ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Nicoleta Radu, director general PAID: Numărul poliţelor obligatorii pentru protejarea locuinţei va creşte după schimbările de legislaţie

15.11.2023, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Începând cu data de 12 noiembrie 2023, noua formă a Legii Asigurărilor de Locuinţă Obligatorii va intra în vigoare, şi „nicio locuinţă NU va mai putea fi înscrisă în Cartea Funciară fără a dovedi că proprietarul deţine o asigurare PAD“, iar odată cu aceasta, numărul asigurărilor încheiate ar tre­bui să crească, a spus Nicoleta Radu, director general PAID, Pool-ul de asi­gurare împotriva dezastrelor natu­rale, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

„Într-adevăr, operaţiunile la Cartea Funciară vor reprezenta un mijloc suplimentar de verificare a poliţelor şi informare a proprietarilor asupra nevoii de a încheia PAD. Cele mai multe dintre schimbări au în ve­dere accesibilizarea poliţei. Spre e­xem­plu, aceasta va putea fi încheiată şi multianual, o facilitate cerută de bănci, dar şi de persoanele care achizi­ţionează locuinţe prin credit ipotecar“, a spus Nicoleta Radu.

„Astfel, eliminăm complet riscul ca o casă cumpărată cu sprijinul băncii să rămână neacoperită în caz de dezastru. Un alt aspect important este posibilitatea de emitere a poliţelor prin brokeri. Suntem convinşi că această măsură va ajuta la pătrunderea şi în localităţile mici, acolo unde companiile de asigurări sunt mai puţin prezente, iar internetul mai rar utilizat“, completat ea.

O modificare în ceea ce priveşte valoarea primei şi a despăgubirilor este că, de acum înainte, acestea vor fi stabilite în lei, respectiv 130 de lei şi o despăgubire maximă de 100.000 lei, pentru locuinţe de tip A – din cărămidă sau BCA, cu fundaţie de beton, şi 50 de lei şi o despăgubire maximă de 50.000 lei, pentru locuinţe de tip B, din chirpici. Pentru prima dată în 13 ani, prima este uşor indexată, cu aproximativ 30 de lei/an, însă numai pentru casele construite din materiale rezistente. Creşterea preţului poliţei a fost justificată, în primul rând, de nevoia de a mări valoarea despăgubirii, astfel încât să acopere costurile crescute ale materialelor de construcţii şi forţei de muncă, implicate în reabilitarea unei locuinţe după dezastru. Pentru populaţia vulnerabilă, adică locuinţele de tip B, s-a menţinut costul la echivalentul în lei a 10 euro. 

Anual, în România au loc peste 100 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 3 grade pe scara Richter, în care sute de locuri sunt afectate de inundaţii, cu mii de case inundate, având risc de alunecări de teren în 34 de judeţe, 78 de oraşe şi 875 de sate.

„Anul 2023 a început cu o serie de fenomene naturale care ne-au pus la încercare viteza de răspuns la dezastru. În cazul cutremurului din Gorj, au fost depuse aproximativ 2.000 de dosare de daună, pentru care PAID a plătit despăgubiri de peste 3 milioane de euro. A urmat seismul din Arad, unde am gestionat în jur de 400 de dosare de daună. În ambele situaţii am demonstrat, încă o dată, eficienţa procesului de despăgubire, primele dosare depuse fiind plătite în doar o săptămână de la producerea evenimentelor. Este un aspect căruia îi acordăm o importanţă deosebită. Încercăm să procesăm dosarele cu prioritate, iar sprijinul să vină cât mai rapid, astfel încât locuinţele să nu rămână vulnerabile în eventualitatea unor evenimente ulterioare“, a spus Nicoleta Radu.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank