ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank. Liviu Bănulescu, Grenke România: Echipamentele devin servicii într-o economie concentrată pe sustenabilitate

28.12.2023, 12:27 Autor: Bogdan Alecu

Închirierea echipamentelor IT&C şi nu numai este un business care îşi face din ce în ce mai mult loc pe piaţa din România, companiile orientându-se spre această soluţie de finanţare în detrimentul cumpărării, a declarat pentru ZF Liviu Bănulescu, directorul general al reprezentanţei Grenke pe piaţa locală.

Grenke Renting este furnizor de servicii financiare de închiriere a echipamentelor care se adresează persoanelor juridice şi care este prezent pe piaţa din România din 2007, sediul central al grupului fiind în Germania.

“ În ultimii cinci ani de zile, având o creştere accelerată. Societăţile sunt obligate să investească mult mai repede, în special în echipamente  precum cele de IT, sau altele care se depreciază rapid, motiv pentru care devine mai eficient să le închiriezi. Peste 50% din portofoliu vine dinspre IT, iar gama poate fi completată de multe alte produse, nu şi automobile însă. Putem închiria inclusiv rafturi pentru depozite sau motostivuitorare”, a explicat Liviu Bănulescu. El subliniază că o astfel de strategie ajută o companie să obţină un scor mai mare atunci când vine vorba de sustenabilitate.

Serviciile Grenke se adresează persoanelor juridice - PFA-uri, IMM-uri şi întreprinderi mari - active pe piaţă de cel puţin un an care vor să se dezvolte sau să facă un “upgrade” al echipamentelor.

Închirierea le oferă companiilor posibilitatea de a avea acces la echipamente performante şi de a-şi proteja în acelaşi timp capitalul, în condiţiile în care nu blochează sume mari de bani, iar plata unei sume fixe pe durata contractului, între 18 şi 60 luni, le permite să-şi planifice cheltuielile, cu impact pozitiv în buget. “Capitalul este o resursă de care o companie ar trebui să poată dispune oricând doreşte să facă investiţii. Dacă o firmă nu doreşte blocarea banilor în achiziţii mari, cum este adesea cazul cu echipamentele, atunci apelează la noi. Soluţia noastră de închiriere nu necesită avans, iar managerul/antreprenorul are chirii constante, integral deductibile, simplificând planificarea financiară.

“A existat o scădere în 2020, scădere care a fost ulterior recuperată. Chiar am dublat valoarea echipamentelor finanţate de la 22 mil. euro, la 44 mil. euro în 2023. Creşterea vine din zona de echipamente fotovoltaice. Pentru 2024 vrem să continuăm creşterea şi să depăşim pragul de 50 mil. euro valoare finanţată”, a spus Liviu Bănulescu. El explică faptul  că echipamentele devin acum servicii, nu mai sunt doar asseturi, mai ales că astfel nu mai trebuie plătite integral la achiziţie, afectând cashflowul companiei.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank