltarea imobilară a Capitalei în următorii ani, Nicuşor Dan spune că discuţia se poartă pe două paliere, unul legat de urbanism şi unul legat de o atitudine agresivă din partea investitorilor.

„Cel mai important este palierul acesta de documentaţii de urbanism, PUG-ul va rezolva multe dintre problemele acestea, va da în sfârşit o direcţie. (…) Este o comisie tehnică care funcţionează de mai bine de un an şi care a început să dea o direcţie, în sensul de a cere în numele autorităţii cedarea unei bucăţi de teren pentru extinderea drumului, obigarea la a face o funcţiune de învăţământ şi lucruri de felul acesta. Eu sunt optimist că acest dialog se va debloca la un anumit moment“.

De cealaltă parte, primarul spune că investitorii din piaţa imobiliară cer lucruri nerezonabile, la fel ca în dezbaterile parlamentare pentru Codul Urbanismului.

„Vedem o atitudine agresivă a investitorilor, care inclusiv în dezbaterea care e în Parlament în momentul acesta pe Codul Urbanismului cer nişte lucruri nerezonabile. De exemplu, dacă ai un certificat de urbanism emis în baza PUZ Sector 2 tu să poţi construi respectiva investiţie, să zicem blocuri pe malul lacului într-un spaţiu verde, chiar dacă PUZ Sector 2 se anulează. Asta este mai mult decât nelegal, e neconstituţional, nu poţi să suprimi rolul puterii judecătoreşti“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank