ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Grupul Bittnet ţinteşte 8-10 tranzacţii de M&A pe an în următorii trei ani şi vizează toate ţările din Europa Centrală şi de Est

13.07.2021, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

„În acest moment ne uităm la mai multe tranzacţii în zona securităţii cibernetice“.

Grupul Bittnet are un plan în desfăşurare prin care vrea să încheie 8-10 tranzacţii de M&A în România şi în regiune în următorii trei ani, ţintind noi nişe de business, dar şi o cifră de afaceri de 100 mil. euro până în 2024, adică de patru ori mai mare decât în 2020, a explicat Mihai Logofătu, CEO al Bittnet Group, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Ambiţia noastră este să ajungem la 8-10 M&A-uri pe an în următorii trei ani. Astfel vom putea fi mai aproape de angajamentul pe care ni l-am asumat la trecerea pe piaţa principală a Bursei de Valori de la Bucureşti, în iunie 2020, acela de a atinge afaceri consolidate de 100 mil. euro până în 2024. Asta a fost pro­mi­siunea cu care am făcut trecerea pe piaţa prin­cipală în plină pandemie“. 

Grupul are activităţi de integrator IT&C, furnizor de servicii de training IT, furnizor de soluţii ERP, respectiv furnizor de soluţii de învăţare prin joc. O parte din aceste activităţi au fost formate sau consolidate de-a lungul timpului în cadrul Bittnet prin achiziţii, iar anul trecut grupul a preluat şi o participaţie de 25% din Softbinator, intrând minoritar şi pe piaţa de dezvoltare software. 

„În 2020 am activat foarte mult acest braţ de M&A, atât pe plan local, cât şi pe plan in­ter­naţional, unde avem deja două contracte, două intenţii de achiziţie semnate, avem apro­barea acţionarilor, procesul e în derulare şi spe­răm ca până la finalul toamnei să putem anun­ţa finalizarea acestor tranzac­ţii, ele repre­zentând primul pas concret către a construi un jucător regional în Europa Centrală şi de Est“.

Mihai Logofătu se referă la tranzacţiile transfrontaliere prin care Bittnet a intrat anul aces­ta în compania de integrare IT&C Servo­data, activă în Cehia şi Slovacia, respec­tiv în compania cehă de training IT Data Script. 

„Gruul care deţine Servodata, grupul Moore, deţine şi această companie de educaţie în tehnologie numită Data Script, şi ca o extensie a bunelor relaţii deja stabilite am ajuns la un acord şi avem o intenţie de a achiziţiona un pachet şi în Data Script, care face ceea ce face Bittnet Training pe piaţa din România“. 

Invitatul a subliniat că aceste două tranzacţii deschid pieţele din Cehia şi Slovacia pentru Bittnet, însă tranzacţiile din următorii ani au menirea de a extinde prezenţa grupului în cât mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. 

„Credem că această regiune este extrem de importantă în economia globală, credem că în această regiune există un potenţial uriaş pentru ca aceste ţări să recupereze decalajul faţă de Europa Vestică şi credem că tehnologia este un răspuns al acest demers, astfel ne uităm cu precădere la companii cu o reputaţie bună, profitabile, companii care consolidează sau deschid noi dimensiuni ale grupului în primul rând în aceste ţări“.

În ceea ce priveşte „noile dimensiuni“ pe care grupul vrea să le deschidă în continuare prin achiziţii, Logofătu a indicat spre sectorul securităţii cibernetice, întrucât Bittnet se uită cu interes în această direcţie încă de la listarea Bittnet Systems pe piaţa AeRO în 2015. Până acum, grupul a dezvoltat o expertiză internă în această zonă doar în cadrul echipei Dendrio. 

„Suntem unul dintre integratorii care livrează soluţii de securitate, dar zona securităţii cibernetice devine din ce în ce mai interesantă. Din acest motiv, ne uităm în acest moment la un număr de tranzacţii în spaţiul de securitate cibernetică, care vor deschide o nouă dimensiune a grupului Bittnet. Sperăm ca până la începutul toamnei să avem nişte veşti semnificative pentru acţionarii noştri în acest sens“. 

Întrebat cum vor fi structurate tranzacţiile sau cât de mare este bugetul de M&A al Bittnet, CEO-ul a explicat că grupul nu îşi doreşte să devină un fond de investiţii în sensul clasic al cuvântului, ţintind ca tranzacţiile să fie plătite în principal cu acţiuni Bittnet. 

„Nu mă uit în acest sens pentru că e o gândire de fond de investiţii. Noi căutăm parteneri care să împărtăşească valorile noastre, să vadă sinergiile şi ideile din spatele acestui plan de dezvoltare şi căutăm să structurăm tranzacţiile cât mai inteligent, să folosim cât mai puţin bani în acest sens. Căutăm să folosim ca instrument de plată acţiuni Bittnet, să fim cu toţii aliniaţi, nu căutăm primordial companii care vor să acă un exist, deci să ajungem să operăm integral companiile în locul lor, cu atât mai mult în piaţa internaţională“. 

În ceea ce priveşte dacă Bittnet vrea să intre ca acţionar minoritar sau majoritar prin tranzacţiile plănuite, Logofătu răspunde „depinde“. 

„Depinde şi de intenţia şi de dorinţa antreprenorului cu care stăm de vorbă. Pentru noi prima opţiune este un pachet majoritar, mai ales în companii stabile, mature, pentru a putea consolida financiar rezultatele. Deci fără un pachet majoritar nu putem consolida rezultatele. Intenţia noastră nu e să ne comportăm ca un fond de investiţii tradiţional, intenţia noastră este să avem o poziţie semnificativă, astfel încât să operăm aceste afaceri, să putem să profităm de sinergiile care se nasc din aceste tranzacţii“. 

Totodată, el a mai subliniat că pe piaţa internaţională este mai dificil să preiei din start un pachet majoritar. 

„E mult mai greu ca în piaţa internaţională să începi cu un pachet majoritar şi e mult mai uşor să faci o tranzacţie în doi paşi, primul să fie un pachet minoritar şi să ai opţiuni ulterior dacă se întâmplă anumite lucruri să devii majoritar“. 

Afacerile grupului Bittnet s-au apropiat în 2020 de 110 mil. lei, iar pentru 2021 conducerea vizează o creştere de 50%, susţinută prin achiziţii, dar şi prin creşterea businessului. 

În ceea ce priveşte impactul în piaţa muncii, grupul lucrează cu circa 150 de angajaţi şi colaboratori, în contextul în care „sunt câteva zeci de traineri cu care colaborăm punctual sau oameni care sunt consultanţi doar pe o anumită nişă“, a punctat invitatul. 

Potrivit datelor BVB, peste 61% din acţiunile Bittnet sunt controlate de persoane fizice, iar peste 14% de persoane juridice. Fraţii Mihai şi Cristian Logofătu, fondatorii businessului, deţin o participaţie cumulată de circa 24%.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank