ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ofelia Moisa, EFMS: Există interes pentru extinderea fabricilor în România. Activitatea noastră creşte pe acest sector

23.06.2021, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Exclusive Facility Management Systems, businessul de facility ma­nage­ment fondat de Ofelia şi Dragoş Moisa în urmă cu şapte ani se apropie de un busi­ness anual de aproa­pe 40 mil. lei, în con­di­ţi­ile în care sectorul in­dustrial alături de cel ban­car au conti­nuat să performeze în 2020 şi 2021. Faci­lity management re­pre­­zintă activitatea de ma­nage­ment operaţional al clădirilor precum men­tenanţa sistemelor, a curăţeniei şi funcţionarea echi­pa­mentelor şi in­frastructurii clădirilor.

„Noi administrăm la nivel naţio­nal 1 milion de metri pătraţi în special banking, retail – supermar­ke­turi, parcuri industriale, fa­­brici. Ca supra­faţă zona bancară reprezintă circa 40%, supermarketurile 20 şi par­curile industriale încă 40 de procente. În 2020 am în­chis cu circa 32 mil. lei cifră de afaceri şi esti­măm să închidem 2021 cu 38-40 mil. lei. Creş­terea vine din ex­tinderea portofo­liu­lui, din clienţi câşti­gaţi anul trecut“, a spus Ofelia Moisa, co­fon­dator al EFMS.

Următorul pas îl re­pre­­zintă intrarea pe un nou segment, cel de aministrare de proiecte rezidenţiale, în con­diţiile în care numărul proiectelor noi a crescut semnificativ în ultimii ani.

„Vrem să intrăm pe o piaţă nouă, cea de administrare de condominii, o piaţă interesantă pentru anul care va veni, administrare de ansambluri rezidenţiale. În 2022 vrem să ne extindem şi pe property management, nu doar facility. Până atunci ne limităm doar la facility şi vrem să intrăm pe partea de administrare, o piaţă interesantă, mare, în dezvoltare deoarece se construieşte foarte mult în Bucureşti, de la partea contabilă la grădinărit, curăţenie, dezinfecţie“, a explicat Ofelia Moisa.

Compana are la nivel naţional circa 800 de angajaţi.

„Noi suntem prezenţi în aproape toate oraşele din România şi avem huburi regionale de unde coordonăm activitatea. Cei mai mulţi sunt în Bucureşti, Slatina şi Bistriţa. Lucrăm cu fabrici de anvelope, de fire, de fire metalice pentru anvelope. Vedem o activitate intensă pe acest sector de producţie şi sunt tot mai multe investiţii“, a spus cofondatorul companiei.

Cei doi acţionari erau în discuţii inclusiv pentru o vânzare a unei părţi din business înainte de pandemie, însă discuţiile au fost întrerupte din cauza lockdownului din 2020.

„Pentru achiziţie au existat discuţii exact înainte de pandemie, ei voiau să cumpere partea de curăţenie. în zona de Vest sunt companii care pe lângă partea de facility management vin şi cu partea de catering pentru angajaţi, cu servicii şi mai integrate“, a spus Ofelia Moisa.

Anul 2020 a adus mai multe schimbări în facility mangement, în special pe zona de curăţenie.

„Pentru noi nu a însemnat un impact major deoarece avem o cotă mai mare pe sectorul bancar şi retail, clienţi care au funcţionat şi au oferit servicii. Am venit cu noi soluţii pentru dezinfecţie, curăţenie pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii normale. Noi ne ocupăm de curăţenie şi la BNR de mai bine de patru ani“, a subliniat cofondatorul firmei.

Ea spune că pe fondul pandemiei a crescut  frecvenţa operaţiunilor de curăţenie, în special în zonele cu trafic ridicat, însă pe segmentul de office businessul a scăzut.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank