ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dan Tudose, E-acumulatori: Trebuie să punem în practică legislaţia europeană pentru comunităţi de energie dacă vrem ca blocurile de locuinţe să devină prosumatori mai rapid. Şi trebuie să includem blocurile în Casa Verde Fotovoltaice

02.08.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Compania P Plus 2022 a instalat 20 MW de proiecte fotovoltaice în 2022, dintre care peste 80% reprezintă proiecte rezidenţiale ♦ Antreprenorul a creat în 2023 compania 4ENVIGO, dedicată proiectelor pentru clienţi industriali.

România nu a transpus încă în practică legislaţia europeană pentru comunităţi de energie, ceea ce îngreunează procesul prin care un bloc de locuinţe poate deveni prosu­mator, a explicat Dan Tudose, fondatorul com­paniilor P Plus 2002 (e-acumulatori.ro) şi 4ENVIGO, în emisiunea ZF Investiţi în Ro­mânia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Avem nevoie şi de legislaţia europeană, să o transpunem în practică, pentru ca un bloc de locuinţe clasic să poată produce ener­gia pe acoperiş, iar această energie să fie con­sumată în interiorul blocului de către toţi lo­ca­tarii din bloc, fără ca fiecare dintre aceştia să devină prosumatori, fără să încărcăm distrbuitorii de energie cu documente şi cu tot felul de proceduri“.

Antreprenorul a povestit de cazul Aso­ciaţiei Între Vecini, în care a fost implicat, unde o asociaţie de locatari a reuşit să intre în rândul prosumatorilor. Însă procesul poate fi mult simplificat şi tendinţa poate fi accelerată prin comunităţile de energie.

„Avem un exemplu care s-a întâmplat în ultimele şase luni, o asociaţie care a făcut aceste demersuri, acest pas şi l-a dus la bun sfârşit. Trebuie să creăm o comunitate şi să ne apropiem de vecini să înţelegem că avem un scop comun şi scopul este să folosim acoperişul blocului la comun, să instalăm sisteme fotovoltaice, ori prin aport propriu, ori printr-un program de subvenţionare AFM viitor sau programe locale de la primăriile de sector“.

Astfel, odată cu anveloparea termică a unui bloc poate fi inclusă şi componenta sistemelor fotovoltaice. Singurul prosumator conectat ar fi asociaţia de proprietari, în timp ce energia ar fi consumată de toţi locatarii.

„Şi să avem un singur prosumator, asociaţia de proprietari şi prin legislaţia care trebuie implementată pentru comunităţi de energie să putem consuma această energie pe care o producem pe acoperişul blocului către toţi locatarii din bloc. Doar contoarele inteligente vor şti că la acest punct de producţie avem mai multe locuri de consum în interiorul comunităţii“.

Tudose sfătuieşte asociaţiile de locatari interesate de a deveni prosumatori să meargă către Asociaţia Între Vecini pentru a solicita să fie incluşi în programul derulat ce aceştia.

„În al doilea rând, să meargă către autorităţi, către primărie şi să îi roage ca la următorul ciclu de anvelopare sau de programe de îmbunătăţiri ale eficienţei energetice ale blocurilor să includă şi sistemul fotovoltaic în acest cost, că este un cost mic“.

Mai mult, toţi cei interesaţi ar trebui să solicite Administraţiei Fondului pentru Mediu să includă blocurile de locuinţe printre categoriile care pot primi finanţare în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice, aşa cum anul acesta au fost introduse unităţile de cult în program.

„Să meargă către AFM şi să sugereze ca la următorul program, pentru următorul ciclu bugetar sau calendar de cheltuire a banilor pentru eficienţă energetică, să includă şi blocurile de locuinţe în acest program de subvenţionare, aşa cum au fost incluse şi alte entităţi juridice“.

În plus, cât mai multă lume ar trebui să ceară ANRE-ului şi decidenţilor politici implementarea legislaţiei europene pentru comunităţi energetice, care ar simplifica întregul proces.

Compania P Plus 2022 (e-acumulatori.ro) a pornit la drum cu acumulatori şi soluţii de stocare în urmă cu 20 de ani. În 2016, compania a intrat şi în piaţa soluţiilor fotovoltaice.

„Anul trecut am instalat 20 MW, ţintim anul acesta o creştere de 25%, ne dorim să depăşim pragul de 20-30 MW de panouri fotovoltaice pe an. În plus, vindem şi acumulatori, ne dorim foate mult să creştem numărul de sisteme de stocare ale energiei pe care le avem instalate în sectorul rezidenţial, dar şi în sectorul industrial“.

Mai puţin de 20% din proiectele instalate anul trecut au reprezentat segmentul industrial, restul venind dinspre rezidenţial. În 2023, antreprenorul a creat compania 4ENVIGO, care va gestiona toate proiectele industriale.

Cifra de afaceri a P Plus 2022 s-a ridicat la 12 mil. euro în 2022, iar pentru 2023 ţinteşte o creştere de 25%.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank