ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Marius Dascălu, Headlight Solutions: Producţia de hardware a venit cu multe dificultăţi în 2021, accesul la componente a fost mai greoi

06.10.2021, 16:00 Autor: Alex Ciutacu

Compania a încheiat un parteneriat de 10 mil. lei cu Visual Fan-Allview, prin care cele două companii antreprenoriale vor dezvolta produse integrate hardware-software.

Companiile care produc tehnologii hardware s-au con­fruntat cu dificultăţi în 2021 pe fondul crizei globale a compo­nentelor şi al provocărilor din lanţurile logistice, a explicat Marius Dascălu, fondator şi CEO al Headlight Solutions, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, realizată în parte­neriat cu CEC Bank.

„Anul trecut am avut afaceri de 12 mil. euro. (...) În 2021 vom realiza afaceri de circa 7 mil. euro. Ce ne-am propus la începutul acestui an a fost să consolidăm şi să încercăm să creştem profitabilitatea şi asta sper să reuşim până spre final de an. Este o evoluţie normală în context. De ce spun acest lucru: noi ne ocupăm de producţie de hardware, iar acest an a venit cu multe dificultăţi în această zonă, în principal din cauza unui acces mai greoi către componente.“ 

Compania Headlight Solu­tions din Braşov este special­izată în dezvoltarea de soluţii software şi hardware pentru securitate IT şi apărare. Pe partea de hardware, compania achiziţionează componente din Asia, cu precădere din Coreea de Sud, pe care le asamblează ulterior la Braşov. 

„În general suntem orientaţi către zona de securitate IT, e o zonă în care credem că vor avea loc evoluţii interesante în piaţă în perioada următoare. E o zonă către care ne uităm de o bună perioadă de timp şi pe care sperăm să intrăm mult mai puternic anul acesta.“ 

Marius Dascălu a fost pre­zent în emisiune alături de Lucian Peticilă, fondatorul Vi­sual Fan, în contextul în care cei doi au anunţat recent un parte­neriat de 10 milioane de lei prin care vor dezvolta soluţii hard­ware şi software integrate pen­tru clienţi din domenii precum banking, HoReCa, energie şi utilităţi. Trebuie menţionat că Visual Fan a preluat o partici­paţie de 12% în Headlight Solutions în această vară. 

„Sunt produse hardware-software, produse complexe, făcute la comandă pentru dife­rite companii. Este un prim proiect, nu putem comunica mai mult despre el, proiectul este în derulare“, a explicat Lucian Peticilă în cadrul emisiunii.

„Acesta este unul dintre multe altele şi pentru următorul an mai avem câteva proiecte care se ridică la valori similare şi pe care aşteptăm să le concretizăm în următoarele luni. Multe nu pot fi dezvăuite pentru că sunt pe zona de securitate cibernetică.“ 

Dascălu nu a oferit cifre concrete în ceea ce priveşte investiţiile derulate în acest an de Headlight Solutions, dar a subliniat că multe soluţii vor ajunge în piaţă anul viitor. 

„Avem investiţii pe care le facem în privinţa costurilor salariale, zona de cercetare şi dezvoltare, în timp ce avem şi costurile date de echipamentele de care avem nevoie pentru ceea ce ne propunem. Ce pot să vă spun este că anul acesta am lucrat la mai multe produse în paralel, sperăm să ieşim cu ele pe piaţă anul viitor, cât mai repede, ceea ce a dus la costuri destul de mari. Mi-e greu să le sumarizez, dar sunt semnificative”, a declarat Dascălu.

Antreprenorul din spatele Headlight Solutions lucrează în acest moment cu peste 30 de persoane în companie. El a explicat că piaţa muncii este una mai complicată atunci când vine vorba de oameni extrem de specializaţi, mai ales că salariul nu face diferenţa în această zonă. 

„Cred că diferenţa la noi este dată de abordare, de comunicare, mai mult un parteneriat cu colegii decât o abordare clasică. Totodată, faptul că în ceea facem este nevoie de multă creativitate şi fiecare îşi poate pune amprenta asupra produsului la care lucrăm. Asta contează mai mult decât aspecte simple”.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank