ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Marian Popa, Globalworth: Construcţia noilor autostrăzi va accelera apetitul pentru investiţii în sectorul industrial

29.08.2023, 09:30 Autor: Bogdan Alecu

Construcţia de noi autostrăzi, precum autostrada Moldovei, va accelera apetitul pentru noi investiţii în sectorul industrial, în condiţiile în care producătorii vor avea un acces mai facil către forţa de muncă din zonă.

„Suprafaţa logistică acum este aproape identică cu cea din birouri, în portofoliul Globalworth. O va depăşi, dar nu este un target planificat. Sunt cereri în continuare şi programul de autostrăzi derulat va atrage cereri noi de logistică, de depozitare sau producţie, în zone noi unde accesul va fi mult mai facil şi suntem deschişi şi la construcţii noi de birouri, dar perioada actuală nu este cea mai potrivită pentru dezvoltări oportuniste, motiv pentru care când apar cereri precise pentru o clădire, o vom face“, a explicat Marian Popa, managing director pentru Globalworth România, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank.

El a subliniat că pe piaţa locală Globalworth va continua să investească atât în birouri, cât şi în industrial şi logistic. „Globalworth nu se transformă într-o companie de industrial, ci vorbim de o închiriere de spaţii, de birouri, logistice sau industriale, mai sofisticate - birourile sau mai simple, dar cu îmbunătăţiri tehnice - cele logistice. Cererea şi dezvoltarea de logistică în utlimii 10 ani au avut o emfază mult mai mare decât cea de birouri, motiv pentru care s-a continuat această dezvoltare atât în regie proprie, cât şi sub forma unor societăţi mixte formate cu partenerii noştri şi care an de an au avut o creştere corespunzătoare, ci şi o cerere corespunzătoare, care fac logice aceste investiţii“, a explicat directorul.

Mai mult, după ani în care doar investiţiile private au fost vizibile în zona Dimitrie Pompeiu din Capitală, şi primăria sector 2 demarează un plan de revitalizare a zonei.

„În următoarele luni vor începe proiecte de infrastructură precum regândirea completă a bdului Dimitrie Pompeiu, proiect care nu ajută doar birourile de acolo, ci conferă un aspect modern întregii zone. Zonele de birouri au avantaje mari - când faci infrastructură, vin mulţi oameni acolo, iar dacă nu le optimizezi, seara par zone nelocuite. Dar se schimbă modul în care se construieşte. Acolo în proximitate au demarat multe proiecte de rezidenţial, care sunt urmate de restaurante, locuri de entertainment. Reamenajarea străzii la un format de două benzi pe sens cu tramvai modern va aduce zonei un aspect modern“, a spus Marian Popa.

Globalworth a semnat în primăvară un contract pentru 10.000 mp în Globalworth Square. Birourile eMAG s-au aflat anterior în proiectul Swan din Pipera Nord, unde retailerul avea 20.000 mp de birouri contractaţi.  De asemenea, Coca-Cola HBC, cel mai mare jucător de pe piaţa băuturilor răcori?toare, urmează să îşi stabilească sediul în clădirea Globalworth Campus B începând cu primăvara anului 2024, după semnarea unui contract de închiriere pe zece ani, pentru 4.500 metri pătraţi de spaţii de birouri. În iunie Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a semnat cu Globalworth, liderul pieţei de birouri din România şi cel mai important investitor în clădiri de birouri din Europa Centrală şi de Est (CEE), un contract de închiriere pentru un spaţiu de birouri de 10.000 de metri pătraţi în proiectul Green Court  situat în zona Floreasca-Barbu Văcărescu din Capitală.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank