ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Grupul Agricultorul-Panimon derulează un plan multianual de investiţii de peste 100 mil. lei. Cea mai mare parte din bani merge spre businessul de morărit şi panificaţie Panimon, în retehnologizare, integrarea inteligenţei artificiale şi o linie nouă de producţie

04.12.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Cifra de afaceri a companiei Agricultorul a fost de 533 de milioane de lei în 2022, în timp pe celelalte companii din grup, Panimon şi Agrotehnogrup, au obţinut afaceri de 127 de milioane de lei, respectiv 84 de milioane de lei ♦ Numărul total de angajaţi este de peste 400.

Grupul agroalimentar Agricul­to­rul-Panimon derulează un plan mul­tia­nual de investiţii de peste 100 de milioane de lei, demarat încă din 2021, iar cea mai mare parte a inves­tiţiilor se îndreaptă spre businessul de morărit şi panificaţie Panimon, a explicat Ovidiu Bucătaru, chief fi­nan­cial officer al grupului Agri­cul­torul-Panimon, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Vorbim de investiţii care au început în 2021 într-un ciclu de cinci ani, până în 2026, iar sumele avute în vedere depăşesc 100 de milioane de lei. În primul rând, avem proiectul Pa­nimon, care aduce valoare adău­ga­tă, vorbim de o moară care să reu­şească să aducă pe piaţă aproximativ 50.000 de tone de făină de o calitate superioară“.

Moara a trecut printr-o reparaţie capitală, în cadrul unui proiect de investiţii care s-a ridicat până acum la 20 de milioane de lei şi care va ajunge în final la aproximativ 33 de milioane de lei.

„Este vorba de o retehnologi­za­re, pe lângă partea de componente care înseamnă strict extracţie, şi o di­gi­talizare a acesteia, adică integrând elementele de inteligenţă artificială, machine learning, astfel încât în orice moment să ai un dashboard pe baza căruia să poţi lua o decizie. Suntem în această etapă“.

Investiţiile realizate până acum în retehnologizare aduc o creştere cu până la 300% a producţiei obţinute de Panimon, cu acelaşi consum de re­surse. Până la finalul proiectului de in­vestiţii, capacitatea ar putea ajunge de cinci ori mai mare decât la început.

În cadrul planului de investiţii, Panimon are şi un proiect de circa 40 de milioane de lei pentru o linie nouă pentru producţia de panificaţie, un proiect pentru care speră să atragă şi finanţări guvernamentale sau ne­rambursabile.

 

Una dintre opţiuni ar putea fi programul INVESTALIM.

„Astăzi avem o capacitate de 12 tone produse finite pe zi la Panimon, suntem la 6 tone producţie pe care o livrăm în mod curent. După finali­zarea acestei investiţii vom ajunge la 24-25 de tone produse de panificaţie pe zi, cu o utilizare de 70-75% făină, matematica ne duce la circa 20 de tone. Este o dimensiune de o capacitate medie astăzi în România. Astăzi, cota de piaţă a Panimon este de 2,5% şi va merge spre 5% după această investiţie“.

Pe lângă businessul de morărit şi panificaţie Panimon, pilonul principal al grupului din punct de vedere al volumelor este compania Agricultorul. Businessul a pornit de la producţie vegetală pe aproximativ 3.000 de hectare pe raza judeţului Bacău, iar astăzi este un jucător relevant în comerţul cu cereale şi inputuri pentru agricultură, având capacităţi de stocare proprii şi prin parteneriate care se ridică la aproximativ 300.000 de tone.

„Este important să menţionez aici că vorbim de o punere în valoare a spaţiilor de depozitare pe care le operăm, cu o răspândire care se întinde de la Prut până la Carpaţi. Operăm în judeţele Vaslui, având colaboratori cu care avem parteneriate, judeţul Iaşi, precum şi în Oneşti, judeţul Bacău, aproape de Carpaţi, spaţii care astăzi se cifrează la aproximativ 300.000 de tone capacitate de depozitare“.

Planul multianual de investiţii cuprinde şi o componentă de 34 de milioane de lei care a vizat investiţii în bazele operate de Agricultorul.

„Vorbim de o bază operaţională în care putem depozita peste 160.000 de tone de cerale, putem depozita aproximativ 50.000 de tone de îngrăşăminte, putem depozita îngrăşăminte lichide şi avem acces la ceea ce înseamnă logistică pe calea ferată, adică putem opera încărcarea a două trenuri consecutiv, lucru care duce la creşterea vitezei“.

Cea mai mare companie din grupul construit şi controlat de antreprenorul Mihai Ilie este Agricultorul, cu o cifră de afaceri de 533 de milioane de lei în 2022 şi un profit EBITDA de circa 90 de milioane de lei. Pentru această companie, estimarea de creştere pentru 2023 la nivelul cifrei de afaceri este de circa 25%.

A doua companie ca dimensiune din grup este Panimon, cu afaceri de 127 de milioane de lei în 2022, unde cifra de afaceri ar putea înregistra o uşoară scădere, din cauza timpilor în care facilităţile nu au funcţionat pentru că au trecut printr-o retehnologizare. A treia companie din grup este Agrotehnogrup, compania care va opera producţia vegetală pe cele 3.000 de hecetare, care a avut o cifră de afaceri de 84 de milioane de lei în 2022. Numărul total de angajaţi este de peste 400 de persoane.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank