ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Medicul veterinar Vlad Cucu a investit 500.000 de euro într-o clinică veterinară, Karma Vet, în Tulcea

16.10.2023, 10:00 Autor: Alex Ciutacu

Pasiunea pentru acest domeniu vine din familie, întrucât tatăl lui Vlad Cucu a deschis în 1995 primul cabinet veterinar pentru animale de companie din Tulcea.

Medicul veterinar Vlad Cucu a investit circa 500.000 de euro de euro într-o clinică veterinară cu servicii integrate în Tulcea, motivat de o tendinţă a românilor de a merge cu animalele de companie la veterinar mai des în timpul pandemiei, după cum a povestit el în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Investiţia s-a ridicat la 450.000-500.000 de euro, bani din fonduri proprii, credite bancare şi finanţări din partea unor furnizori de medicamente. A fost un fel de contract de colaborare pe o perioadă mai lungă de timp şi au venit cu nişte sponsorizări“.

Această investiţie în clinica nouă a Karma Vet a fost demarată în 2020, iar clinica era deja operaţională în anul următor. În spatele investiţiei a stat în primă fază un număr tot mai mare de români care ajungeau la veterinar cu animalele lor de companie. Totuşi, această tendinţă s-a schimbat după pandemie.

„Raportând la cifrele actuale, nu a fost o decizie tocmai bună, dar raportând la potenţialul de pe vremea pandemiei a fost o decizie excelentă, pentru că în pandemie a fost o creştere semnificativă în domeniul nostru, la nivel naţional, nu doar la nivelul cabinetului meu. Toţi medicii clinicieni au experimentat această creştere în încasări şi evident că ne-a dat acest curaj“.

Odată cu valul de inflaţie susţinută, românii au început să taie din cheltuieli, iar Vlad Cucu spune că mare parte din bugetele alocate animalelor de companie s-au redus.

„Au tăiat exact de unde nu este imperios necesar. Un client poate îşi aduce câinele la o investigaţie obligatorie. Dacă a fost lovit de maşină, spre exemplu, vine să îi facă radiografie, dar nu mai vine pentru vaccinări sau consulturi de rutină pentru că nu mai dispune de acei bani.“

El este încrezător însă că pe termen lung piaţa se va regla şi cabinetul va ajunge cel puţin la nivelul de încasări la care spera atunci când a demarat investiţia în noua clinică.

Vlad Cucu a devenit medic veterinar în 2013, după absolvirea facultăţii de profil din Capitală, însă pasiunea pentru animalele de companie a fost dobândită în familie. Tatăl său a deschis încă din 1995 un cabinet veterinar în Tulcea, dedicat animalelor de companie.

„Karma Vet a pornit în urmă cu aproximativ şapte ani, dar la baza businessului stă o poveste de familie. Tatăl meu este medic veterinar, a deschis primul cabinet în Tulcea în urmă cu aproximativ 30 de ani, în 1995. A fost chiar primul cabinet din oraş„.

La acel moment, oamenii aveau în principal câini şi pisici, iar interesul pentru servicii veterinare se limita de cele mai multe ori la vaccinurile obligatorii.

„Poate cei care ţineau câinele sau pisica în casă mergeau cu el/ea la medic, dar cei care aveau câine legat în curte nu prea se duceau la veterinar. Venea medicul de circumscripţie şi vaccina pe toată lumea, în rest nu prea beneficiau acele nimale de servicii medicale“.

Treptat, piaţa s-a schimbat, iar odată cu sosirea anilor 2000 a început să existe un interes mai mare pentru astfel de servicii medicale pentru animalele de companie. În 2013, când a intrat Vlad Cucu în domeniu, erau doar cinci cabinete în Tulcea.

„Dacă în 2013 aveam un portofliu de aproximativ 1.500 de clienţi cu un număr de circa 2.000 de pacienţi, pentru că unii oameni au doi căţei sau două pisici, la ora actuală sunt în jur de 6.500 de clienţi doar în portofoliul meu, deci sunt din ce în ce mai mulţi“.

În prezent, Vlad Cucu operează şi dezvoltă Karma Vet, care a avut afaceri de circa 1,7 milioane de lei în 2022 şi un profit de aproximativ 180.000 de lei. Anul trecut, clinica avea 10 angajaţi, iar în prezent sunt şapte oameni, dintre care doi medici. Chiar şi după investiţia în noua clinică, vechiul cabinet continuă să fie locul unde activează tatăl lui Vlad Cucu.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank