ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alexandru Savin, ROCA Agri RDF: În agricultură se pune mai degrabă întrebarea când pot plăti fermierii, nu dacă pot plăti. Băncile şi IFN-urile trebuie să înţeleagă că a fost un an complicat

22.01.2024, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

În decembrie, BNR a autorizat funcţionarea AGRO IFN, parte a holdingului ROCA Agri RDF Cifra de afaceri la nivel cumulat s-a ridicat la 150 mil. euro în 2022, iar în 2023 a crescut cu 10-20%, conform reprezentanţilor holdingului.

Băncile, IFN-urile şi furnizorii, cei care finanţează agricultura, trebuie să înţeleagă că fermierii vin după o perioadă complicată, în contextul fluctuaţiilor înregistrate atât la nivelul costurilor de înfiinţare a culturilor, cât şi la nivelul preţurilor la cereale, iar anul 2024 îi găseşte decapitalizaţi pe mulţi dintre ei, a explicat Alexandru Savin, CEO al ROCA Agri RDF, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Cred că în acest moment începe să fie foarte important parteneriatul în care un furnizor se găseşte cu clienţii săi şi e un moment greu pentru toţi jucătorii pe lanţul agricol şi fiecare jucător de pe lanţ trebuie să susţină partenerii atât în amonte, cât şi în aval şi să acorde înţelegere.

„De asemenea, finanţatorii ca băncile, ca IFN-urile, trebuie să înţeleagă acest moment aşa cum este el, ca un moment unic, dat de o multitudine de factori anul acesta şi să-şi facă strategia de lucru în continuare cu clienţii pentru că aceiaşi clienţi vor fi şi la anul, şi peste doi ani“.

În 2023, fermierii au resimţit un cumul de factori care au pus presiune pe ei din punct de vedere financiar. Culturile au fost înfiinţate la costuri foarte mari în anul 2022, iar marfa agricolă s-a vândut la preţuri mici în 2023. La toate acestea se adaugă factorul climatic şi ia naştere „furtuna perfectă“.

Un articol ZF de la începutul lunii decembrie a scos la iveală că sunt fermieri care se pregătesc să îşi vândă fermele la presiunea datoriilor, după ce au luat bani pentru capital de lucru după dificilul an 2020. Acestea ajung să fie preluate de fonduri de investiţii, IFN-uri, distribuitori de inputuri sau companii de leasing.

Holdingul ROCA Agri RDF a fost creat de ROCA Investments în anul 2022 pentru a reuni investiţiile din agricultură ale companiei de private equity. În 2023, portofoliul era format din RDF Agricultură, RDF SA, Adidana Agricultură, Dachim şi Supliment. În decembrie, holdingul a lansat oficial şi o instituţie financiară nebancară sub numele AGRO IFN, după ce a primit aprobarea BNR.

„Avantajul nostru este că venim dintr-o activitate de distribuitori de inputuri în care acordăm creditare comercială clienţilor noştri şi această creditare financiară care vine prin IFN este complementară sau poate înlocui creditarea comercială pentru clienţi. Este un instrument în plus pentru a-i ajuta să susţină perioada de deficit de cashflow prin care trece majoritatea dintre ei.“

Un IFN are un apetit de risc mai mare decât o bancă şi vine cu dobânzi mai mari, despre care Savin spune că sunt similare cu cele ale creditului furnizor. Cum se poziţionează un IFN într-o astfel de perioadă?

„Trebuie să înţelegem clienţii, să înţelegem clienţii care sunt buni platnici, să înţelegem clienţii care pot să-şi onoreze cum trebuie obligaţiile de plată şi, de asemenea, să putem avea acele instrumente ca atunci când un client are o perioadă dificilă să o putem adresa, pentru că experienţa ultimilor ani în distribuţie ne-a învăţat măsuri prin care putem adresa perioade în care fermierii nu pot plăti la timp.“

Preţurile s-au echilibrat în mare parte, atât pe partea de inputuri, cât şi pe partea de preţuri de desfacere pentru cereale şi nu mai înregistrează fluctuaţii la fel de mari. Asta înseamnă că anul 2024 ar putea aduce mai mult echilibru financiar pentru cei care rezistă în piaţă.

„Noi vedem în anul 2024 o situaţie complicată pentru că intrăm cu o situaţie complicată din 2023, dar este un drum spre o aşezare pe premise corecte, pe premise sănătoase şi drumul până la o nouă aliniere pe chestiuni care funcţionează şi care sunt sustenabile se va întâmpla şi în anul 2024“.

Prin companiile pe care le reuneşte, holdingul ROCA Agri RDF are cinci linii de business: distribuţie de inputuri, trading de cereale, finanţare, exploatare agricolă în vestul şi în centrul ţării, precum şi o activitate de procesare care rezultă în uleiuri şi full fat de soia.

Holdingul exploatează astăzi 4.500 de hectare, prin cultură mare, iar infrastructura pe care o deţine înseamnă şi o capacitate de depozitare de 36.000 de tone, dar şi alte capacităţi de depozitare care necesită modernizare.

„Mai avem capacităţi de depozitare în magazine de 20.000 de tone, acolo avem un proiect de modernizare şi construcţie de capacitate suplimentară, probabil tot înspre 20.000 de tone. Proiectul de investiţii ar fi în jur de 2 milioane de euro.“

În total, holdingul are un buget de investiţii cuprins între 2 şi 4 milioane de euro pentru companiile din portofoliu în 2024, însemnând modernizarea utilajelor agricole, modernizarea spaţiilor de depozitare şi construcţia de spaţii noi.

În ceea ce priveşte activitatea de M&A, holdingul va urmări oportunităţi şi în 2024, dar nu a oferit mai multe detalii la momentul interviului.

„În anul 2024 ţintim să dezvoltăm în continuare capacităţile de producţie, atât prin partea de M&A, unde ne uităm la a investi în companii care dezvoltă producţie în partea agricolă, cât şi în activitatea proprie, mărind capacităţile de producţie. Este foarte important să extindem linia de procesare şi să devină semnificativă la nivel de holding, la fel ca distribuţia şi tradingul de cereal“.

Alexandru Savin nu consideră că situaţia complicată în care se află fermierii înseamnă că 2024 este un an mai bun pentru achiziţii de active în sectorul agricol.

„Nu aş spune că este un an mai bun pentru achiziţii pentru că vorbim de un sector în care jucătorii sunt şi intră decapitalizaţi, deci la ce ne uităm este cum consolidăm activitatea noastră operaţională şi cum reuşim să ne susţinem partenerii. Partea de achiziţie este separată şi sunt investiţii pe termen lung pe care le facem, un an bun sau prost, nu este focusul nostru să facem investiţii conjuncturale în funcţie de an.“

Cifra de afaceri a companiilor din portofoliu s-a ridicat la un nivel cumulat de peste 150 mil. euro în 2022, iar anul 2023 a adus o creştere de 10-20%.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank