ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Liam Bailey, Knight Frank: Businessurile din logistică, office şi rezidenţial au multe oportunităţi în îmbunătăţirea clădirilor. Pe orice piaţă există acum o lipsă de spaţii „best in class“.

20.06.2023, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Potrivit celui mai recent număr al The Wealth Report lansat de Knight Frank, populaţia ultrabogată a lumii (UHNWI) a scăzut cu 3,8% în 2022, după o creştere record de 9,3% în 2021. În ciuda scăderii, au rămas totuşi mai multe centre de creştere atât la nivel regional, cât şi la nivel de ţară în toate categoriile de avuţii  – miliardari, UHNWI şi milionari (HNWI).

„Pentru prima dată de la ultima criză, în 2022 am văzut o scădere – au scăzut într-o perioadă în care dobânzile au crescut, iar pieţele financiare au suferit un şoc şi implicit randamentele au fost afectate. Din acest motiv, portofoliile celor foarte bogaţi s-au devalorizat cu o medie de 10%. Numărul celor foarte bogaţi, cu averi de peste 30 mil. dolari, a scăzut la nivel mondial cu 3,8% în ultimul an“, explică Liam Bailey, global head of research la Knight Frank, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, un proiect ZF&CEC Bank.

În opinia lui, dacă dobânzile tot vor creşte, iar inflaţia nu va fi „îmblânzită“, valoarea capitalului scade. Valoarea capitalului a crescut în ultimii ani tocmai pentru că dobânzile au fost la un nivel scăzut.

„În România şi în alte economii dacă PIB-ul creşte, noi joburi sunt create şi cererea de spaţiu există, va urma o creştere a valorilor de închiriere şi o creştere a valorii capitalului dacă există dobânzi mici. Oportunitatea în orice piaţă, inclusiv în România, este că există o lipsă a spaţiilor de calitate. Businessurile din logistică, office şi rezidenţial au multe oportunităţi în îmbunătăţirea clădirilor. Pe orice piaţă există acum o lipsă de spaţii „best in class“. Există oportunitate pentru investitori acum să privească dincolo de situaţia actuală, de actualul ciclu economic“, a subliniat analistul.

În următorii cinci ani, Knight Frank estimează că populaţia globală UHNWI se va mări cu 28,5%, la aproape 750.000 de la 579.625 în 2022. Această expansiune marchează o încetinire faţă de creşterea de 44% observată între 2017 şi 2022. Numărul de HNWI este de aşteptat să crească şi ea cu 56,9% şi va depăşi 100 de milioane în următorii cinci ani.

Primele 10 locaţii pentru creşterea prognozată sunt dominate de economiile europene şi asiatice. Se aşteaptă ca Ungaria să iasă pe primul loc cu o creştere de 75% a populaţiei de HNW, urmată de Turcia (70%) şi Polonia (67%). Cu toate acestea, SUA îşi va păstra dominaţia cu cea mai mare populaţie globală HNW, care se estimează că va creşte cu 24,6%.

„Ungaria este acolo pentru că a intrat repede în UE cu salarii atractive şi mai ales cu forţă de muncă bine calificată, motiv pentru care a atras rapid producţie“, a spus Liam Bailey.

 

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank