ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Grupul Drăghici Dental s-a mutat în parcul industrial Miroslava la finalul lui 2023 după investiţii de 2,2 milioane de euro. În 2024 investeşte încă 1 milion de euro în producţia de lucrări dentare

10.01.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Piaţa din Franţa a ajuns una dintre principalele surse de venit pentru laboratorul de tehnică dentară Cifra de afaceri s-a ridicat la circa 4,2 mil. euro în 2023, comparativ cu 3,1 mil. euro în 2022 Ţinta pentru 2024 este de peste 5 mil. euro.

Grupul Drăghici Dental s-a mutat în parcul industrial Miroslava, judeţul Iaşi, la fi­nalul lui 2023 după un proiect de investiţii de peste 2,2 milioane de euro pentru un nou la­borator de tehnică dentară, spaţii de birouri şi spaţii de cursuri, a explicat Dan Drăghici, fondator al grupului Drăghici Dental, în emisiunea ZF Investiţi în România!, reali­zată în parteneriat cu CEC Bank.

„Partea de fabrică a rămas la parterul clădirii, unde sunt utilajele, dar la etaj, unde sunt birourile TESA şi ceilalţi tehnicieni, ara­tă ca o clădire de IT, pentru că avem foarte mulţi tehnicieni dentari care lucrează pe software, acolo produc dinţii, şi o mică parte care produc în modul clasic. Partea de fabri­că va creşte în continuare pentru că maşinile încep să ia locul din ce în ce mai mult per­sonalului tehnician dentar“.

Proiectul de investiţii a durat aproape doi ani, iar spaţiul din parcul industrial Miroslava are circa 3.000 mp. Principalul scop al investiţiei a fost extinderea laboratorului de tehnică dentară şi potenţialul de a multiplica producţia. În 2024, va mai investi cel puţin 1 milion de euro în echipamente.

„Am investit destul de mult în partea imo­biliară, iar pentru anul 2024 am deja comenzi date de aparatură de aproximativ 1 milion de euro, care va începe să vină undeva în februarie, maşini care ne vor ajuta foarte mult să creştem producţia“.

Digitalizarea din ulti­mii ani a schimbat regulile jocului şi în tehnica dentară. Astăzi, un medic stomatolog de oriunde din Europa sau din lume poate folosi echipamente digitale de scanare a amprentei dentare şi poate comanda o lucrare de tehnică dentară de oriunde altundeva.

„Pentru mine, digitalizarea din ultimii doi-trei ani a însemnat de fapt o deschidere a pieţei. De unde acum 15 ani vindeam dinţi doar în jurul Iaşiului, acum suntem deschişi şi putem să colaborăm cu oricine la nivel global“.

În acest context, Drăghici Dental a realizat un parteneriat de producţie sub private label cu o companie din China pentru a putea furniza scannere dentare către medicii stomatologic pentru a câştiga piaţă pentru laboratorul de tehnică dentară.

„Din ce în ce mai mult suntem prezenţi la nivel naţional, datorită apariţiei acestei digtalizări şi acestor scannere dentare, noi avem un proiect în care cumva subvenţionăm scannerele dentare şi le dăm medicilor care doresc să colaboreze cu noi şi asta ne ajută mult să aducem medici din alte regiuni“.

Grupul a vândut deja peste 90 de scannere dentare, iar ţinta pentru martie 2024 este de 200 de unităţi.

„Un scanner este în medie 15.000 de euro, cam 9.000 de euro este unul de calitate medie. Noi dăm doctorilor scannere cu 3.500 de euro plus nişte condiţii pe doi ani de zile, una este să colaboreze cu noi şi să aibă un target sau să plătească nişte rate lunare. Când medicii se gândesc că trebuie să scoată doar 3.500 de euro din buzunar sunt mai deschişi“.

Din planul grupului de a extinde portofoliul de clienţi fac parte şi pieţele externe, unde lucrările de tehnică dentară de la Iaşi au ajuns în ultimii ani în Franţa, Italia, Elveţia, Germania sau Marea Britanie. Astăzi, circa 10% din cifra de afaceri vine din plan internaţional, iar Franţa devine o sursă de venit relevantă.

„Pe Franţa creştem, am ajuns să fie în top trei din încasările noastre generale şi în continuare sperăm să creştem în 2024 şi pe piaţa din Italia. (...) Franţa este o piaţă extraordinară, prima dată am ajuns aici prin medici din România, sunt 2.200 de medici români care lucrează în Franţa, ei au fost primii noştri clienţi. Ulterior, am ajuns şi la doctori francezi“.

În prezent, compania lucrează cu 80 de medici din Franţa, dar vrea să crească numărul acestora şi prin evenimente dedicate, în cadrul cărora medicii francezi să viziteze laboratorul de tehnică dentară de la Miroslava.

„Avem în 2024 un proiect în care organizăm evenimente cu medici din Franţa care doresc s vină să vadă cum se fac dinţii la noi în România şi că avem capacitate, nu doar povestim, să vadă că putem face lucrări dentare la preţuri bune şi la o calitate superioară celor pe care ei le primesc acum, mare majoritate din China“.

Un laborator de tehnică dentară din România poate obţine venituri însemnate într-o piaţă ca Franţa, nu datorită preţurilor, care sunt relativ similare cu cele din România, ci datorită unui număr mai mare de lucrări vândute.

„Un medic din Franţa are mai multe lucrări, având în vedere că sunt decontate de stat 100%. Au mai mulţi pacienţi decât un medic obişnuit din România, unde e 100% privat“.

Grupul Drăghici Dental este format dintr-un laborator de tehnică dentară, un lanţ de clinici stomatologice sub brandul Junior & Family Dental Center, respectiv firma Safra Dental Club, specializată pe import, distribuţie şi pe organizarea de conferinţe de specialitate. Lanţul de clinici înseamnă patru unităţi proprii în Iaşi, Bucureşti şi Timişoara, respectiv alte două clinici partenere în Bacău şi Iaşi.

În ceea ce priveşte dezvoltarea lanţului de clinici, antreprenorul nu a mai deschis locaţii noi la acest moment, dar a majorat gradul de ocupare de la 60-70% la 80%.

„Nu aş putea să spun dacă deschide sau nu alte locaţii, dar pot să spun că sunt în discuţii cu diverşi investitori sau parteneri strategici în direcţia asta, dar asta o fac de mai mulţi ani, pe toate direcţiile, încă nu am decis unde o să mergem, probabil la un moment dat o să vedem încotro“.

Cifra de afaceri s-a ridicat la peste 3,1 mil. euro în 2022 la nivel de grup, iar în 2023 ar putea fi de peste 4,2 mil. euro. Ţinta pentru 2024 peste de pete 5 mil. euro. În total, compania are 200 de angajaţi şi 60 de colaboratori. Dintre angajaţi, 140 de oameni lucreaz în laboratorul de tehnic dentară.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank