ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România!, un proiect ZF şi CEC Bank. Mihnea Gheorghiu, Bucin Mob: Sunt mulţi colegi din industria mobilei care au lacătul pe uşă astăzi

30.10.2020, 17:00 Autor: Alex Ciutacu

Bucin Mob vrea să acceseze fonduri europene de 2 mil. euro pentru a moderniza linia de finisaj. 

Producţia de mobilă este puternic afectată în criza actuală, întrucât comenzile pe care le aşteptau fabricile din România nu au mai venit în aceeaşi măsură, iar unele companii care nu s-au repliat spre proiecte noi au deja lacătul pe uşă, a declarat Mihnea Gheorghiu, director regional la Bucin Mob, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Sunt mulţi colegi de breaslă care astăzi au lacătul pe uşă. La noi în zonă este un producător care a făcut foarte multe produse frumoase de mobilier şi care astăzi nu mai există, a dat faliment pentru că nu a avut oportunitatea de a se adapta, nu a găsit alte nişe şi a ajuns în situaţia în care nu a mai putut lucra, nu a mai putut plăti oamenii şi a decis să închidă. Din păcate, observăm că sunt multe astfel de poveşti în ţară, întrucât breasla noastră este destul de strânsă şi ne cunoaştem între noi“, a explicat

Bucin Mob produce la fabrica din Reghin ferestre şi uşi din lemn stratficat, construcţii din lemn, mobilier de grădină şi mobilier din lemn masiv semnat de designeri români. Circa 70-75% din producţia fabricii pleacă la export în mai multe ţări europene. 

„Principala piaţă este Germania unde suntem prezenţi încă de la înfiinţare, din 1994, iar celelalte ţări sunt Austria, Ungaria, Italia, Franţa, Finlanda şi Olanda, unde am intrat anul trecut“. 

Compania s-a confruntat cu dificultăţi în 2020 în ceea ce priveşte relaţia cu partenerii de la export, în contextul în care restricţiile aplicate în toate ţările europene de la începutul crizei sanitare au ridicat probleme. 

„Iniţial am avut probleme cu circulaţia camioanelor în Europa. Apoi, când am avut voie să circulăm am avut o problemă: la centrele logistice de descărcare unde trebuia noi să ne descărcăm marfa aveau prioritate alimente, medicamente, iar partea de mobilier era lăsată ultima. Am avut situaţii în care şoferii noştri au stat şi câte 12 zile într-o parcare şi au aşteptat să fie descărcaţi“. 

Mai mult, Bucin Mob este o companie consacrată pentru producţia elementelor de lemn pentru standurile de bere din târguri, cunoscute drept seturi de bere, iar anularea evenimentelor din plan intern, precum Euro 2020, sau din plan extern, precum festivalul Oktoberfest din Germania, au reprezentat o lovitură puternică pentru business. 

„Ne-am adaptat şi în afară de produsele noastre standard am înglobat un produs nou. Unul dintre partenerii ne-a adus un proiect interesant din Germania şi am făcut stupi pentru prima dată. Avem o comandă foarte mare finanţată de organizaţii care protejează natura în Germania şi nu sunt stupi în care albinele produc miere, ci în care se dezvoltă familiile de albine pentru a ajuta la polenizarea naturală“. 

În piaţa locală compania vinde prin distribuitori, prin revânzători, prin propriul canal online, dar şi prin trei magazine proprii situate în Reghin, Braşov, respectiv Bucureşti. Bucin Mob nu are în plan să deschidă magazine noi, ci să caute mai mulţi parteneri pentru vânzare. 

Producătorul de mobilă are în plan şi o investiţie de 2 mil. euro din fonduri europene pentru a moderniza linia de finisaj, însă nu poate estima când va demara acastă investiţie, întrucât viitorul apropiat este marcat de incertitudine. 

Compania a înregistrat afaceri de peste 20 mil. lei în 2019, dar nu poate estima la cât se va situa cifra de afaceri în 2020. „Comenzile şi predicţiile pe care le aveam pentru anul acesta sunt realizate undeva la 40-50%, iar asta înseamnă că a trebuit să ne adaptăm, să ne restrânge cheltuielile şi să ne drămuim foarte bine. Ne-am dat seama că echipa este cea mai importantă“.

În prezent, Bucin Mob are circa 80 de angajaţi, iar compania nu a renunţat la niciun om de la începutul crizei. 

 

Care sunt cele mai mari probleme identificate de Bucin Mob în România: 

►Lipsa de comenzi şi piaţa de desfacere sunt o problemă. Teoretic, piaţa de desfacere este nemărginită datorită tehnologiilor din ziua de astăzi, dar distanţarea prin care trecem acum ne afectează mult domeniul nostru. Îţi vine uşor să cumperi un electrocasnic sau o pereche de încălţăminte prin trei clicuri, dar când te decizi să schimbi tâmplăria de la casă sau mobilierul în casă te uiţi online, analizezi companiile, dar tot ai nevoie de o interacţiune pentru că pe partea de tâmplărie noi mergem în şantier şi îi sfătuim. 

►Problema legată de oameni este una care nu e nouă. În domeniul nostru simţim foarte puternic lipsa oamenilor calificaţi în principal. Tinerii din ziua de astăzi caută meserii mai uşoare. Meseria de tâmplar este foarte frumoasă şi cu satisfacţii enorme pentru că faci ceva cu mâna ta, dar din păcate există alte bresle, alte meserii care au posibilitatea să plătească tinerii mai mult decât o facem noi şi sunt mulţi care merg către partea de IT şi nu prea mai vor să se murdărească pe mâini. (…)

►Sunt mulţi tineri care nu şi-au găsit rostul. În şcolile de meserii s-au format mulţi oameni valoroşi.

►Tâmplarii noştri sunt în anumite cazuri mai valoroşi poate decât colegii ingineri.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank