ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Lucian Viziteu, primar, Bacău: Nu vom avea o strategie de selecţie a firmelor pentru parcul industrial de 42 ha. Mai mulţi producători şi-au exprimat deja intenţia să vină

03.06.2021, 00:08 Autor: Alex Ciutacu

♦ Companii din producţie de mobilă, producţie alimentară, dar şi firme din domenii tehnologice şi-au exprimat dorinţa de a veni în parcul industrial ♦ Primăria vrea să contureze un brand local „Made in Bacău“ pentru promovarea producătorilor ♦ Oraşul Bacău vrea să realizeze proiecte de circa 150 mil. euro din fonduri europene. 

Administraţia locală din Bacău nu va imple­menta o strategie de selecţie pentru fir­mele care vor să intre în primul parc industrial al oraşului, în primă fază, întrucât vrea să atragă cât mai multe companii în parcul de 42 de hectare situat în apropierea aero­portului, a explicat Lucian Viziteu, primarul municipiului Bacău, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Nu vom avea o strategie de selecţie a firmelor, momentan am fi bucuroşi pentru orice companie mare care ar veni să se relocheze aici, şi cred că vor sta altfel lucrurile odată ce se va termina şi ultimul braţ din centură şi vom avea şi primii paşi din autostrada A7. Noi deja începem şi sper să generăm acum un val de relocări sau de companii care să se stabilească pe acest nou spaţiu industrial“. 

Edilul a anunţat la începutul acestui an că a identificat un teren com­pact de 42 de hectare, situat în zona aeroportului, şi cu acces rutier, res­pectiv feroviar – care va deveni pri­mul parc industrial al oraşului Bacău. 

„Anul acesta vom finaliza cerinţele legale pentru a primi titu­latura şi beneficiile fiscale pentru rezi­denţii parcului industrial, înce­pând ca de la anul să avem licitaţiile pentru concesionarea diverselor loturi din parcul industrial. (...) Am avut discuţii cu administratorii altor parcuri industriale, cum ar fi Oradea sau Cluj, şi încercăm să nu repetăm greşelile lor. Au fost cazuri în care municipalitatea a construit chiar şi halele pentru un investitor, iar acesta a venit şi a stat doar un an“. 

Pentru noul parc industrial şi-ar fi exprimat deja interesul mai multe com­panii din zona de producţie, de la pro­ducţia de mobilă, până la pro­du­că­tori din industria agroalimentară, dar şi companii din domenii tehno­logice. 

„Bacăul are un mic ecosistem cu lideri naţionali în industria de aeronautică şi în cea de armament şi toate aceste companii doresc să se dezvolte sau se dezvoltă natural în jurul lor o serie de furnizori care caută locaţii pentru a fi aproape de companiile pe care le deservesc“. 

Lucian Viziteu a subliniat că în mod realist este posibil ca prima hală din noul parc industrial să fie construită abia în doi ani, în contextul în care primăria derulează astăzi studiul de fezabilitate pentru a identifica valoarea proiectului, respectiv sursele de finanţare. Totuşi, edilul le transmite investitorilor că Bacăul este pregătit pentru noi investiţii. 

„Bacăul este open for business şi îi invit pe toţi să ne caute, să vadă care este mediul fiscal, forţa de muncă, şi care sunt posibilităţile de dezvoltare în următorii ani. Să ne dea o şansă, pentru că Bacăul este pregătit pentru noi investiţii şi noi investitori“. 

Ca parte a strategiei de a impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri pe plan local, administraţia a lucrat la reducerea costului de a face afaceri în teritoriu, reducând concomintent birocraţia. 

„Spre exemplu, am introdus în premieră pentru sectorul imobiliar certificatele de urbanism care se pot obţine la urgenţă în trei zile. Un alt lucru, am eliminat necesitatea certificatului fiscal, care era emis tot de primărie şi cerut în diverse proceduri de autorizare tot de primărie. De asemenea, am actualizat regulamentul de autorizare de funcţionare pentru societăţile comerciale din Bacău, întrucât companiile care îl reactualizează de la an la an nu mai trebuie să depună acte noi decât dacă a apărut o schimbare în activitatea lor“. 

Un alt plan orientat spre mediul de business, în speţă spre producătorii locali, se referă la crearea unei etichete „Made in Bacău“, care să fie promovat unitar ca brand local şi să devină o oarecare marcă de calitate. 

„Prima oară testăm acest brand, apoi vom avea un serviciu profesionist care se va ocupa de promovarea acestui brand. Va fi într-un punct unic de interacţiune cu cetăţenii. Avem o companie în subordinea primăriei în curs de reconvertire – Agenţia de Dezvoltare Locală – iar această agenţie se va ocupa de promovarea brandului de oraş, a brandului comercial şi a mărcii colective“. 

Paşi mari spre zona metropolitană

Invitatul a explicat că discută în acest moment cu mai multe UAT-uri din judeţ pentru a conecta cât mai bine aşa-numita zonă metropolitană – cu un accent puternic pe un serviciu public de transport care să includă comunele din jurul oraşului. 

„Există discuţii şi pe partea juridică, m-am întâlnit o dată cu toţi primarii din jurul Bacăului şi sunt toţi deschişi la acest lucru. Urmează să lansăm achiziţia unui studiu de fezabilitate pentru transport public metropolitan, astfel încât să fie un singu operator pe toată raza metropolitană“. 

Administraţia are în plan un serviciu bazat pe autobuze, însă a subliniat că unul dintre planurile sale include şi un tren urban, în baza infrastructurii de cale ferată care există deja în teritoriu. Până atunci, primarii implicaţi se pregătesc să lanseze primul studiu de fezabilitate comun pentru transportul metropolitan. 

„Avem o structură juridică deja, trebuie doar pusă în coerenţă cu codul administrativ. Primul pas pe care îl vom face – deja am primit răspunsurile oficiale de la el pentru un studiu comun pentru transport public comun metropolitan – urmează să trimitem calcule, să vedem fiecare ce parte din bani va pune pentru acest studiu, iar anul acesta vrem să îl derulăm“. 

Edilul a subliniat că momentan are răspunsul deja de la peste 20 de UAT-uri, adică peste 20 de comune din jurul oraşului Bacău. 

„În anumite servicii deja funcţionăm împreună, avem un serviciu de salubritate care a fost licitat în comun de Bacău plus 22 de comune şi este un singur operator. Sper să extindem acest lucru şi pentru alte servicii“. 

Proiecte europene de 150 mil. euro

Municipiul Bacău a depus la Guvern fişe de proiect pentru proiecte cu o valoarea totală estimată la 150 mil. euro. Printre acestea se numără: reablitarea unor şcoli, finalizarea insulei de agrement, finalizarea proiectului spitalului municipal, modernizarea a două parcuri mari din oraş, dar şi alte proiecte care vizează mediul sau patrimoniul public. 

Pentru acestea, edilul a propus în bugetul de investiţii al primăriei pentru 2021 mai multe studii de fezabilitate, în contextul în care finanţarea prin fonduri europene este mai facilă odată ce există documentaţie, iar proiectele sunt mai mature. 

„Toate proiectele sunt în faza de studii de fezabilitate, întrucât este primul pas din etapele legale ale oricărui proiect şi este esenţial să începem anul acesta pentru a avea proiecte mature începând de anul viitor, când se deschid noile programări de fonduri europene“. 

Cu toate acestea, invitatul a atras atenţia cu privire la capacitatea primăriei de a atrage şi implementa proiecte, în contextul în care echipele sunt „la limită“. 

„Am depus eforturi să aducem oameni noi în primărie, însă momentan avem bugetul blocat şi nu putem lansa concursuri pentru poziţii noi, însă imediat după deblocare vom lansa concursuri şi vom modifica organigrama, astfel încât serviciul de achiziţii şi cel de implementare proiecte europene să fie mărit şi să putem implementa aceste proiecte, în paralel cu cele de la fosta administraţie care trebuie să continue“. 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank