ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dragoş Petre, Morphosis Capital: Investiţiile pregătite de şcoala privată Mark Twain vor merge spre 15 mil. euro. Vom face un campus pentru 800-1.000 de copii pe DN1 în zona Baloteşti

13.03.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Mark Twain International School are în prezent circa 650 de elevi Compania şi noii acţionari se uită spre oportunităţi de M&A, dar şi spre investiţii organice.

Şcoala privată Mark Twain In­ter­national School pregăteşte investi­ţii de circa 15 milioane de euro după ce fondul de private equity Mor­phosis Capital II şi fondul belgian Vybros Capital Partners au preluat pachetul majoritar de acţiuni de la antreprenorii români Anca şi Dan Macovei Vlăsceanu, după cum au anunţat reprezentanţii Morphosis Capital în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Discutăm despre mai multe tipuri de investiţii. Sunt investiţiile imo­biliare, care nu vor ţine de Mark Twain, unde va închiria spaţiile de la dezvoltatori imobiliari şi investiţiile făcute de Mark Twain în locaţii pro­prii sau în investiţii, care vor merge spre 15 milioane de euro“.

Tranzacţia de la începutul anului 2024 prin care fondurile au preluat pachetul majoritar în instituţia de învă­ţământ privat cu un curriculum dual înfiinţată în 1995 de Anca şi Dan Macovei Vlăsceanu reprezintă prima investiţie din al doilea fond Morphosis Capital.

„Deocamdată tranzacţia nu este terminată, aşteptăm avizul Consiliu­lui Concurenţei. Am semnat docu­men­tele, dar mai sunt nişte paşi până la finalizare. Deocamdată nu suntem în acţionariat, aşteptăm să fim aprobaţi“.

Reprezentanţii fondului nu au precizat valoarea tranzacţiei, dar au confirmat că aceasta se încadrează în intervalul 7-12 milioane de euro.

„Este un sector foarte fragmen­tat, nu există niciun lider detaşat pe piaţă şi-atunci cum am făcut munca şi în Fondul I ne apucăm şi în Fondul II de munca de a crea un lider de piaţă pe un anumit sector. I-am găsit pe fonda­torii de la Mark Twain, care au o viziune foarte similară cu a noastră, de a creşte platforma educaţională Mark Twain prin deschideri organice şi prin achiziţii sau colaborări cu alte şcoli“.

Mark Twain International School are astăzi două unităţi în nor­dul Capi­talei, situate la o scurtă dis­tanţă una de cealaltă, prin care oferă educaţie într-un ciclu integrat, de la grădiniţă până la finalizarea liceu­lui. Prin ca­pi­talul atras, compania vrea să se ex­tin­dă atât organic, cât şi prin M&A.

„Lucrăm la începerea unei noi locaţii în Baloteşti, care va fi flagship campus pentru Mark Twain. Construcţia va începe curând, aşteptăm toate autorizaţiile. (…) Va fi situat pe DN1 în zona Baloteşti şi va putea acomoda 800-1.000 de copii. Construcţia va dura mai bine de doi ani“.

Dragoş Petre a subliniat că noul campus din Baloteşti nu este gândit pentru a înlocui actualele facilităţi ale Mark Twain, ci va reprezenta o extindere. Astăzi sunt înscrişi circa 650 de elevi la şcoala privată.

„Fiind amândouă în zona de Nord a Capitalei e posibil să fie unii copii care se vor muta din campusul existent în campusul nou, dar cu siguranţă dacă ne uităm la tot ce înseamnă Voluntari, Pipera, Baloteşti, Corbeanca, Snagov, zona este destul de mare să putem umple amândouă campusurile“.

Tot în mod organic, Mark Twain pregăteşte locaţii noi şi se uită spre oportunităţi precum noile cartiere rezidenţiale.

„Vom deschide locaţii noi, avem un contract deja semnat, dar la care mai lucrăm la nişte apendice, pentru o nouă locaţie într-un campus rezidenţial“.

În ceea ce priveşte activitatea de M&A, noii acţionari vor să construiască pe baza platformei Romanian Education Alliance (REA), lansată în trecut de Mark Twain.

„Vrem să atragem alte şcoli care au o viziune similară cu a noastră, de a creşte performanţa educaţională preuniversitară din România. (…) Din punct de vedere business, colaborarea înseamnă M&A cu alte şcoli, fiecare păstrându-şi identitatea sa, dar reunindu-se împreună sub umbrela REA“.

Ideea este ca şcolile care vor fi atrase prin M&A să îşi păstreze brandul şi identitatea proprie, dar în cazul în care nu există un brand consacrat ar putea fi extins brandul Mark Twain.

„Pe partea de M&A suntem în discuţii cu câteva şcoli bune din Bucureşti şi din ţară în care vom vedea dacă le preluăm cu totul sau dacă vom face această alianţă cu fondatorii şcolilor respective. Vom analiza de la caz la caz“.

Al doilea fond Morphosis Capital îşi propune să ajungă la 80-100 de milioane de euro şi se mai uită spre sectoare precum sănătate, retail specializat sau producţie de nişă.

Primul fond Morphosis Capital a avut un capital de 50 de milioane de euro, care a fost investit aproape integral şi care este acţionar astăzi la EMI, Medima Health, Stay Fit Gym, Cronos Med şi DocProcess. Fondul a fost investit şi în Clinicile Dr. Leahu, dar a realizat în 2023 un exit integral către Regina Maria.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank