ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Virgil Tornoreanu, Vox Property Group: Germania atrage proiecte din SUA, iar România atrage mai departe proiectele germanilor

06.07.2021, 00:08 Autor: Bogdan Alecu

♦ România are şansa industriei de IT pentru a atrage proiecte dinspre Vest, în timp ce producătorii vest-europeni se uită la Europa de Est pentru a muta aici fabrici din Asia, pentru a reduce expunerea la China.

România atrage în continuare proiecte în IT, motiv pentru care companiile din domeniu în continuare doresc să închirieze birouri pentru a atrage forţă de muncă.

„În urma unor discuţii cu Germania şi Austria am văzut cum SUA a descoperit faptul că cele două ţări sunt unele ieftine când vine vorba de IT, iar firmele din Germania au descoperit că pot produce mai ieftin în România şi subcontractează în România ce primesc din SUA. Văd zilnic acest lucru în spaţiile de birouri unde zilnic vin cereri“, a spus Virgil Tornoreanu, CEO al Vox Property Group.

Proiectul de birouri Vox Technology Park, finalizat în urma unei investiţii de 30 de milioane de euro, a înregistrat rezultate bune în ultimele 12 luni, peste 8.700 de metri pătraţi de birouri fiind închiriaţi de la debutul pandemiei COVID-19 pe plan local.

„La Vox suntem cu 85% grad de închiriere, dar suprafaţa rămasă disponibilă este în negocieri cu mai multe părţi, de cinci ori mai mult avem cerere. Acum ne permitem să ne uităm cu atenţie la clienţi, la cum se potrivesc în comunitatea de IT de aici. 80% din companiile de la noi sunt IT, vorbitoare de limbă germană. Avem aici o comunitate“, a spus Virgil Tornoreanu.

Printre companiile care au închiriat sau şi-au extins spaţiile în ultimul an în Vox Technology Park se numără Kromberg & Schubert, ATOSS Software, Tech Mahindra, Connect 44 România sau Casa Rusu. Vox Technology Park a obţinut în 2020 şi certificarea sustenabilă BREEAM In-Use cu calificativul Oustanding. „După pandemie vedem un nou trend – companiile vest-europene cu investiţii în Orient, în China, au realizat cât de vulnerabili am fost în timpul pandemiei şi au început să-şi regândească strategia, să relocheze anumite producţii în Europa, iar aici România şi Polonia sunt destinaţiile preferate“, a spus antreprenorul.

Vox Property Group are în dezvoltare şi proiectul rezidenţial Vox Vertical Village, amplasat în imediata apropiere a proiectului de birouri.

Vox Property Group a contractat o finanţare de 19,5 milioane de euro de la CEC Bank.

„Anul 2020 a fost un an dificil pentru segmentul de birouri, ne-am repoziţionat rapid şi am luat numeroase măsuri pentru sporirea gradului de siguranţă la birou, decizii care au generat rezultate bune din punctul de vedere al închirierilor de spaţii. Aceste rezultate au menţinut încrederea partenerilor noştri din piaţa bancară la un nivel ridicat şi s-au concretizat şi în actuala linie de finanţare acordată de CEC Bank“, a declarat Virgil Tornoreanu, CEO al Vox Property Group.

Suma va fi utilizată atât pentru refinanţarea creditelor aferente proiectelor finalizate – Vox Technology Park, unul dintre cele mai importante hub-uri de afaceri din Timişoara, şi Rivendelle, un proiect rezidenţial premium –, cât şi pentru finanţarea proiectelor în dezvoltare – ansamblul rezidenţial Vox Vertical Village.

„Avem un proiect la care suntem în ultima fază de optimizare a bugetelor ÅŸi lucrăm la autorizaÅ£ia de construire, tot în zona Vox Technology Park, pe parcela alăturată, un proiect mai mare ca valoare ÅŸi suprafaţă. Este un proiect mixt cu rezidenÅ£ial, comercial, un hotel ÅŸi o extindere a spaÅ£iilor de birouri. Vorbim aici de Vox Plaza. Nu am comunicat încă proiectul. Acolo încă optimizăm suprafeÅ£ele. Vorbim de o investiÅ£ie mare, de ordinul zecilor de milioane de euro.  CEC Bank refinanÅ£ează acum investiÅ£ia realizată la Vox Technology Park, avem o relaÅ£ie foarte bună cu ei motiv pentru care ÅŸi următorul proiect îl vom face cel mai probabil tot cu finanÅ£are de la CEC“, a spus Virgil Tornoreanu.

El a subliniat că investitorii ÅŸi companiile vin aici, dar  trebuie să găsească oamenii necesari activităţii lor. Există o nevoie de ÅŸcoli, de profesori entuziaÅŸti.

„Ovidiu Şandor a făcut un lucru extraordinar, a făcut British School aici în Timişoara deoarece resursele de aici vor merge către universităţi bune. La noi la Vox avem şi o universitate americană, Zetta University. Anul trecut nu au putut oferi cursuri cu prezenţă din cauza pandemiei, dar vor începe în toamna acestui an. Educaţia contează deoarece furnizează resursele principale iar companiile vin aici“, a subliniat antreprenorul.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank