ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Rodbun are un buget de investiţii de 50 milioane lei pentru 2022 şi vizează achiziţii de firme, producţie de energie şi înfiinţarea unei bănci digitale agricole

03.03.2022, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

♦ Grupul crede că există o şansă bună pentru agricultura românească într-o piaţă emergentă precum cea africană.

Grupul Rodbun are un buget total de investiţii de 50 mil. lei în 2022 şi vizează achiziţii de firme, producţie de energie din surse alternative şi înfiinţarea unei bănci agricole digitale, a explicat Octavian Petrescu, director executiv al grupului Rodbun, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am decis anul acesta în prima fază să continuăm investiţiile în fabricile de sămânţă. (...) Vrem să investim în surse alternative de obţinere a energiei pentru că la ce preţuri sunt acum cred că ar trebui să încep cu asta şi să mă ocup doar de asta. Avem uscătoare de seminţe, silozuri, fabrici, centrul logistic, mari consumatoare de gaz şi energie electrică.“ 

Invitatul nu a oferit mai multe informaţii la acest moment despre proiectul băncii digitale agricole, însă în ceea ce priveşte ambiţia de achiziţii a Rodbun pentru acest an, aceasta a fost demarată deja în februarie, prin achiziţionarea unei fabrici de prelucrare a seminţelor de porumb la Brăila, o tran­zacţie de 650.000 de euro la care se adaugă investiţii în retehnologizare de circa 500.000 de euro. „Pe 15 februarie am cumpărat o fabrică de sămânţă de porumb la Brăila cu care ar trebui să prelucrăm minim 6.000 de tone de porumb ştiulete anual, unde trebuie să dublăm viteza de procesare ca să livrăm la timp, dacă se poate să livrăm toate comen­zile pentru campania de primvară până la jumătatea lunii februarie“. 

Grupul avea deja patru fabrici de sămânţă în localităţile Tichileşti, Valdovineşti, Berzovia şi Mureni, cu o capaictate de procesare de peste 60.000 de tone pe an, însă nu avea o facilitate pentru procesarea sămânţei de porumb şi lucra cu alte companii. În continuare, compania este în procesul de identifcare de active pentru achiziţii. 

„Să fiu sincer, sunt interesat de firme care au cercetare în domeniul seminţelor, asta în primul rând. Nu exclud varianta achiziţiilor unor fitofarmacii sau businessuri din acest domeniu“. 

Pentru a realiza aceste investiţii, Rodbun vrea să atragă în continuare finanţare bancară, dar Octavian Petrescu a adus în discuţie şi posibilitatea de a atrage un investitor strategic sau posibilitatea de a se îndrepta către piaţa de capital. 

„În ceea ce priveşte dezvoltarea Rodbun prin investiţii, plănuim să conti­nuăm să atragem finanaţre bancară, dar ne uităm şi la alte potenţiale oportunităţi, precum finanţare din partea unor investitori. Suntem implicaţi într-o afacere unde este nevoie de capital, asta este clar, prin urmare ne uităm la piaţa de capital şi/sau găsirea unui investitor ancoră strategic, astea două sunt opţiuni viabile pentru compania noastră, nu am luat nicio decizie în acest sens, dar e foarte posibil să o facem“. 

Rodbun a fost fondată în urmă cu aproape două decenii de antreprenorii Daniel Muntean şi Iancu Alexandru. Aceasta produce seminţe şi cereale în fermele proprii, distribuie materii prime agricole, face comerţ prin fitofarmacii, trading cu cereale şi distribuie utilaje agricole. Grupul are o reţea de peste 30 de fitofarmacii, la care se adaugă depozitele zonale, ajungând în final la o reţea de 50 de puncte la nivelul întregii ţări. 

Grupul anunţa în 2021 în cadrul emisiunii un proiect de investiţii de circa 20 mil. euro prin care înfiinţa la Brăila cel mai mare parc logistic din agricultura românească, cu o suprafaţă de peste 40.000 mp. Acum, parcul este funcţional, iar investiţia mai cuprinde în continuare doar elemente conexe, precum o potenţială facilitate de producţie a energiei electrice. 

„Are 46.000 mp şi este finalizată, arată foarte bine, ne desfăşurăm toate activităţile de logistică acolo, am ocupat-o la maxim, se lucrează non-stop, în trei schimburi, trebuie să fim cât mai repede cu marfa în teren la fermieri. (...) Este aproape finalizată investiţia de acolo“. 

Rodbun cultivă peste 10.000 ha de teren în fermele proprii şi lucrează cu peste 15.000 de fermieri din ţară. Compania antreprenorială investeşte în producţia de sămânţă şi în cercetare pentru acest segment, sperând să readucă în prim-plan sămânţa românească. În prezent colaborează cu cercetători de top, iar Octavian Petrescu nu exclude ca în viitor să vedem un centru de cercetare Rodbun pentru sămânţă.

„Clar asta este direcţia pe care o vom urma pentru că suntem o companie de sămânţă. (...) Evident că mi-ar plăcea în viitor să readuc cercetarea pe primul loc, dar asta depinde şi de fonduri, finanţare şi multe altele“. 

Un demers interesant al companiei vine pe filiera România-Republica Democrată Congo, în contextul în care Rodbun crede că există o şansă bună pentru agricultura românească într-o piaţă emergentă precum cea africană. Concret, în septembrie 2021 o delegaţie din Congo din care a făcut parte şi ministrul Agriculturii a vizitat facilităţile Rodbun, de la ferma vegetală, la un siloz de 24.000 de tone şi până la fabrica de sămânţă şi centrul logistic de la Chiscani, jud. Brăila. 

„Au fost impresionaţi de ce au văzut, am avut o discuţie şi a doua zi cu ei, iar cerinţele au fost clare, vor să replicăm modelul nostru de buisness şi la ei în ţară. Deşi a părut un fel de glumă la început, totuşi, după ce am stat şi am analizat ne-am dat seama că Africa este o piaţă emergentă şi noi avem nevoie să schimbăm puţin raportul import-export, mai ales uitându-ne la ce se întâmplă acum“. 

Zis şi făcut, Rodbun a trimis deja în octombrie primele seminţe din portofoliu pentru a fi testate în Congo. Ulterior, compania a intrat în legătură cu ambasadorul României în Congo şi Angola şi a convenit că va derula teste şi în Angola. 

„În următorii cinci ani, sper eu că putem construi o fermă de minim 1.000 de hectare în care să facem cultură mare, să avem capacităţi de depozitare, de procesare, spaţii în care să putem face mentenanţa utilajelor şi să producem sămânţă şi acolo, să facem ce ştim noi mai bine, să învăţăm oamenii să facă agricultură, să împărtăşim din know-how-ul nostru. Dacă noi vom face lucrurile cu extremă precauţie, eu cred că este un model care ar trebui urmat pentru că din punctul meu de vedere acum pare momentul cel mai bun să mergi şi să investeşti acolo“. 

Petrescu spune că există asemănări între Congo-ul de astăzi şi România din anii ’90, însă ţara africană „pleacă de la zero“, în timp ce ţara noastră nu era în această poziţie la acel moment. 

„Ei au suprafeţe enorme de teren pe care le pot pune la dispoziţie, ţine de noi să rezolvăm problema logisticii, utilaje, soiurile care se pretează în locurile respective. (...) Este despre curajul de a investi până la urmă, despre curajul de a face ceva ce nu au făcut alţii. Nu putem face acelaşi lucru în fiecare zi şi să sperăm că vom avea rezultate din ce în ce mai bune“. 

Într-un context în care Africa este o piaţă emergentă, iar genetica românească nu are loc pe pieţele deja stabilite, Rodbun ar putea deschide în prezent o oportunitate pentru toate firmele româneşti interesate în exporturi de acest tip. 

„Aşa ne-am dori, altfel unde am putea noi să exportăm genetica noastră în acest moment? În Vestul Europei nu, în China nu, în ţările aflate în conflict nu, eu cred că Africa este cea mai bună soluţie. Poate am avut noroc să beneficeim de această vizită şi această deschidere. Oamenii ne aşteaptă, noi fiind tineri antreprenori ne mişcăm destul de repede, depinde de noi să începem testele în mai multe zone cât mai repede, să mergem acolo cu specialiştii noştri, să alegem cele mai bune soluţii şi să dăm drumul la treabă“. 

În ceea ce priveşte anul agricol din România, 2021 a venit ca o gură de aer binevenită pentru fermieri după un 2020 complicat, iar Petrescu spune că fermierii au beneficiat de creşterile de preţ la cereale înainte să fie loviţi de scumpirile de la inputuri. Cu toate acestea, 2022 se anunţă un an mult mai complicat. 

„O să fie un an greu, ne confruntăm cu secetă în afara arcului carpatic, avem o explozie a preţurilor la inputuri, război la graniţele noastre. (...) Lucrurile nu arată bine, schimbările climatice sunt o certitudine. Eu am 40 de ani şi este pentru prima dată în viaţa mea când nu am văzut zăpadă în zona asta lângă Bucureşti în iarna asta. Lucrurile nu stau deloc bine, prognoza meteo nu e optimistă, nu ne gândim neapărat la fermele noastre ci la clienţii noştri, peste 15.000 de fermieri. Suntem optimişti, dar o să fie foarte greu“. 

Grupul Rodbun a înregistrat o creştere cu 56% a cifrei de afaceri în 2021 faţă de 2020, când avea afaceri nete de aproape 410 mil. lei, potrivit datelor oferite de platforma de informaţii financiare Confidas. Astfel, Rodbun a ajuns la afaceri de circa 640 mil. lei. Totodată, datele publice arată un profit net de aproape 22,7 mil. lei în 2020, iar invitatul a subliniat că 2021 a adus o creştere cu 70% a profitului net, ceea ce înseamnă că a ajuns la un nivel de peste 38,5 mil. lei. Numărul de angajaţi la nivel de grup se apropie de 400. 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank