ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Tiberiu Vărzar, Plasmaserv: Vrem să acoperim 10% din piaţa echipamentelor de sudare şi debitare din România, pe care am estimat-o la circa 115 mil. Euro

24.10.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Printre clienţii companiei se numără şantierele navale Vard Tulcea şi Brăila, Damen Galaţi şi Mangalia, dar şi contractori pentru industrii specializate precum Tehnostrade-UMB şi Astra Rail.

Furnizorul de soluţii pentru sudare şi debitare Plasmaserv din Târgu-Mureş vrea să-şi dubleze cota de piaţă în sectorul echipamentelor de sudare, pe care l-a estimat la 100-115 mil. euro, a explicat Tiberiu Vărzar, cofondator şi CEO al Plasmaserv, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Noi ne-am propus în planul strategic de dezvoltare să ajungem la o cotă de piaţă de 10%. Din estimările pe care le aveam la momentul elaborării planului de dezvoltare, cota noastră de piaţă era undeva la 4-5%, estimând piaţa de sudare din România undeva la 110-115 mil. euro“.

Povestea companiei Plasmaserv a început în 2005, atunci când Csongor Csegedi l-a cunoscut pe Tiberiu Vărzar şi au decis împreună să intre în domeniul echipamentelor de tăiere cu plasmă, ceea ce a dat şi numele businessului, adăugând abia mai târziu echipamentele de sudură.

„Plasmaserv astăzi vinde echipa­mente, le instalează, instruieşte operatorii, face mentenanţă, face service, deci este un pachet complet. Nu suntem doar vânzători de echipamente, oferim în prima fază partea de consultanţă, care poate dura în unele situaţii mai mult decât semnarea contractului, livrarea echipamentului şi instalarea lui“.

Printre clienţii companiei se numără şantierele navale Vard Tulcea şi Brăila, Damen Galaţi şi Mangalia, Severnav, Şantierul Naval Orşova, dar şi contractori pentru industrii specializate precum Tehnostrade-UMB, Raal, Irum, Astra Rail, Maschio Gaspardo, Chambon, Peikko şi Butan Grup.

Echipamentele comercializate de Plasmaserv sunt fabricate în Finlanda, Polonia şi SUA, întrucât în România nu există pro­ducători pentru astfel de echipamente.

„Acesta este un foarte mare regret pe care l-am afirmat şi colaboratorilor noştri.“

„Din păcate, nu există în România producători nici de echipamente de sudare, nici de echipamente de tăiere. Există câţiva producători români locali care produc maşini CNC de tăiere cu plasmă sau cu laser, dar sunt în general utilaje de dimensiuni mici şi pentru aplicaţii uşoare şi medii. Nu sunt echipamente de industrie navală sau confecţii metalice. Părerea mea personală este că noi am cam pierdut trenul pe partea asta de echipamente“.

În ceea ce priveşte dezvoltarea businessului, Plasmaserv a deschis în acest an şi un punct de lucru în Tulcea pentru a deservi clienţii de tip şantier naval mai de aproape, cu un mic stoc de produse şi cu activitatea de service. Compania mai are un depozit de circa 200 mp la sediul firmei şi o hală de circa 800 mp într-o comună de lângă Târgu Mureş.

Plasmaserv a intrat într-o serie de transformări în urmă cu patru ani, atunci când fondatorii au decis să apeleze la o frimă de consultanţă specializată pe remodelarea businessului, astfel încât compania să poată trece la următorul nivel.

„Până la momentul respectiv noi nu aveam un buget de venituri şi cheltuieli, deşi cifrele din firmă erau destul de mari, adică încercam să gestionăm aceste aspecte apelând la bunul simţ atât în ceea ce priveşte obţinerea, cât şi cheltuirea banilor. Acesta este al doilea an în care avem buget de venituri şi cheltuieli pe care să îl realizăm, după care să îl executăm şi urmărim să fim în parametri“.

Pe lângă punctul de lucru din Tulcea, bugetul de investiţii pentru anul 2023 s-a ridicat la 200.000 de euro şi a cuprins rebranding şi marketing în valoare de 120.000 de euro, respectiv un proiect de investiţii de digitalizare de circa 85.000 de euro, însă pentru acesta din urmă compania aşteaptă deblocarea măsurii pentru digitalizarea IMM-urilor.

„Anul viitor vrem să ne consolidăm activitatea pe zona Tulcea, în special partea de mentenanţă şi service, pentru că în zona de industria navală deţinem multe echipamente de sudare. (...) Dorim să investim anul viitor sume mult mai mari în pregătirea colegilor noştri, tot ce înseamnă partea de instruire, nu doar pentru echipa de vânzări, ci şi pentru personalul TESA, să-i spunem aşa“.

Cifra de afaceri Plasmaserv s-a ridicat la 5 mil. euro în 2022, iar ţinta pentru 2023 este de 6,2 mil. euro. Numărul de angajaţi se ridică la 30 de persoane.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank