ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Primăria Tulcea are în plan două parcuri industriale şi vrea să devină un centru al meseriilor, pe modelul unui centru universitar

04.10.2021, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

Tulcea pregăteşte 33 de proiecte în valoare totală de circa 300 mil. euro pentru următorul cadru financiar multianual al UE plus PNRR.

Primăria municipiului Tulcea are în plan două proiecte de parcuri in­dustriale şi unul prin care îşi pro­pune să devină un centru al meseriilor, dezideratul fiind ca românii din în­treaga regiune de sud-est a ţării să mear­gă în oraş pentru a studia o me­serie, pe modelul unui oraş-centru uni­versitar, a explicat Ştefan Ilie, pri­mar al municipiului Tulcea, în emi­siunea ZF Investiţi în România!, rea­li­zată în parteneriat cu CEC Bank.

„Atunci când vorbim de forţa de muncă este foarte importantă califi­ca­rea. Tulcea nu este un oraş uni­ver­sitar şi nici nu îmi doresc eu acum să de­vină un oraş univer­sitar pen­tru că suntem aproa­pe de oraşe precum Con­stanţa sau Galaţi care au această calitate. Dar putem deveni ceva ce nu există în zona, putem de­veni un centru al me­se­riilor, un hub“. 

Edilul a explicat că un astfel de proiect ar pu­tea ajunge finanţat prin Programele Opera­ţio­na­le Regionale, iar me­se­riile ar trebui studiate şi dincolo de licee, în centre dedicate care să cuprindă toate facilităţile, inclusiv cea de cazare. 

„Pregătim cereri de finanţare pen­tru construirea unui centru al me­seriilor. Avem colaborări cu prin­ci­pa­lii operatori sau dezvol­ta­tori din zona na­vală, zona industrială, zona pro­du­că­torilor de carne, chiar şi HoReCa, toţi au nevoie de forţă de muncă, dar au dispărut sau sunt foarte puţine acele şcoli de meserii. Şi vrem să con­stru­im un centru al şco­lilor de meserii care să atragă tineri nu doar din mu­ni­cipiu şi judeţ, ci şi din Galaţi, Brăila, întreaga regiune de sud-est“. 

În acest context, Ilie consideră că in­vestitorii ar fi mai atraşi de un oraş care le poate furniza forţa de muncă ne­cesară, mai ales dacă aceasta este cali­ficată. Totodată, calificarea prac­tică ar putea fi realizat în parteneriat cu jucătorii din mediul privat. 

„Asta este o necesitate, nu doar la Tulcea, ci în toată ţara. Atâta timp cât nu ai avut norocul să fii un centru universitar, poţi avea norocul să fii un centru al meseriilor şi asta ar asigura o forţă de muncă pe termen lung, mai ales că un astfel de centru are capacitatea de a se dezvolta constant. Tot timpul meseriile pot fi diferite, pot apărea altele noi de care inves­titorii şi societatea să aibă nevoie“. 

Un alt plan important pe care îl are noua administraţie se traduce prin construirea a cel puţin două parcuri industriale, proiecte pentru care primăria a pregătit deja pla­nu­rile urbanistice zonale în baza cărora să construiască cererile de finanţare. 

„Am identificat două zone în teritoriul administrativ al municipiului pentru a dezvolta parcuri industriale, unul are o suprafaţă de aproximativ 70 de hectare, iar altul are o suprafaţă de circa 90 de hectare. (...) Ţinând cont că prin PNRR aceste parcuri sunt eligibile, eu sper ca odată cu semnarea la Comisia Europeană să putem depune cereri de finanţare, iar în a doua jumătate a anului viitor să avem ceva concret, obţinerea finanţării şi începerea execuţiei a ceea ce ţine de noi“. 

Strâns legat de viitorul oraşului stă infrastructura de transport. Odată cu dezvoltarea proiectului podului care va lega Brăila de Tulcea şi a infrastructurii adiacente, Tulcea are ocazia să devină un nod important. 

„Un rol important în dezvoltarea oraşului îl are legătura cu drumul expres care se va construi de la podul de peste Dunăre şi care va duce la Constanţa. Este foarte important ca Tulcea în acest drum expres să fie un punct de legătură, nu un capăt de linie. Pentru aceasta, facem eforturi foarte mari să convingem Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene că Tulcea are nevoie de o centură cu mai multe legături cu municipiul, nu una singură“. 

Practic, administraţia locală s-a întâlnit de mai multe ori în acest an cu Guvernul şi cu CNAIR, părţile creionând împreună un plan pentru realizarea unei centuri cu trei intrări în municipiul Tulcea. Primarul consideră că sectorul naval ar putea fi susţinut mai mult, astfel încât să fie atraşi mai mulţi producători de subansamble pe plan local. 

„Avem doi actori industriali foarte importanţi, unul este şantierul naval Vard, cel mai mare dezvoltator de la noi, cu o resursă umană de peste 4.000 de angajaţi, şi celălalt este combinatul de aluminiu. Lupta noastră pentru dezvoltarea unei centuri ocolitoare a oraşului capătă sens mai ales când îi ai alături pe aceşti dezvoltatori pentru care trebuie să lupţi în aşa fel încât ei să îşi continue activitatea şi mai ales să se dezvolte“. 

Pentru o mai bună colaborare cu mediul privat, administraţia a încurajat înfiinţarea unui consiliu consultativ al oamenilor de afaceri din municipiu. 

„Am luat fiecare domeniu de activitate, ne-am întâlnit cu HoReCa, industria, inclusiv cu cei din mediul santiar. Am format un consiliu, fiecare şi-a ales reprezentanţi, ca orice politică locală care are legătură cu mediul de afaceri să treacă şi prin votul lor sau prin consultanţa lor. Este firesc ca atunci când iei hotărâri care urmăresc dezvoltarea să te consulţi şi cu mediul de afaceri pentru că altfel poţi lua decizii arbitrare sau decizii care nu sunt duc la dezvoltare“. 

La acest moment, primăria Tulcea are în curs de implementare proiecte pe fonduri europene în valoare de circa 58 de milioane de euro, reprezentând 19 proiecte axate în principal pe eficientizare energetică şi echipare, blocuri aflate în curs de reabilitare, şcoli care sunt în diferite stadii de reabilitare şi echipare tehnologică. 

„Pentru PNRR sau programul operaţional 2021-2027 construim cereri de finanţare pentru 33 de proiecte noi, care ating o valoare de circa 300 de milioane de euro. Nu ştim dacă vom obţine finanţare pentru toate sumele dar ne dorim să obţinem cât mai mult. Ne dorim modernizarea tuturor unităţilor de învăţământ şi realizarea de creşe, pentru că municipiul are nevoie de infrastructură socială“. 

Planurile primăriei mai includ, printre altele, locuinţe sociale, revigorarea turismului în Tulcea, investiţii în parcări, reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, înfiinţarea de locuri de joacă şi de spaţii pentru cei care practică sporturi. Alte nevoi de investiţii identificate în primul an de mandat sunt legate de infrastructura stradală, infrastructura de utilităţi, apă-canal, trotuare şi chiar piste pentru biciclişti.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank