ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Adrian Teban, Asociaţia Oraşelor din România: Parcurile industriale trebuie să fie o prioritate pentru oraşele mici şi mijlocii în următorii ani. Mulţi primari sunt interesaţi, dar în unele localităţi e o problemă de terenuri

17.06.2021, 00:08 Autor: Alex Ciutacu

♦ OraÅŸele mici ÅŸi mijlocii au nevoie de o axă de finanÅ£are europeană dedicată ♦ Dezvoltarea zonelor periurbane poate pleca de la asociaÅ£ii de dezvoltare intercomunitare.

Administraţiile oraşelor mici şi mijlocii din România tre­buie să se axeze în urmă­to­rii ani pe dezvoltarea de par­­curi industriale, astfel încât să poată atrage investitori să încu­rajeze avansul economic în teritoriile pen­tru care sunt responsabili, a explicat Adrian Teban, preşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România şi primar al oraşului Cugir, în emisiunea ZF Investiţi în România!, reali­zată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Zona economică, parcurile industriale trebuie să fie o prioritate pentru noi, pentru că noi de aici generăm dezvoltare. (...) ÃŽn dis­cuÅ£iile pe care le-am avut ÅŸi în adunarea ge­nerală a oraÅŸelor am văzut că mai mulÅ£i primari sunt interesaÅ£i de dezvoltarea unor astfel de parcuri industriale“. 

Cu toate acestea, invitatul a subliniat că în mai multe localităţi există o problemă de terenuri, întrucât sunt localităţi care nu au te­renuri ÅŸi trebuie să achiziÅ£ioneze din mediul privat. 

„Poate aici ar fi o zonă în care impli­ca­rea par­la­mentului ÅŸi a actorilor politici ar fi de aju­tor, pentru că trebuie să reuÅŸim să dez­vol­tăm astfel de zone industriale în România“. 

ÃŽn acelaÅŸi timp, administraÅ£iile care reu­şesc să pună în miÅŸcare dezvoltări indus­triale ÅŸi să atragă investitori nu ar trebui să se bazeze doar pe segmentul industrial, ci ar trebui să încurajeze spre diversificare. 

„Cred că economia locală este o zonă în care oraÅŸele mici ÅŸi mijlocii se pot dezvolta. Trebuie să ieÅŸim din zona monoindustrial. Dau exemplu ÅŸi oraÅŸul meu (n.red. - Cugir), care era clar un oraÅŸ industrial, iar acum ne gândim cum să dezvoltăm ÅŸi zona turistică, să îi dăm mai multe valenÅ£e economice. Chiar ÅŸi agricultura în localităţile limitrofe ar fi o soluÅ£ie“. 

Unul dintre subiectele de actualitate pentru administraÅ£iile locale din România Å£ine de Planul NaÅ£ional de Redresare ÅŸi Rezilienţă (PNRR), pentru care acestea au trimis propuneri, în linie cu modul în care s-a stabilit consultarea la nivel european. 

„Vorbind strict de oraÅŸele mici ÅŸi mijlo­cii, noi am fost oarecum jumătate urban, jumătate rural, ÅŸi în exerciÅ£iile financiare anterioare oarecum oraÅŸele mici ÅŸi mijlocii au fost marginalizate pentru că pe unele programe municipiile au avut o perspectivă mai bună de dezvoltare, iar pe cealaltă zonă au fost comunele. OraÅŸele mici ÅŸi mijlocii au căzut între cele două zone“. 

Priorităţile agregate de la cele 216 oraÅŸe mici ÅŸi mijlocii membre ale asociaÅ£iei ÅŸi propuse către guvern sunt: infrastructura de apă ÅŸi canalizare, sănătate, educaÅ£ie ÅŸi digitalizare. 

„Am învăţat în pandemie că dacă dezvoltăm doar spitalele din reşedinţele de judeţ, în situaţii de criză acestea sunt supra­aglomerate şi avem nevoie şi de aceste spitale din jurul localităţilor mici urbane, care să decongestioneze presiunea care se pune pe spitalele judeţene“.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte educaÅ£ia, Adrian Teban susÅ£ine că învăţământul dual trebuie să fie o prioritate, astfel încât sistemul de edu­caÅ£ie să răspundă nevoilor din sistemul economic. 

Documentul aflat în consultare publică cu privire la PNRR arată un buget de circa 2,1 miliarde de euro pentru axa privind rezi­lienÅ£a UAT-urilor, însă acestea sunt axate în principal pe mobilitate ÅŸi alte priorităţi. 

„Dar sunt ÅŸi celelalte priorităţi în educaÅ£ie ÅŸi sănătate, unde vom avea acces. Nu ÅŸtim exact cum vor arăta lucrurile, vom vedea cum arată ghidurile finale, pe care le vom vedea probabil la începutul anului viitor, atunci vom putea spune mai mult cât vor avea acces ÅŸi oraÅŸele mici ÅŸi mijlocii la aceste fonduri“. 

AsociaÅ£ia OraÅŸelor din România a mers către administraÅ£ia centrală cu propunerea ca oraÅŸelor mici ÅŸi mijlocii să li se adreseze o axă de finanÅ£are, pe care să îşi poată stabili singure priorităţile – în linie cu priorităţile Comisiei Europene. 

„Noi am spus că aceste decizii ar trebui lăsate la nivel local, pentru că situaÅ£ia diferă de la oraÅŸ la oraÅŸ. De aceea ne-am dorit foarte mult o axă care să fie lăsată la latitudinea consiliilor locale. ÃŽn fiecare perioadă de finanÅ£are au fost anumite priorităţi, ÅŸi fiecare oraÅŸ ÅŸi-a făcut planurile de dezvoltare în funcÅ£ie de zonele pe care primeau finanÅ£are, dar au rămas lucruri nerezolvate ÅŸi situaÅ£ia diferă de la oraÅŸ la oraş“. 

Un alt subiect mult-discutat în rândul oraÅŸelor ÅŸi municipiilor din România Å£ine de conectarea oraÅŸelor cu zonele periur­bane, iar această conectare ar putea începe din zona de servicii comune, precum cele de transport public. 

„Noi în Alba ne-am asociat într-o asociaÅ£ie de dezvoltare întercomunitară ÅŸi am reuÅŸit să atragem mai multe fonduri pe programul operaÅ£ional infrastructură mare, ÅŸi am reuÅŸit să rezolvăm multe probleme în judeÅ£. De asemenea, pe managementul deÅŸeurilor am reuÅŸit acest lucru“. 

El consideră că UAT-urile ar putea începe această conectare printr-o asociaÅ£ie de dezvoltare intercomunitară, iar prin aceasta ar putea fi contractat ÅŸi transportul public între un oraÅŸ ÅŸi localităţile din jur. 

„Sigur, nu putem discuta despre zone metropolitane pentru oraÅŸele mici ÅŸi mijlocii, dar putem vorbi de o dezvoltare periurbană pentru localităţile care sunt limitrofe acestor oraÅŸe ÅŸi ne dorim ÅŸi noi să avem oportunitatea în PNRR pentru aceste zone periurbane pentru a putea fi dezvoltate ÅŸi conectate cu zona urbană“. 

alex.ciutacu@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank