ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Comisia Europeană a deblocat plăţile către ITI Delta Dunării după ultimul audit. Plăţile au fost întrerupte anterior de Comisia Europeană în urma unei investigaţii de presă care a dus şi la o investigaţie lansată de autorităţi

21.12.2021, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

Comisia Europeană a deblocat plăţile către asociaţia ITI Delta Dunării după ultimul audit, în contextul în care acestea au fost întrerupte temporar pe fondul suspiciunilor cu privire la modul în care au fost cheltuiţi banii europeni, a explicat Anişoara Radu, preşedinte OFA Ugir Tulcea şi consilier principal al lui Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„ITI Delta Dunării într-o perioadă a avut supervizare de la Comisia Europeană pentru că au existat suspiciuni în vederea implementării proiectelor şi a atragerii de fonduri europene. În acest moment au fost deblocate plăţile, proiectele se imple­mentează, sperăm să nu mai fie probleme“. 

Ea a declarat că după ultimul audit realizat de Comisia Europeană la ITI Delta Dunării plăţile au fost deblocate, dar raportul final încă nu a fost transmis până la realizarea acestei emisiuni. 

„Echipa de conducere a ITI Delta Dunării nu are treabă cu Consiliul Judeţean. Acesta doar a accesat fonduri prin ITI, nu are treabă cu problemele pe care, să spunem aşa, Comisia Europeană le-a descoperit în urma auditului la ITI Delta Dunării“. 

Pentru context, Comisia Europeană a întrerupt temporar plăţile din acest program de 1,1 miliarde de euro care a fost gândit pentru dezvoltarea comunităţilor din Tulcea şi Delta Dunării, iar autorităţile au lansat o investigaţie asupra modului în care au fost cheltuiţi banii europeni. Trebuie menţionat că decizia Comisiei a venit după o investi­gaţie de presă publicată de Info Sud-Est, G4Media, publicaţia germană Suddeutsche Zeitung şi publicaţia olandeză NRC. 

Anişoara Radu a explicat că Tulcea a reuşit să atragă finanţări pentru mai multe proiecte de devoltare prin mecanismul ITI Delta Dunării. 

„Prin această asociaţie s-au obţinut finanţările pentru proiectele la care făceam referire, inclusiv finanţarea pentru proiectul pentru podul Tulcea-Brăila a fost obţinută prin ITI Delta Dunării, iar municipiul Tulcea tot prin ITI Delta Dunării accesează proiecte de finanţare şi dezvoltare. Sunt partenere absolut toate localităţile din judeţ“. 

Consiliul Judeţean Tulcea este implicat în mai multe proiecte aflate în implementare atât la nivel de judeţ, cât şi la nivelul municipiului Tulcea. 

„Am obţinut finanţare pentru reabilitarea a 200 km de drumuri pentru judeţul Tulcea, avem podul Tulcea-Brăila în care ne punem mari speranţe pentru dezvoltarea economică a municipiului Tulcea, a judeţului şi a Deltei Dunării, avem faleza Tulcea, numită şi poarte de intrare spre Delta Dunării, care va purta numele lui Ivan Patzaichin. De asemenea avem un proiect de modernizare a spitalului judeţean Tulcea, Aeroportul Internaţional Delta Dunării şi, de ce nu, ne dorim să obţinem finanţare prin programul Anghel Saligny pentru un proiect de reabilitare a podului peste canalul Mila 36 din Delta Dunării“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank