ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Antoniu Panait, Vastint: Am obţinut autorizaţia pentru noua fază de la Timpuri Noi în 2022, dar nu am pornit în 2023 din cauza costurilor materialelor de construcţii. Tot în 2022 ne aşteptam să autorizăm PUZ-ul şi pentru Siseşti, dar acolo încă aşteptăm

20.03.2024, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Vastint vrea să dezvolte în zona Siseşti din Capitală pe un teren de 48 de hectare unul dintre cele mai mari şi complexe proiecte rezidenţiale din Bucureşti, unde în final vor locui circa 15.000 de persoane, motiv pentru care vor fi construite şi două şcoli, un parc alături de spaţii de recreere, dar de doi ani aşteaptă aprobarea PUZ-ului.

Vastint, dezvoltatorul sue­dez prezent în Ro­mânia din 2008, care a dez­vol­tat proiectul Bucharest Business ­Gar­den de la Orhideea şi construieşte Timpuri Noi Square, aşteaptă de doi ani aprobarea PUZ-ului pentru proiectul rezidenţial din zona Siseşti din Capitală, unde vrea să construiască unul dintre cele mai mari ansambluri de acest tip din Bucureşti.

„Proiectul de la Siseşti este continuare în procedură administrativă, aşteptăm aprobarea pentru planul urbanistic zonal. Am aplicat acum mai mulţi ani de zile şi aşteptăm de doi ani aprobarea. În Europa Vastint este obişnuit să discute în cadrul unei mese rotunde cu autorităţile şi a vedea care sunt aşteptările municipalităţii“, a spus Antoniu Panait, managing director Vastint, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank.

Proiectul din Siseşti reprezintă un an­samblu multifuncţional, focusul fiind pe dez­voltarea de blocuri, cu peste 6.000 de unităţi de locuit, care vor putea să acomo­deze aproximativ 15.000 de persoane în total. Adiţional, vor exista spaţii comple­mentare care să deservească activităţi comerciale, spaţii dedicate unităţilor de învăţământ, unde au fost prevăzute o şcoală publică şi una privată, multiple spaţii de relaxare şi petrecere a timpului liber. În prima fază sunt prevăzute aproximativ 1.000 de locuinţe, cu infrastructură necesară pentru a oferi celor aproximativ 2.500 de persoane care vor popula proiectul un mediu funcţional şi propice pentru a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi.

„Este un proiect care va avea un impact pozitiv pentru oraş, pentru că ne întoarcem la infrastructură, la proximitatea faţă de muncă. În plus, este în proximitatea nodului intermodal de la Străuleşti, unde este metrou, iar tot în proximitate va fi construit un drum radial spre viitoarea A0. Atunci când am realizat proiectul am discutat cu arhitecţi şi am urmărit ce se construieşte în Berlin în această perioadă“, a spus Antoniu Panait. „Am solicitat şi sper să reuşim să avem o discuţie cu municipalitatea pentru a găsi soluţii care să atingă aşteptările lor şi ale viitorilor locuitori“, a adăugat directorul Vastint pentru România.

După doi ani în care numărul proiectelor de birouri noi a scăzut considerabil, iar cele care s-au mai construit au fost de mici dimensiuni, Vastint anunţă demararea lucrărilor la peste 100.000 mp de noi birouri la Timpuri Noi, suprafaţă similară cu suma tuturor livrărilor de office din Capitală din 2023.

„Am obţinut autorizaţia în 2022, dar în 2023 am decis să amânăm din cauza volatilităţii din piaţa materialelor de construcţii. Acum spre exemplu, discutăm de materiale care au ajuns la preţurile de dinainte de pandemie, motiv pentru care am decis să începem acum“, a spus Antoniu Panait.

Cea de-a doua fază a proiectului vine cu 105.000 mp de birouri

La mai bine de cinci ani de la inaugurarea primelor birouri din proiectul Timpuri Noi Square, suedezii de la Vastint reiau construcţiile pe plan local şi anunţă demararea construcţiei celei de-a doua faze a proiectului, care va include 105.000 mp de birouri şi renunţă complet la utilizarea combustibililor fosili fiind proiectat şi urmând a fi executat conform celor mai recente standarde nZEB şi LEED. Pentru încălzirea clădirilor se vor folosi surse regenerabile, precum cei 1.700 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice şi două sisteme de pompe de căldură, unele de tip aer-apă ce vor fi montate pe terase şi altele de tip sol-apă ce vor utiliza 200 de puţuri geotermale.

Noua fază va fi gata într-o singură etapă în 2027. Volatilitatea preţurilor ne-a dus  în direcţia de a eficientiza cât mai mult, motiv pentru care licităm fiecare etapă a proiectului. Vrem să fim precauţi în aceste vremuri“, a spus directorul.

Lucrările de structură a fazei doi a proiectului Timpuri Noi Square vor fi executate de partenerii Vastint România, Desa Engineering Construction, în timp ce supravegherea şi gestionarea şantierului, împreună cu respectarea normelor în materie de Sănătate şi Securitate la locul de muncă vor fi asigurate de Bureau Veritas.

Desa Engineering Construction a lucrat, de-a lungul timpului, pentru clienţi precum One United Properties, Skanska, Rădăcini Grup, Tehnostrade, Astaldi, Makita şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Complexul de birouri Green Court (dezvoltat de Skanska şi cumpărat de Globalworth), Complexul Energetic Turceni, un magazin Lidl din Ploieşti, clădirile One Verdi Park şi podul peste Dunăre de la Brăila sunt câteva dintre proiectele grupului în România.

Compania Desa Engineering Construction a fost înfiinţată în Bucureşti în anul 2008. Deşi activitatea se derulează în principal în România, grupul din care face parte este prezent prin alte firme şi în Marea Britanie, Olanda, Germania, Belgia.

Demararea proiectului vine într-o perioadă în care livrările noi tind spre zero, iar în 2024 şi 2025 sunt anunţate birouri totale de sub 25.000 mp, de zece ori mai puţin decât într-un an „normal“.

Mai mult, spre comparaţie, în 2023 doar circa 110.000 mp de birouri s-au livrat în Capitală, suprafaţă similară cu cea a noii faze de la Timpuri Noi Square. Lipsa autorizaţiilor, scumpirea semnificativă a construcţiilor şi frâna pusă de pandemie au determinat dezvoltatorii să nu mai construiască proiecte mari. Consultanţii se aşteaptă ca abia din 2026 piaţa să revină spre valorile considerate normale până în 2022.

După obţinerea autorizaţiilor necesare şi finalizarea pregătirii fazei de construcţie, faza doi a proiectului Timpuri Noi Square ia startul. Suprafaţa adiţională a proiectului va totaliza 105.000 de metri pătraţi de suprafaţă brută construită (GBA) şi va include două noi clădiri de birouri ducând astfel la o dublare a spaţiilor de birouri şi comerciale disponibile în cadrul ansamblului Timpuri Noi Square.

Înainte de dezvoltarea Timpuri Noi Square, până în 2017, zona nu era una cunoscută pe piaţa de birouri, însă odată cu investiţia Vastint şi cea a Forte Partners de la Tineretului pe harta birourilor a apărut şi zona „centru sud“ şi reprezintă una dintre pieţele importante ale Capitalei.

Vastint România activează pe piaţa din România din 2008. Compania mai deţine 2 proiecte de birouri, fiecare cu câte 3 clădiri, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 95.257 mp. Noile planurile de dezvoltare ale Vastint România pentru faza a doua de dezvoltare a Timpuri Noi Square rotujnesc portofoliul închiriabil al companiei şi îl aduc la 150.000 mp de spaţii de birouri şi comerciale.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank