ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania românească Darcom Energy a dezvoltat o staţie de încărcare pentru vehicule electrice în parteneriat cu o companie olandeză, care o va şi produce. „Nu am găsit în România un producător care să ne susţină.”

08.06.2021, 12:00 Autor: Alex Ciutacu

Compania românească Darcom Energy, parte din grupul Darcom, a investit în cercetare şi dezvoltare pentru un produs de staţie de încărcare pentru vehicule electrice, în parteneriat cu o companie olandeză, care o va şi produce, a explicat Cornel Eftenoiu, fondator, Darcom Energy, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Avem o staţie de încărcare pentru vehicule electrice dezvoltată în România de noi şi alţi parteneri, care a fost vândută către un producător olandez de echipamente. S-au făcut ultimele teste şi cred că vara asta va începe producţia şi livrarea în toată lumea”.

Investiţia Darcom Energy pentru cercetare, dezvoltare şi teste s-a situat la 30-40 de mii de euro, iar compania olandeză a realizat investiţia de 200.000 de euro necesară pentru realizarea primului prototip. 

„Nu am găsit un producător care să aibă capacitatea şi să ne susţină în producţie. (...) Ne-am gândit şi noi la producţie, dar producţia se face în timp, şi cu un singur produs nu poţi fi profitabil. Trebuie să fii polivalent, să faci mai multe produse”. 

Prin urmare, Darcom Energy va ajunge să rămână importator pentru acest produs dezvoltat iniţial de ei în piaţa locală, întrucât nu există încă în România capacităţi de producţie prin care antreprenorii autohtoni să capitalieze acest capitol al tranziţiei energetice. 

Compania are în prezent mai multe proiecte în stadiul de cercetare şi dezvoltare, încercând să găsească parteneri de producţie în piaţa locală pentru cât mai multe dintre ele. „Vrem să dezvoltăm o linie pentru second-life battery, adică baterii recuperate din vehicule electrice, şi lucrăm pe partea de BMS, controlul celulelor.“

„Tot timpul lucrăm la dezvoltarea unor echipamente noi. Mai avem un proiect pe smart house şi vrem să ieşim undeva în toamnă cu el. Acela va fi produs 100% în România, am găsit aici un partener care să ne livreze tot ce avem nevoie”. 

Grupul Darcom a fost fondat de părinţii lui Cornel Eftenoiu încă din primii ani de după Revoluţie, cu o papetărie, după care a dezvoltat activităţi de tipografie, precum şi o secţie de prelucrare pentru tâmplărie PVC, aluminiu. Din 2008, antreprenorul a dezvoltat compania Darcom Energy, care a ajuns în ultimii ani să reprezinte aproape 70% din afacerile grupului. 

„A crescut în ultimii patru ani, nu din 2008. Am avut în 2012 o creştere când am făcut câteva parcuri fotovoltaice mai mari, cu producători de energie, nu prosumatori, dar după aceea a fost un declin când au dispărut subvenţiile de la stat cu certificatele verzi. Uşor, uşor a început să se reia acest business direct pe locurile de consum”. 

Activitatea Darcom Energy cuprinde distribuţie de echipamente şi sisteme solare, cât şi un segment de instalare şi mentenanţă pentru sisteme fotovoltaice, pe zona industrială, respectiv zona rezidenţială. 

„Avem 30% dintre clienţi pe rezidenţial, restul pe industrial. În ultimii doi ani a crescut apetitul pe industrial foarte mult pentru că au început să pună cifrele pe masă, întrucât preţul energiei a crescut foarte mult în ultimul timp şi au încpeut să conştientizeze că trebuie să reducă şi costurile cu energia electrică”. 

Compania a înregistrat în 2020 afaceri de 13,5 mil. lei, în creştere faţă de 7 mil. lei în 2019, conform informaţiilor oferite de fondator. Darcom Energy se bazează pe vânzări directe, prin distribuitori, doar o parte fiind comercializată prin retaileri. 

„Avem şi un showroom pe care l-am închis în pandemie şi urmează să îl redeschidem cu un nou design şi cu mai mult echipamente prezentate acolo, în apropierea de Piaţa Victoriei din Capitală”. 

La intersecţia dintre subvenţiile pentru panouri solare şi legislaţia implementată în urmă cu mai puţin de doi ani pentru reglementarea aşa-numiţilor prosumatori, antreprenorul speră că segmentul rezidenţial va prinde mai mult avânt.  

„Odată cu prosumatorul au eliberat producţia de energie regenerabilă şi pentru persoanele fizice, să zicem aşa. Efervescenţa în piaţă s-a simţit, mulţi dorind să se transforme în prosumatori, chiar dacă aveau un sistem fotovoltaic fără injecţie în reţea. (...) Încă nu avem mulţi prosumatori, mulţi au instalaţiile vechi nu sunt conectaţi la reţea ca şi prosumatori, dar se reiau dosarele din spate şi se avizează ca prosumatori. Şi noi luăm clienţii din urmă şi le facilităm acest lucru”. 

Darcom Energy are birouri în Bucureşti şi în Tg. Jiu, iar echipa se ridică la 15 angajaţi, şi lucrează cu colaboratori pentru proiecte punctuale. 

„Am vrut să păstrăm în companie partea de R&D, proiectare, management de proiect şi câţiva oameni de teren de şantier. Restul dorim să contractăm pentru că poţi avea proiect la Iaşi, la Craiova, la Cluj în acelaşi timp. Şi este mult mai facil să lucrezi cu parteneri din zonă decât să muţi o echipă de 15 oameni din Bucureşti până la Cluj”. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank