ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Constantin Căpraru, 24REAL: Terenurile din Capitală care au avut autorizaţie de construcţie valabilă s-au vândut la preţuri cu până la 30% mai mari în 2021. Preţurile locuinţelor au înregistrat creşteri de 15% sau chiar 25% în Capitală, uneori corelate cu preţul materialelor de construcţii, dar alteori speculativ

11.11.2021, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Mutarea prin care administraţia locală din Bucureşti a suspendat tem­po­rar PUZ-urile de sector din Capitală i-a determinat pe cei în cău­ta­re de te­re­nuri pentru dez­voltări rezi­denţiale să plă­tească un preţ cu până la 30% mai mare în 2021 în cazul în care terenul respectiv avea o autorizaţie de cons­truc­ţie valabilă, a ex­pli­cat Constantin Că­pra­ru, managing part­ner al companiei de consultanţă imo­biliară 24REAL, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Am simţit anul acesta cum te­re­nu­rile pretabile pentru dezvoltări imo­bi­liare se vând la preţuri mai mari. Cele care au avut autori­za­ţie de cons­trucţie valabilă s-au vândut la preţuri cu până la 30% mai mari decât cele fără“. 

Astfel, mutarea admi­nis­tra­ţiei Nicuşor Dan a pus pre­siu­ne pe preţul terenurilor, ceea ce poate duce în conti­nua­re la un efect în lanţ în urma căruia locuinţele cons­truite în Capitală se vor scumpi în 2022. 

„Au căutat aceste terenuri ca să construiască repede. De ce trebuie să contruieşti repede? Pentru că nu ai o predictibilitate asupra preţurilor de construcţie şi nici asupra veniturilor până la urmă. Am văzut de curând un business plan de la un dezvoltator care şi-a bugetat 35% profit, dar dacă aştepţi mai mult de trei ani să construieşti şi să vinzi unităţile rămâne un 10%, deja nu mai merită efortul şi te duci spre alte businessuri“. 

Finalul anul 2021 îi găseşte pe dezvoltatorii imobiliari într-o poziţie dificilă, în contextul în care costurile legate de construcţie nu sunt predictibile, pe fondul creşterii preţurilor materialelor de construcţii corelat cu problema forţei de muncă. 

„Dezvoltatorii sunt foarte stresaţi în acest moment. Exstă o presiune, un risc foarte mare, pentru că din cauza impredictibilităţii costurilor pentru construcţie nu pot să respecte nişte preţuri, şi avem un astfel de exemplu cu un dezvoltator care vinde off-plan, are autorizaţia şi începe să construiască în ianuarie. Dar e puţin speriat că nu o să poată construi cu preţul pe care îl ia acum pe unităţile respective“. 

Preţurile pentru locuinţele din piaţă au crescut constant în 2021, în unele cazuri fiind corelate cu preţurile materialelor de construcţii, iar în alte cazuri speculativ, cu proprietari care se bazează pe un efect în lanţ. 

„Odată cu materialele de construcţii s-a scumpit poate uneori artificial şi preţul la spaţiile vechi. De la începutul anului cred că avem o creştere între 15% şi 25% şi este o creştere foarte mare din punctul nostru de vedere. Ba chiar vedem şi un fenomen foarte bizar: avem proprietari care au listat acum trei luni spre vânzare un apartament sau o casă, nu au reuşit să vândă şi acum ne-au spus că vor să mărească preţurile. E ceva bizar, dar se întâmplă“.

Constantin Căpraru caracterizează vara anului 2021 drept o perioadă efervescentă, însă restricţiile impuse de autorităţi în mijlocul sezonului de toamnă au declanşat un sentiment de aşteptare din partea unor categorii de clienţi. 

„Odată cu valul 4 al pandemiei observ o oarecare aşteptare, adică pare să se fi ponderat cererea care până acum a fost explozivă din punctul nostru de vedere. (...) Aşteptăm să se termine valul 4 şi să continuăm vânzările pentru că există o cerere, adică clienţii s-au liniştit puţin, dar cu siguranţă vor reveni în piaţă pentru că există oferte din ce în ce mai interesante“. 

Această stare de expectativă se remarcă în principal la clienţii care vor să achiziţioneze un imobil pentru a locui acolo, însă cei care achiziţionează în vederea investiţiilor continuă să fie activi. Totuşi, invitatul a subliniat că piaţa chiriilor încă nu şi-a revenit la nivelul din 2019, deci nici randamentele nu sunt încă la nivelul celor pe care le aşteaptă investitorii. 

Compania de consultanţă imobiliară 24REAL a lansat divizia rezidenţială la finalul anului trecut, dar efervescenţa din tranzacţii pe care a adus-o anul 2021 a făcut ca pentru o bună parte din acest an compania să încheie în fiecare zi cel puţin o tranzacţie, fie cu unităţi locative, fie cu terenuri. 

Firma este cunoscută în piaţă mai mult pentru activitatea din segmentul office, unde activează deja de mai bine de şapte ani. În ceea ce priveşte birourile, Constantin Căpraru a avertizat cu privire la lipsa de planuri pentru proiecte noi în piaţă. 

„Mai sunt câteva proiecte importante cu spaţii de birouri care se vor libra până la finalul anului 2022, dar în 2023 nu mai avem niciun proiect. Nu prea mai vin din urmă proiecte mari sau importante de birouri pentru că investitorii s-au oprit puţin din planurile lor şi există riscul ca în 2023 să avem o lipsă a spaţiilor de birouri moderne noi“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank