ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Sebastian Metz, AHK: România poate fi poziţionată drept un hub de R&D. Având în vedere evoluţia inteligenţei artificiale, deja infrastructura de învăţământ trebuie adaptată

20.10.2023, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

♦ Prin ajutoarele oferite pentru a finanţa activităţile de cercetare şi dezvoltare, România poate deveni un hub de R&D în Europa de Sud-Est, consideră Sebastian Metz, şi mai departe, şi învăţământul trebuie adaptat pentru evoluţia inteligenţei artificiale.

România poate fi un hub de R&D în regiune, însă legislaţia trebuie să fie mai clară pentru a oferi suportul necesar companiilor care investesc în cercetare şi dezvoltare.

„Poţi reduce ajutoarele fiscale în anumite industrii – IT, construcţii şi agricultură, dar din perspectiva noastră un punct neglijat a fost că există o schemă de ajutor în sectorul de R&D şi acesta ar fi util dacă Ministerul Finanţelor ar fi scos în evidenţă acest ajutor, pentru cercetare şi dezvoltare, care nu este concentrat pe un anumit sector şi această schemă trebuie făcută mai vizibilă, mai aplicabilă pentru că nu multe companii folosesc acest ajutor, potrivit unui ajutor realizat de noi. Şi vrem, toţi vrem ca România să fie poziţionată drept un hub de R&D în Europa de

Sud-Est. Să folosim acest instrument pentru R&D pentru a permite tuturor companiilor prezente pe plan local să investească în aşa ceva“, a spus Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank.

O mare parte dintre companiile care derulează activităţi de cercetare-dezvoltare (C&D) nu a profitat de facilităţile fiscale prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, potrivit unei analize a AHK România. Motivul principal îl constituie neclaritatea din lege privind tipul de activităţi care se pot încadra în domeniul R&D.

Companiile care au aplicat pentru obţinerea acestor facilităţi au avut nevoie de mult timp pentru a înţelege şi a defini domeniul C&D sau pentru a determina costurile proiectelor individuale de C&D. Ele au reclamat lipsa informaţiilor clare legate de procesul administrativ privind aplicarea deducerilor fiscale, accesul limitat la opinia unor experţi, birocraţia excesivă, nevoia de a certifica toate proiectele, dificultăţile în pregătirea documentelor necesare, precum şi preluarea modelului folosit de institutele de cercetare de stat, solicitat pentru pregătirea documentelor legate de activitatea de R&D.

„Ministerul de Finanţe şi Guvernul României ar trebui să faciliteze companiilor accesul la această schemă de beneficii fiscale, pentru că în acest moment nu multe le pot folosi. Cu toţii ne dorim ca România să devină un hub de cercetare-dezvoltare-inovare în sud-estul Europei. Haideţi să folosim aceste instrumente disponibile pentru R&D şi să încercăm să susţinem toate activităţile de R&D pe care le derulează companiile stabilite aici“, a spus Sebastian Metz.

Mai mult, el explică faptul că argu­men­tul  forÅ£ei de muncă ieftine nu mai este valabil pentru România, având în vedere inteligenÅ£a artificială, care atacă nu doar joburi de bază, ci ÅŸi pe cele de creaÅ£ie. Atacă mai puÅ£in sau concurează mai puÅ£in pro­duc­ţia manuală, ci mai mult cu joburi cu valoare adăugată mai mare. „România ca orice altă Å£ară dezvoltată va vedea un impact major din partea A.I. Vom vedea transformări în toate industriile atât în România, cât ÅŸi în Germania. Dar ce avem nevoie în infra­structura de învăţământ este ca oamenii să fie pregătiÅ£i pentru acest nou viitor. Trebuie ca oamenii să fie educaÅ£i în aÅŸa mod încât în viitor să vină cu valoare adăugată, într-un mediu în care AI există. Ce valoare adăugată pot avea oamenii atunci când AI intră în joc de creaÅ£ie sau producÅ£ie.  Oamenii pot vedea decizia AI într-un context global, deci avem nevoie de gândire critică. Avem nevoie de gândire contextualizată, comportamentul clientului, ceva ce nu poate fi înlocuit de AI“, a subliniat Sebastian Metz.

AHK România a organizat la finalul lunii septembrie la Berlin un forum în cadrul căruia România a fost prezentată drept o destinaţie atractivă şi sigură pentru investitorii germani, cu peste 250 de participanţi şi oficiali din cadrul Guvernului României prin miniştrii economiei şi energiei şi agenţii din România.

„Primul obiectiv a fost de a poziţiona România drept o destinaţie atractivă. Vrem să atragem investitori germani către România, o destinaţie bună pentru R&D şi producţie.“

„România are multe şi bune universităţi în multe oraşe, iar acestea atrag R&D. Mai departe discutăm despre energie – vrem să poziţionăm România drept un hub energetic sigur şi să subliniem producţia de energie regenerabilă. Companiile germane nu vor doar energie sigură şi la preţ bun, ci şi energie verde, pentru a reduce amprenta de CO2. Discutăm astfel de mai multe aspecte, legate şi de energia verde“, a spus Sebastian Metz.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank