ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Elena Lasconi, Câmpulung Muscel: Miza sunt fondurile europene pentru construcţia de infrastructură. Am accesat fonduri cât bugetul oraşului pe 43 de ani

14.07.2023, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

♦ Fondurile europene permit atragerea de investiţii în infrastructura micilor oraşe care nu au suficientă forţă financiară în a demara proiecte din bugetul local şi fără să depindă de fonduri guvernamentale.

Administraţia oraşului Câm­pu­lung Muscel mizează pe in­vestiţii în infrastructură de apă curentă, canalizare şi ga­ze, pentru a putea ulte­rior as­fal­ta tot mai multe străzi şi creşte calitatea vie­ţii. „Din punct de vedere al investiţiilor reali­zate de primărie, trăim istorie la Câmpulung Muscel. Am accesat fonduri europene cât este bugetul oraşului pe 43 de ani. Sunt foarte mul­te proiecte - unele în derulare, altele care vor fi vizibile abia din mandatul următor deoarece depindem de tot ce înseamnă birocraţie şi le­ga­litate. Ne-am axat şi pe ce nu se vede - ce este sub pământ. Avem o infrastructură foarte uzată pentru apă curentă şi canalizare. Sun­tem pe primul loc la nivel naţional la capitolul avarii. Doar în 2022 banii pentru avariile înregistrate în oraş puteau acoperi 30 km de trotuare noi. Este esenţial să schimbăm conductele“, a explicat Elena Lasconi, pri­marul oraşului Câmpulung Muscel şi fost reporter de televiziune.

Reţeaua de gaz a oraşului a ajuns la peste 40 km acum, în condiţiile în care în ultimii 20 de ani, înainte de actuala adminis­traţie se construiseră cinci.

„Nu am folosit niciun ban de la buget, ci în urma discuţiilor cu Distrigaz şi i-am ajutat pe oameni cu documentaţia pe platforma online şi să depună dosarele. Şi a funcţionat. Sunt multe străzi cu pământ, dar întâi tre­buie să facem ce e sub pământ, după care as­fal­tăm. Ar trebui să fie ilegal asfaltatul fără utilităţi pe dedesubt, ca după să spargi pen­tru conducte şi cabluri, sunt bani irosiţi. Am depus un proiect pe PNRR pentru extindere pe 40 km şi în ultimii 72 de ani s-au făcut 95 km în oraş“, a spus Elena Lasconi.

Ea estimează că circa 10.000 dintre lo­cui­torii oraşului Câmpulung Muscel lucrea­ză fie în afara ţării, fie în alte oraşe din ţară, plecând pentru a obţine un salariu mai mare.

„Oraşul are circa 33.000 de locuitori, dar cred că sunt peste 10.000 plecaţi la muncă în afară sau în ţară. Nu ne mai permitem să pier­dem români. Noi avem acum cazuri de oa­meni care se întorc să locuiască aici. Am fost la Ciugud spre exemplu, am vrut să vizi­tez mai mulţi primari care au făcut bine. Şi con­cluzia a fost că schimbarea vine odată cu schim­barea de mentalităţi, iar asta nu se schim­bă mai devreme de 10 ani. Întâi se înce­pe cu curaţenia“, a explicat primarul oraşului.

Miza în orice instituţie este aceea de a atrage forţa de muncă necesară realizării proiectelor, însă în cazul statului salariile sunt limitate în comparaţie cu cele din mediul privat.

„Cea mai mare realizare nu este legat de proiecte, ci că am format o echipă cu oameni din primărie şi angajaţi după, cu oameni care nu m-au vrut. Este foarte greu să angajaţi pe cineva bun pe fonduri eurpene în condiţiile în care salariul este de 3.000 de lei, iar în privat 10.000 de lei pentru aceeaşi muncă, iar statul nu te ajută, iar salariu primarului este cât al unei asistente medicale“, a spus Elena Lasconi.

În cazul oraşului Câmpulung Muscel, primarul explică faptul că dezvoltarea poate veni dinspre zona de turism, în condiţiile în care industria nu mai este la fel de puternică.

„ Cartea câştigătoare este turismul, cu un sistem de învăţământ dual care să pregătească oameni pentru această industrie, pentru turism, iar ulterior să se invesească în hoteluri, pensiuni şi aşa poţi atrage oameni. Momentan Câmpulung Muscel este un oraş de tranzit, dar poate deveni o destinaţie de weekend. Până în 2024 vreau să devenim staţiune turistică de interes naţional iar din 2024 să pregătim documentaţia pentru a deveni staţiune de interes balneoclimateric pentru a avea alocare bugetară de la Ministerul Turismului, iar când aplici pentru fonduri europene ai punctaj mai mare“, a subliniat primarul.

 

Ce spune Elena Lasconi

► Câmpulung Muscel se va dezvolta din punct de vedere turistic. România se poate dezvolta mult pe partea aceasta.

► Am accesat fonduri europene cât este bugetul oraşului pe 43 de ani.

► Câmpulung Muscel are circa 33.000 de locuitori, dar cred că sunt peste 10.000 plecaţi la muncă în afară sau în ţară.

► Reţeaua de gaz a ajuns la peste 40 km acum, în condiţiile în care în ultimii 20 de ani se construiseră cinci.

► Schimbarea vine odată cu schimbarea de mentalităţi, iar asta nu se schimbă mai devreme de 10 ani. Întâi se începe cu curăţenia, cu conştientizarea, cu implicarea copiilor.

► Fiecare trebuie să aibă grijă de ce are în faţa casei. Casa ta este peste tot unde păşeşti, este oraşul. Oraşul nu este ceva abstract.

► Este foarte greu să angajaţi pe cineva bun pe fonduri eurpene în condiţiile în care salariul este de 3.000 de lei, iar în privat 10.000 de lei pentru aceeaşi muncă.

► Când eram jurnalist, puteam merge la serviciu cu maşina, dar mergeam cu metroul deoarece voiam să văd dacă se vorbeşte despre ştirea mea în metrou. Dacă se vorbea despre ştirea mea, despre reportajul meu în metrou, înseamnă că era unul bun. Dacă nu, nu.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank