ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cătălin Drăguleanu, Ariston: Avem nevoie de investiţii în infrastructura de curent electric. Dacă pentru gaz România are un plan, pentru energie electrică se pare că este necesar unul

04.10.2023, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Politica de eliminare treptată a combustibililor fosili trebuie susţinută cu programe de investiţii în infrastructura de energie electrică şi subvenţii pentru pompe de căldură ♦ Până atunci, centralele pe gaz vor domina în continuare piaţa, în lipsă de alternative reale.

Infrastructura subdimensionată pentru trans­portul energiei electrice pune probleme unei expansiuni a pieţei pompelor de căldură şi sunt necesare investiţii în acest sens, mai ales în condiţiile în care deja noile panouri fotovoltaice instalate de prosumatori pun presiune pe o reţea ocolită de multe ori de investiţii.

„Procentul pompelor de căldură din vânzări este mic, chiar dacă vânzările au crescut anual cu două cifre. Vânzările acestora sunt de 10-12 ori mai mici decât în cazul centralelor pe gaz. Există o piaţă de 2,7 milioane de centrale termice în România, 60% sunt înlocuiri. Noi abia intrăm în primul ciclu de înlocuire a centralelor, sun­tem la prima generaţie vs. a cincea sau a şasea în vest“, a spus Cătălin Drăguleanu, senior director la Ariston România, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank.

Un sondaj realizat pen­tru al doilea an consecutiv la solicitarea Ariston România referitor la percepţia popu­laţiei despre pompele de căldură indică o creştere a popularităţii acestei soluţii de confort termic. Odată cu creşterea nivelului de infor­mare, consumatorii devin tot mai pregătiţi să facă trecerea către această tehnologie, este principala concluzie a stu­diului.

„Fără subvenţii, piaţa pompelor de căldură va ră­mâne una de nişă. Pe toate pieţele situaţia s-a schimbat în momentul în care au fost introduse subvenţii pentru acestea pentru mai mulţi ani, cu predictibilitate. Sprijinul pentru achiziţia de pompe de căldură ar trebui să vină în cazul construcţiilor noi. 63% dintre cei din studiu vor să apeleze la această soluţie dacă ar fi subvenţionată“, a spus Cătălin Drăguleanu.

Statul în prezent oferă prin programul Casa verde 20.000 de lei sau aproape 90% din costurile instalării unui sistem de panouri fotovoltaice de 3kW, însă nu şi pentru soluţii verzi de încălzire a locuinţelor, în condiţiile în care deşi România este producător şi exportator de gaze, doar o treime din locuinţe sunt şi branşate de o infrastructură de gaze, iar restul se încălzesc cu lemne sau GPL.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank