ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Restart Energy: Mai avem treabă în România, dar vrem să mergem în regiune

17.10.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Restart Energy are patru linii de business: furnizare de energie, EPC (proiecte de autoconsum pentru clienţi industriali), project development pe proiecte regenerabile şi distribuţie de echipamente.

Compania românească Restart Energy spune că pregăteşte un proiect de 20 mil. euro pentru o fabrică de panouri solare în România, dar că la acest moment nu este identificată locaţia, situaţie care ar rezolva jumătate din parcursul investiţiei.

„Fabricăm deja panouri sub brand propriu, dar le fabricăm în China. La anul ne gândim să aducem o fabrică în România, o investiţie de circa 20 mil. euro. Vrem să finanţăm din surse proprii plus parteneri de finanţare, că sunt fonduri de investiţii, bănci sau project finance“, a spus Valentin Bârgău, VP of corporate operations în cadrul Restart Energy în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Construcţia fabricii ar putea să înceapă în trimestrul III al anului următor.

„Trebuie să găsim o locaţie, întrucât sunt câteva particularităţi ale liniei de producţie. Şi suntem în căutări, dacă găsim locaţia este rezolvat pe jumătate. Apoi, depinde şi de viteza cu care se vor mişca partenerii noştri şi de succesul IPO-ului. Nu ştim calendarul exact pentru că depindem de aceste componente, dar estimativ ne-am propus să începem în T3/2023“.

Compania Restart Energy a fost înfiinţată în 2015 de Armand Domuţa, alături de Renato Doicaru, şi a început operaţiunile în 2016, iniţial ca furnizor de energie pentru clienţi de retail. Ca furnizor, Restart a intrat şi pe piaţa de energie electrică şi pe cea de gaz şi a încercat să vină cu o abordare axată pe digitalizare.

Odată cu anul 2021 a venit liberalizarea pieţei de energie şi, odată cu ea, regulile jocului s-au schimbat pentru companiile din piaţă. De aceea, 2021 a fost anul în care direcţia Restart Energy s-a schimbat.

„Până atunci eram focusaţi pe furnizare de retail şi făceam asta destul de bine, la începutul anului 2021 ne-am propus o ţintă de 80.000 de clienţi şi până în august am atins-o. Însă datorită evenimentelor care au avut loc în 2021 am decis să ne diversificăm activitatea, era clar că nu puteam rămâne doar în zona de furnizare“.

În 2021, Restart Energy a luat decizia de a ieşi din furnizarea de gaze şi de a trece dinspre clienţii de retail către clienţii industriali pe furnizarea de energie electrică. Totodată, compania a lansat divizia de EPC (Energy, Procurement and Construction) pentru parcuri fotovoltaice de autoconsum destinate clienţilor industriali. Fondatorii companiei mai aveau deja experienţă cu proiecte fotovoltaice.

„A fost un an complicat, am renunţat la divizia de gaze şi la furnizare de gaze naturale. Nu însemna foarte mult, cred că reprezenta 15-20% din cifra de afaceri, dar era un driver important pentru că la acel moment trebuia să mergi la client cu pachetul complet, nu puteai să mergi doar cu energie electrică sau doar gaze. (...) Partea bună a fost că prin intrarea pe zona de EPC am reuşit să acoperim într-un singur trimestru întreaga cifră de afaceri pe care o făceam pe gaz pe tot anul, cu o marjă mult mai bună“.

Astăzi, compania a ajuns la aproximativ 120 de proiecte semnate pe divizia de EPC, dintre care 100 sunt încheiate. Acestea însumează aproximativ 25 MW. În această divizie lucrează 80 de ingineri şi este activitatea cu marja cea mai bună dintre liniile de business Restart Energy.

Dincolo de furnizare şi EPC, compania a intrat în 2022 şi pe segmentul de project development, unde are circa 1 GW în dezvoltare şi încă 1 GW în pregătire pentru a intra în dezvoltare anul viitor.

„Proiectele din primul GW aflat în dezvoltare sunt în diferite stadii de maturitate, dar cel mai matur este cel de 500 MW localizat lângă Arad, care sperăm să ajungă la stadiul de ready to build în primul trimestru din 2024“.

Compania dezvoltă proiecte până la stadiul de ready to build, iar cele sub 100 MW le construieşte şi operează pe cont propriu, în timp ce pentru celelalte caută cumpărător.

„Proiectele micuţe de până în 100 MW intenţionăm să le păstrăm, să le dezvoltăm şi să le operăm. Tot ce este peste 100 MW intenţionăm să le vindem. Modelul la cele pe care vrem să le vindem este să le ducem până la ready to build sau aproape de ready to build, iar apoi le vindem cu pachetul complet. Fie facem noi şi zona de construcţie efectivă, fie îşi alege clientul propriul constructor, pentru că sunt fonduri de investiţii care au in-house această capacitate“.

Până acum niciunul dintre proietele prevăzute de companie în acest prim GW nu este deja construit şi conectat la reţea. În schimb, Restart Energy a dezvoltat un parc mic de 1,4 MW în 2020, pe care îl opereaz şi pe care îl va extinde până la 4 MW.

Compania este activă şi pe segmentul de distribuţie de echipamente, o divizie deschisă în 2023, unde a făcut investiţii în logistică în acest an, iar acesta va prinde avânt abia după investiţia în fabrica de panouri solare, care ar trebui să înceapă anul viitor. Totodată, compania este activă şi pe piaţa din Serbia din 2018 şi vrea să se extindă mai mult în regiune.

„Scopul Restart Energy nu este să rămână în România. Mai avem treabă în România, dar vrem să mergem în regiune. Credem foarte mult în acest model, întâi în regiune şi apoi în restul Europei şi pentru a face acest salt e clar că vom avea nevoie de forţă de muncă suplimentară. Suntem deja în Serbia din 2018 şi facem aceleaşi lucruri ca în România. Serbia este cam cu 10 ani în urma României în ceea ce priveşte piaţa de energie“.

Restart Energy a luat primul contact cu Bursa de la Bucureşti în 2021, când a ieşit cu o emisiune de obligaţiuni către piaţă. Acum, se pregăteşte pentru un IPO pe piaţa principală în 2024, prin care vrea să atragă „câteva zeci de milioane de euro“.

„Ne dorim să mergem la cota principală a bursei, nu vom mai intra prin piaţa AeRO. Se va produce anul următor, nu pot spune foarte multe pentru că nu am anunţat încă oficial. (...) Va fi un IPO interesant ca mărime pentru piaţa românească, va fi atrăgător inclusiv pentru investitorii instituţionale, care credem că vor reprezenta mare parte din investiţiile pe care le vom atrage“.

Atunci când te listezi pe piaţa principală, trebuie să scoţi pe piaţă minim 25% din companie, iar Valentin Bârgău spune că Restart Energy va fi „puţin mai sus de atât“. Banii vor rămâne în companie şi nu va exista o ieşire din partea acţionarilor.

„Banii vor merge în dezvoltarea businessului, vom aloca o parte importantă pentru zona de EPC, pentru că în momentul acesta EPC rerpezintă o componentă importantă, majoritară chiar în core-businessul nostru. Majoritatea banilor vor merge în zona de capital de lucru şi vom face probabil şi câteva mici achiziţii, pentru că ne uităm la câteva companii care să completeze partea de EPC sau avem partea de O&M şi am început să creăm un dispecer pentru partea de mentenanţă şi intreţinerea şi ne uităm la câteva companii care deţin software şi ne pot ajuta să ne gestionăm această componentă“.

Restart Energy vrea să treacă pe segmentul de EPC dinspre clienţii din segmentul IMM către clienţii mai mari. De aceea, compania se uită şi la posibilitatea de a dezvolta o echipă de montatori, de execuţie finală, întrucât este componenta care îi lipseşte.

„Facem totul integat acum mai puţin partea de montare şi ne uităm la zona de montatori să creăm o echipă in-house, probabil o vom face printr-o achiziţie, cumpărând o firmă medie. E mult mai simplu să integrăm şi să putem merge înainte“.

Conform Termene.ro, acţionarul majoritar al Restart Energy este Armand Domuţa, prin Armand Consulting (98,3%), dar mai deţin astăzi procente minoritare şi cofondatorul Renato Doicaru, prin Public Intelligence (1,2%), precum şi fondul de investiţii american Tejas Capital Group, cu sub 0,5%.

„Fondul acum a făcut o majorare de capital, cred că au în jur de 1%, dar îşi vor majora contribuţia pentru că avem nişte împrumuturi convertibile pe care le vor converti pre-IPO în acţiuni“.

Cifra de afaceri în 2022 a fost de 64,5 milioane de euro şi profitul EBITDA a fost de 11 milioane de euro. Pentru 2023, compania ţinteşte afaceri de 71 de milioane de euro şi EBITDA de 20 de milioane de euro. Numărul de angajaţi ajunge astăzi la aproximativ 220 de persoane.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank