ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Mihai Oprea, Blitz: Există o cerere în creştere pentru apartamente mai mari, atât pentru închirieri cât şi pentru achiziţii. „Sectorul de duplexuri şi de case a urcat puternic în timpul verii“

06.11.2020, 22:06 Autor: Bogdan Alecu

Cererea pentru locuinţe mai spaţioase a crescut la nivelul Clujului după modelul din Capitală, pe măsură ce confortul de acasă a devenit din ce în ce mai important.

„S-au căutat pentru închiriere locuinţe mai spaţioase, mai confortabile, pentru a face şcoala de acasă sau munca de acasă mai confortabile. Restricţiile ne-au învăţat cât de importantă este locuinţa, iar acum oamenii au căutat locuinţe mai spaţioase, cu zone de unde se poate lucra, de unde se poate studia. Această tendinţă s-a remarcat atât la nivelul chiriaşilor cât şi la nivelul celor au căutat să cumpere o locuinţă. De asemenea, sectorul de duplexuri şi de case a urcat puternic în timpul verii, iar tendinţa este una pe termen lung deoarece clienţii vor aprecia aceste spaţii. De aceea ne aşteptăm ca viitoarele locuinţe să respecte aceste cerinţe“, a explicat Mihai Oprea, Marketing Manager al firmei de consultanţă Blitz Imobiliare.

Consultantul se aşteaptă ca proiectele deja  în curs de construcţie să fie vândute în forma actuală, însă viitoarele proiecte, ce vor fi demarate de acum înainte, vor fi reconfigurate pentru a respecta noile cerinţe din piaţă.

În ceea ce priveşte evoluţia din perioada următoare, consultanţii se aşteaptă ca trimestrul al patrulea să aducă o creştere a tranzacţiilor.

„Noi ne aşteptăm ca T4 să aducă o creştere semnificativă şi să închidem discuţiile de peste vară. Primul trimestru din 2021 este sub semnul întrebării. Ne aşteptăm şi la creşteri dar şi la corecţii de până în 5%. Deja avem experienţa unui lockdown acum“, a spus Mihai Oprea.

El a subliniat că în ianuarie şi februarie au înregistrat creşteri semnificative, însă trimestrul al doilea cererea a scăzut cu 70% sau chiar peste pe anumite segmente. „Cererea s-a reluat treptat în T3 ajungând în iunie la un nivel normal şi constant, iar la T4 cererea este stabilă şi în creştere faţă de T4 2019.

Spre finalul anului în general volumul scade, însă per total suntem acum la un volum peste cel de anul trecut“.

Şi sectorul chiriilor a fost puternic afectat în această perioadă, iar în Cluj acesta este unul foarte important, mai ales că acolo preţul mediu al apartamentelor este cel mai mare din ţară

„Am văzut o revenire pe final de august, început de septembrie, când studenţii şi alte categorii au revenit din concediu şi au căutat o locuinţă, iar alte categorii de clienţi au dori să schimbe locuinţa profitând de discounturile din piaţă. Piaţa chiriilor a fost semnificativ afectată în această perioadă. Cererea s-a temperat mult şi au existat discounturi ale chiriilor pentru a nu rămâne cu apartamentele goale“.

 

Blitz Imobiliare Cluj

► 1.200 de tranzacţii în 2019, cu peste 50 mil. euro valoare totală a proprietăţilor

► 4% a fost creşterea pieţei imobiliare din Cluj în 2019 vs. 2018

► 3 mil. euro target cifră de afaceri, faţă de 2,7 mil. euro în 2019

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank