ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Marius Dangă, vicepreşedintele CJ Iaşi: Mari jucători globali vin la birourile din Iaşi, dar pentru a atrage producţie, trebuie să existe perspectiva unei autostrăzi pe axa est-vest. Dezvoltarea unor noi unităţi de producţie în zona Iaşiului va necesita cel puţin perspectiva unei autostrăzi spre Vest pentru a permite transportul bunurilor

26.10.2021, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Iaşiul continuă să atragă mari jucători din IT, însă dincolo de oamenii din birouri regiunea de est a ţării are nevoie şi de producţie.

„Cei de la AMD vor să vină la Iaşi. Avem giganţi din IT care pregătesc campusuri la Iaşi. Cei de la AMD vor veni întâi cu birouri, după care există discuţia despre o unitate de producţie. Faptul că un mare jucător global găseşte argumente pentru a veni la Iaşi este foarte bine. Dar vom discuta mai departe de producţie, iar clasa politică locală şi naţională trebuie să dea o perspectivă şi pentru construcţia de autostrăzi. Pe axa est-vest dacă nu există o perspectivă de înfăptuire va fi o frână pentru dezvoltare. Noi nu avem atribuţii aici, dar orice activitate în teren pentru construcţie să apeleze la noi pentru ajutor şi susţinere pentru a nu exista niciun fel de întârziere“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF&CEC Bank Marius Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Compania americană Advanced Micro Devices (AMD), specializată în producerea de semiconductoare pentru o serie de echipamente IT, a anunţat la începutul lunii octombrie deschiderea unui centru propriu de design pe plan local, la Iaşi. Centrul de proiectare AMD va angaja o echipă de ingineri axată pe promovarea atât a inovaţiilor hardware, cât şi a celor software, în centrul acestora fiind principalele soluţii de calcul performante ale companiei.

Până la crearea propriului centru de proiectare în România, AMD lucra pe plan local cu compania Silicon Service pentru servicii de inginerie. Pe baza unui acord dintre cele două companii, AMD va angaja pentru propriul centru o parte dintre inginerii Silicon Service, care lucrau deja pentru proiectele gigantului american. Însă, totodată, AMD va păstra momentan în continuare colaborarea cu firma locală Silicon Service. Centrul de proiectare de la Iaşi al gigantului american va fi administrat de compania AMD Advanced Micro Devices SRL, înfiinţată în iulie anul acesta. Tot la Iaşi au deschis primul birou şi cei de la Amazon, care au deja circa 3.000 de angajaţi.

În lipsa infrastructurii care să conecteze zona Moldovei la Europa de Vest, autorităţile locale au accelerat investiţiile în aeroportul din Iaşi, care va fi modernizat şi extins în urma unui proiect de 75 mil. euro.

„Cel mai important canal de intrare în Iaşi e aeroportul, noi neavând autostradă. Astăzi infrastructura actuală este una depăşită. Chiar şi anul acesta, în perioadă de pandemie, am avut lunile iulie şi august o situaţie în care terminalele actuale nu au făcut faţă traficului de pasageri. Supraaglomerarea din terminale impune o soluţie nouă. Noi acum suntem în procedura de achiziţie, procedura pentru proiectarea şi executarea unui nou terminal (T4), care să asigure necesarul pentru aeroportul Iaşi. Acum suntem aproape gata cu aplicaţia de depus în POIM, vom finanţa 75% din lucrare cu fonduri europene, iar restul va fi asigurat de aeroport. Noi acum prindem ultimul tren al fondurilor europene pentru investiţii în infrastructură aeroportuară. Comisia nu va mai finanţa astfel de investiţii“, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

El a subliniat că numărul curselor aeriene de la Iaşi va continua să crească, iar după Frankfurt următoarea conexiune va fi cu Istanbul.

„În paralel conducerea consiliului judeţean alături de cea a aeroportului face demersuri pentru a aduce noi companii, noi zboruri la Iaşi. Am reînnoit relaţia cu Blue Air, am convins Wizz Air să aducă aici a treia aeronavă, să suplimenteze capacitatea de aici. Lufthansa a venit în Moldova şi avem patru zboruri pe săptămână la Frankfurt. Acum suntem în discuţii cu cei de la Turkish Airlines pentru o cursă la Istanbul, un alt hub important după Frankfurt, Heathrow şi Viena. Trebuie să oferim ieşenilor şi mediului de business un pol internaţional de conexiuni. Odată cu noile curse şi Iaşiul este perceput altfel de investitori. Spre exemplu şi afaceri importante se localizează la Iaşi“, a explicat vicepreşedintele consiliului judeţean.

Următorul pas pentru unităţile de producţie îl reprezintă dezvoltarea de parcuri industriale în judeţul Iaşi, unde investitorii să aibă acces rapid la teren şi infrastructură.

„Avem un parc industrial în comuna Miroslava lângă Iaşi şi un al doilea în dezvoltare. În acest moment suntem în amenajare cu un parc industrial în Leţcani, tot lângă Iaşi, unde pe un teren pus la dispoziţie am obţinut titlul de parc de la Ministerul Dezvoltării şi cofinanţare de la bugetul local şi cel de stat dezvoltăm infrastructura acolo, cu utilităţi şi acolo să localizăm primele afaceri în viitor. Consiliul judeţean nu este proprietar de terenuri, dar are cunoştinţe.“

„Avem specialişti care lucrează la dezvoltare. Am discutat cu comunele din jur, inclusiv din afara zonei metropolitane. Parcul din Leţcani va fi gata anul viitor“, a spus Marius Dangă.

În comuna Holboca consiliul judeţean a preluat un teren de 30 ha şi a alocat bani pentru PUZ şi vom lucra la documentaţie pentru obţinerea titlului de parc.

„De-a lungul drumului european vom mai dezvolta la Dumeşti, la Paşcani unde va fi intersecţia dintre viitoarele autostrăzi A7 şi A8 şi unde există un potenţial imens. Acolo vom avcea un parteneriat cu primăria municipiului Paşcani şi vom dezvolta un parc industrial pe un teren de 50ha. Acolo discutăm despre infrastructura de sprijinire a mediului de afaceri prin parcuri industriale“, a subliniat vicepreşedintele.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank