ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania Simtel intră în producţia de energie în această vară şi ar putea ajunge la 15 MW până la finalul anului. Simtel a cumpărat terenurile unor foste CET-uri pentru a dezvolta proiecte fotovoltaice

16.06.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

  Cifra de afaceri s-a ridicat la 137 mil. lei în 2022, iar ţinta pentru 2023 este de peste 296 mil. lei.

Compania de inginerie Simtel va intra în această vară şi în producţia de energie din surse regenerabile, cu primul megawatt în fotovoltaice, şi ar putea ajunge la capacităţi de 15 MW până la finalul anului, a explicat Sergiu Bazarciuc, cofondator şi director operaţional Simtel, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Luna asta va fi conectat primul proiect, este vorba de un parc fotovoltaic mai mic, de 1 MW, undeva în localitatea Pleşoiu, judeţul Olt, lângă Slatina. Lucrările sunt finalizate, acum facem demersurile necesare pe partea de documente şi de conectare la reţeaua de distribuţie“.

Simtel a anunţat anterior că are un plan de 100 de milioane de euro prin care vrea să ajungă la capacităţi de producţie de energie de 100 MW. Astfel, după mai mulţi ani de instalat proiecte pentru alţi clienţi, compania atacă segmentul producţiei de energie.

„Vom vedea anul acesta primul proiect conectat şi dacă lucrurile merg aşa cum am preconizat vom vedea şi altele în acest an. (...) Planurile pentru anul acesta cuprind alte două proiecte de câte 7 MW fiecare. Să ve­dem cum merge cu partea de conectare, e posibil să terminăm de construit anul acesta şi să ne conectăm cu ele în ianuarie-februarie“.

În drumul spre 100 MW, Simtel are în dezvoltare un proiect de 50 MW în judeţul Giurgiu, unde se aşteaptă ca în câteva săptămâni să obţină avizul tehnic de racordare şi a aplicat pentru autorizaţia de construire. Compania se uită spre zone în care reţeaua poate susţine astfel de investiţii, la terenuri cât mai plate şi la zone unde radiaţia solară este mai bună.

„Un alt lucru pe care l-am făcut este că ne-am dus şi am încercat să punem în valoare nişte terenuri uitate, să spunem aşa, unde au fost foste CET-uri, unde au rămas nişte dărâmături după ce aceste CET-uri nu au mai funcţionat. Am luat câteva terenuri de genul acesta şi acolo vrem să facem centrale fotovoltaice“.

Simtel este o companie de inginerie şi tehnologie care a captat o parte din oportunitatea care a apărut în ultimii doi ani odată cu valul de prosumatori alimentat de contextul pieţei de energie. Compania lucrează în principal cu diferite companii, iar în 2022 a instalat proiecte fotovoltaice de 45 MW.

„Am avut o creştere bună comparativ cu anul 2021, clienţii princiali au venit din retail – cu retailul am şi început – au venit din industria automotive, din logistică şi depozitare, au venit din industria prelucărtoare, fie că vorbim de fabrici de mase plastice, de producţie de mezeluri, preparate din carne, e destul de divers domeniul de clienţi“.

Prognoza pentru anul acesta este de 80 MW instalaţi pentru clienţi b2b până la finalul anului, iar compania spune că premisele sunt bune şi că se va încadra în aceste ţinte.

„Piaţa este foarte dinamică, încep să apară proiectele mari, încep să vină răspunsuri de la PNRR, unde perioada de aplicare s-a încheiat în iunie anul trecut şi vin evaluările şi contractele de finanţare abia după un an de zile. Vorbim de proiecte cu un buget total de 500 mil. euro. De asemenea, este foarte aproape de lansare Fondul de Modernizare, unde şi acolo sunt puşi la bătaie 560 mil. euro“.

Compania Simtel este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, unde are o capitalizare de peste 245 mil. lei, iar spre finalul anului pregăteşte trecerea spre piaţa principală a bursei locale.

Compania este deţinută majoritar de cei trei fondatori: Sergiu Bazarciuc, Iulian Nedea şi Radu Vilău, în timp ce aproape 21% din firmă este deţinută de persoane fizice, iar 8,9% de persoane juridice. Trebuie menţionat că în 2022 fraţii Pavăl de la Dedeman deţineau peste 8% din companie prin Pavăl Holding.

Pentru a finanţa planul de 100 mil. euro, compania are în vedere un mix de finanţare bancară şi obligaţiuni verzi, în contextul în care vrea să iasă cu emisiune de obligaţiuni verzi în 2024.

Cifra de afaceri s-a ridicat la 137 mil. lei în 2022, cu un profit net de 12 mil. lei, iar ţinta pentru 2023 este de 296,1 mil. lei şi un profit net de 25,6 mil. lei. Compania are peste 100 de angajaţi.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank