ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Gabriel Pleşa, primar Alba Iulia: Am câştigat undeva la 50 mil. euro din PNRR, în special pe partea de mediu. Din păcate, cred că vor fi anumite sume pe care România nu va reuşi să le atragă

17.08.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Primăria Alba Iulia depune proiecte pe toate măsurile cu fonduri pe care se încadrează, atât pe PNRR, cât şi pe fondurile structurale.

Administraţia locală din Alba Iulia a câştigat deja circa 50 de mili­oane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu proiecte care variază de la mediu până la educaţie, a explicat Gabriel Pleşa, primarul municipiului Alba Iulia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Avem undeva la 50 de milioane de euro contracte semnate, în special pe partea de mediu, avem o pistă de biciclete în zona de pădure, pe care o vom continua, avem anvelopare, rea­bilitare termică de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. M-am bucurat enorm de mult şi pentru că am reuşit să obţinem finanţarea pentru 21 de autobuze electrice şi un microbuz“.

Primăria a încadrat pe PNRR şi un proiect de schimbare a corpurilor vechi de iluminat din zona istorică a oraşului, care se întâlneşte cu alte pro­iecte pentru iluminat public in­teligent.

„Până la sfârşitul acestor proiec­te, aproape 95% din toate corpurile de iluminat din municipiu vor fi schimbate pe corpuri LED, ceea ce va reduce cu peste 30% consumul iluminatului public“. Totodată, circa 5 milioane de euro din PNRR se vor duce înspre dotarea unităţilor de învăţământ din municipiu, pe un proiect semnat la guvern în urmă cu două săptămâni.

„Am o echipă redutabilă de scri­ere de proiecte şi de implementare, nu vreau să ratăm nicio sesiune de depunere şi nicio prioritate“.

Chiar dacă o parte dintre admi­nis­traţiile locale din România au ieşit la atac şi vor să atragă cât mai mulţi bani din PNRR, rămâne de văzut în ce măsură va reuşi guvernul să în­deplinească jaloanele şi să acceseze tranşele de plată. România ar trebui să primească inclusiv tranşele 3 şi 4 până la finalul lui 2023, dar pentru aceasta din urmă nu mai există şanse în acest an.

„Din păcate, cred că vor fi sume pe care nu le vom putea obţine şi aici este, zic eu, în primul rând, vina clară a politicii guvernamentale“.

„Uitaţi-vă că sunt proiecte pe valul 1 şi valul 2 al Renovării şi alte proiecte care s-au depus în prima etapă din PNRR, s-au evaluat rapid şi am putut semna contractele. Dar avem proiecte cum ar fi pe extinderea reţelelor de apă şi canalizare, mult aşteptate de populaţie şi de noi la Alba Iulia, în care am depus din decembrie 2022 şi încă nu s-a finalizat evaluarea şi nu avem niciun răspuns“.

Aceste întârzieri în evaluarea, corelate cu întârzierile care intervin pe partea de reforme fac să existe sincope. Toate acestea sunt plătite de români, întrucât o oportunitate de dimensiunea PNRR ar putea să nu mai apară în viitor, aşa cum consideră Pleşa. La aceste presiuni se adaugă şi ideea dacă firmele de construcţii au capacitatea de a realiza atât de multe proiecte concomitent.

„Proiectele trebuie finalizate până în 2026, sunt contratimp aceste investiţii, nu este simplu. Noi tocmai de aceea pe tot am semnat deja contractele şi am dat drumul la achiziţii. Să ştiţi că prevăd că va fi o problemă pe viitor cu firmele care să execute astfel de lucrări. Dacă toate aceste proiecte vor fi semnate de UAT-urile din ţară, să ştiţi că nu vom fi în stare sau nu vor fi firmele pe care le avem la ora asta în domeniul construcţiilor în stare să facă toate aceste lucrări. Tocmai de aceea le spun colegilor mei că nu este timp de pierdut, trebuie să vină cât mai repede momentul în care să semnăm contractele de execuţie“.

Administraţia din Alba Iulia spune că depune proiecte pe toate măsurile care se lansează, atât din fondurile structurale, cât şi din PNRR. Totodată, primăria finalizează în acest an ultimele proiecte pe sesiunea 2014-2020, precum un centru multifuncţional într-un cartier cu populaţie vulnerabilă, un bloc de locuinţe sociale şi o grădiniţă de cartier.

În continuare, Pleşa aşteaptă lansarea programelor regionale 2021-2027, prin care vizează câteva investiţii de infrastructură.

„Aşteptăm cu înfrigurare şi pregătiţi ghidurile pentru POR 2021-2027, pentru că sunt investiţii pe care ni le dorim foarte mult, un pasaj subteran, o centură pe partea de sud-est a oraşului, ne dorim foarte mult să terminăm investiţia pentru un ştrand modern şi vrem să continuăm cu infrastructura“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank