ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank. Didier Balcaen, Speedwell: Putem dezvolta la nivel naţional 20-30 de centre SpacePlus

17.11.2021, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Speedwell, dezvoltatorul belgian care a construit proiectul mixt Record Park din Cluj, dar şi cel rezidenţial Triama din Bucureşti, vrea să intre pe piaţa spaţiilor industriale şi să dezvolte platforme în marile oraşe ale ţării.

Speedwell a demarat proiectul Spaceplus din Chitila după ce a obţinut luna aceasta autorizaţia de construire pentru primul său proiect industrial. Lucrările de construcţii pentru primul depozit vor demara în curând, iar termenul de livrare este pentru cel de-al doilea trimestru din 2022.

„Ca dezvoltator imobiliar analizăm oportunităţile, iar ideea legată de componenta logistică ne-a venit tocmai dezvoltând rezidenţial. Spre exemplu, de fiecare dată când cumpăram un lot, pe acela erau de obicei amplasate şi anumite depo­zite închiriate de IMMuri, fie pentru producţie, fie pentru depozitare. În condiţiile în care cererea pentru rezi­denţial creştea, aceştia erau obligaţi să se relocheze, însă de multe ori nu aveau unde pentru că marii jucători din piaţă nu sunt preocupaţi de cei care vor să contracteze suprafeţe sub 10.000 mp“, a spus Didier Balcaen, cofon­dator şi CEO al Speedwell, companie care dezvoltă în prezent în Capitală birourile Miro, viitorul sediu al KPMG şi proiectul rezidenţial The Ivy din zona Jandarmeriei din Băneasa.

Primul depozit va pune la dispoziţia chiriaşilor un total de 10.000 mp de spaţii de închiriat, cu suprafeţe cuprinse între 400 şi 600 de mp şi o înălţime utilă de 6m. Pot fi închiriate şi spaţii mai extinse, de până la 2000 mp, prin cumularea mai multor unităţi. Spaţiile de depozitare vor beneficia de încălzire şi amenajare de spaţii de birouri. „Astfel ideea noastră de afaceri a plecat de la acest punct, să închiriem spaţii către IMM-uri. Am discutat cu un partener din Belgia care realizează acolo astfel de investiţii. Am cumpărat în Chitila primul lot pentru acest proiect la mijlocul anului viitor, în vestul Bucureştiului, pe centură şi am demarat construcţia luna aceasta. Vom livra la începutul anului trecut prima clădire şi avem ca ţintă ca proiectul să devină funcţional în mai 2022“, a subliniat Didier Balcaen.

Proiectul este dezvoltat în cooperare cu partnerul belgian LCV, iar pentru închirierea spaţiilor de depozitare, Speedwell colaborează cu Dunwell, consultanţii specializaţi în brokeraj industrial.

"Avem acum 25 de clienţi pentru noul depozit iar suprafeţele sunt de sub 1000 mp, în medie între 500 şi 800 mp – retaileri mici, startupuri de magazine online, curieri mai mici precum companii care efectuează mutări. Sunt discuţii pentru last-mile, cu companii care au nevoie de un depozit amplasat mai aproape de oraş", a spus Daniel Cautis, Managing Partner al Dunwell Industrial Brokerage.

El a subliniat că deja sunt mai mulţi dezvoltatori interesaţi de segmentul logistic pentru IMMuri în condiţiile în care acest segment de piaţă a fost ignorat în ultimii ani.

"Marii dezvoltatori au urcat de la 2,3 mil. mp în 2015 la 5,5 – 5,6 mil. mp în 2021 însă în acest interval nu am văzut dezvoltatori care să acopere IMMuri, motiv pentru care există o cerere mare de spaţii de 400-500 mp care au nevoie de facilităţi, dar pentru un business mic. Speedwell este primul jucător pe acest segment şi sperăm să vedem şi alţii. Având în vedere că cererea depăşeşte cu mult oferta, sunt şi alţi dezvoltatori interesaţi de acest segment şi vom vedea noi proiecte şi idei. Vom vedea şi în alte oraşe ale ţării dezvoltări similare în condiţiile în care zonele rezidenţiale se extind inclusiv pe foste platforme industriale. Aceştia încă au chiriaşi care mai departe vor avea nevoie de spaţii", a declarat Daniel Cautis.

Speedwell are în plan dezvoltarea de astfel de proiecte şi în afara României, cererea fiind una ridicată la nivel european pe acest segment.

" Vom dezvolta conceptul Spaceplus şi în alte oraşe din România dar şi în alte ţări din Europa de Est. În România ne uităm mai larg decât pentru proiecte mixte, ne uităm la Constanţa, Sibiu, Braşov sau chiar oraşe terţiare, ne uităm la 20-30 de astfel de centre la nivel naţional. Acest tip de depozit poate fi utilizat şi pentru livrări de tip "last mile" iar aici vrem să contăm, să oferim spaţii cât mai versatile. Focusul este acum să construim prima unitate, ca potenţialii clienţi să vadă proiectul", a spus Didier Balcaen.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank