ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Răzvan Hărătău, Shaping The Future: Ar fi bun un altfel de Start-Up Nation, implementat aşa cum trebuie

18.10.2021, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Ecosistemul de finanţare din România are nevoie de un program cu fonduri nerambursabile pentru cei care vor să intre în antreprenoriat, în contextul în care mulţi tineri vor să înceapă afaceri, a explicat Răzvan Hărătău, fondator al companiei de consultanţă Shaping The Future, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Ar fi fost bun şi un altfel de Start-Up Nation, implementat aşa cum trebuie să se implementeze un pro­gram, cum de fapt se fac şi lu­crurile în tehnologie. De acolo ple­căm, ei sunt cei mai dezvoltaţi în zona asta. Ar trebui un Start-Up Nation pentru că sunt mulţi tineri care vor să facă afaceri, sunt competenţi, au atitudine bună şi se pregătesc destul de mult încă de pe vremea facultăţii“. 

Pe fondul sentimentului de insta­bilitate, crizele generează con­textul pentru un val de antreprenori noi, însă în România oportunităţile de finanţare sunt limitate dincolo de piaţa de tehnologie. 

„Depinde de domeniul de activitate în care vrei să intri. Există zona de tehnologie, unde investitorii sunt destul de prezenţi, există partea de investitori privat la care poţi apela dacă ai o idee şi ai dezvoltat deja ceva în sensul ăsta. Există platforme de crowdfunding unde te poţi lista, există laboratoare de dezvoltare, există zone de genul acesta“. 

În acest moment cei care sunt la început de drum pot apela la instituţii financiare non-bancare, însă dobânzile sunt ridicate pe acest segment, iar sumele care pot fi accesate sunt destul de limitate. 

„Ai oportunităţi dacă ai garanţii sau dacă buisnessul tău există de 2-3 luni şi deja produce ceva, ai oportunităţ în zona de IFN-uri, care sunt gestionate unele dintre ele chiar şi de băncile mari. (...) Ţinând cont că eşti destul de riscant la început de drum, dobânzile vin în contrapartidă, un 13-20%, poate chiar 25%, cam astea sunt dobânzile în zona de IFN“. 

Sumele pot ajunge la 25-30.000 de euro sau chiar 50.000 de euro, însă acest prag se atinge destul de greu. Perioada de rambursare în cazul finanţării prin IFN-uri este cuprinsă între 3-5 ani, conform specialistului. 

Shaping The Future este o companie de consultanţă specializată atât în finanţări rambursabile, cât şi nerambursabile, pentru sectorul IMM-urilor şi pentru companii la început de drum. 

„Am închis peste 30 de finanţări anul acesta şi mai lucrăm la alte 18 finanţări până la finalul anului. Am depăşit 10 milioane de euro ca finanţări intermediate şi până la finalul anului ajungem pe la 15 milioane de euro. Cea mai mare de anul acesta a fost de 3 milioane de euro“.

Antreprenorii români vin spre consultanţi cu cereri de finanţare care înclină mai mult înspre investiţii decât capital de lucru, iar mulţi dintre ei profită de contextul oferit de IMM Invest. 

„Vin în general din zona de industrie, producţie, fie că vorbim de industria textilă sau zona de producţie în construcţii. Cam zona asta e axată în investiţii destul de mari, chiar şi în zona de transporturi. Partea de servicii şi IT se duce mai mult pe capital de lucru pentru că au nevoie de forţă de muncă suplimentară, dezvoltare de marketing, eficientizare internă şi aşa mai departe. Deci oarecum zona de industrie consider că vine cu cereri de investiţii pe următorii ani“. 

Răzvan Hărătău a subliniat că există o presiune destul de mare pe companii, în contextul în care creditul furnizor este de trei ori mai mare decât valoarea creditelor bancare acordate companiilor, iar creditul furizor este pe termen scurt. 

„Lichiditatea companiilor e subunitară la nivelul României şi asta înseamnă că trebuie să facă ceva să îşi reducă datoriile pe un termen mai lung. Şi există companii care apelează la rescadenţare sau la a finanţa o datorie furnizor pe un termen mai lung. Practic, iei un credit pe 3 ani de zile ca să achiţi funrizorii pe care trebuie să îi achiţi într-un an şi te eficientizezi pe cash flow“. 

Totodată, firmele din România sunt în parte decapitalizate în prezent, iar specialistul consideră că acest fapt se datorează şi cotei de impozitare destul de reduse pentru dividende. 

„Mulţi antreprenori şi-au scos banii din companii şi le-au decapitalizat pentru că este destul de ieftin să scoţi bani din companie şi automat au rămas destul de indatoraţi. Gradul de îndatorare creştere de la an la an şi asta nu e deloc un lucru bun“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank