ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dezvoltatorul de jocuri video Amber, cu afaceri de 21 mil. dolari în 2020, continuă să atragă talente din toată lumea şi vrea să deschidă un studio în Asia

25.05.2021, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

Cu sediul în Bucureşti, Amber are studiouri în Botoşani, Guadalajara, Montreal, San Francisco şi Los Angeles ♦ Compania are aproape 750 de angajaţi şi mai caută 100 de oameni anul acesta ♦ Afacerile Amber au ajuns la 21 mil. dolari în 2020, plus 58%, iar pentru 2021 ţinteşte afaceri de 28 mil. dolari. 

Dezvoltatorul local de jo­curi video Amber îşi continuă stra­te­gia prin care vrea să atragă talente din toată lumea, iar următorul studio internaţional important ar fi localizat în Asia, un continent de pe care ro­mânii au început deja să angajeze, a explicat Tudor Postolache, acţionar şi head of global operations, Amber, în emi­siunea Investiţi în România!, reali­zată de ZF în par­te­neriat cu CEC Bank. 

„Ne dorim puter­nic un birou şi o pre­zenţă fizică în Asia, nu am hotărât încă o ţară. Oricum, situaţia din Asia este mai puţin bu­nă în acest moment din cauza pandemiei. Nu este o grabă, dar până la finalul anului esti­măm că vom avea mă­car acel punct în Asia, însă până atunci vom avea mai mulţi colaboratori în zona respectivă“.

Cu sediul central în Bucureşti şi un studio în plină expansiune în Boto­şani, Amber are studiouri inter­naţionale în Montreal, Guadalajara, San Francisco şi Los Angeles. 

„Noi căutăm să mergem după talent, nu neapărat după proiecte. Mergem după oamenii care pot ajuta şi pot augmenta echipele existente pentru a livra proiectele pe care le avem în acest moment. Suntem o agenţie internaţională cu clienţi din toată lumea, iar de-a lungul timpului am pornit echipe şi am deschis birouri ca răspuns la nevoile de talent specific pe care nu îl găsim în alte zone. Spre exemplu, în Guadalajara am dezvoltat pentru că am găsit acolo un pool senzaţional de talente pe partea de artă“. 

Amber este un dezvoltator de jocuri video care a ajuns astăzi să ofere capacităţi integrate de dez­voltare pentru clienţii săi, în con­textul în care activează preponderent pe segmentul B2B. A fost fondat într-o garsonieră în 2013 de către Dragoş Hancu, căruia i s-au alăturat rapid şi alţi cofondatori, printre care Tudor Postolache. În 2017, antreprenorul Dragoş Hâncu a predat conducerea companei către Mihai Pohonţu - cel care este acum şi acţionar majoritar al Amber, conform datelor de pe platforma Confidas. 

„În această perioadă de opt ani de când s-a format echipa, am plecat de la 3 oameni într-o garsonieră şi am ajuns la o echipă de peste 700 de oameni din mai multe ţări. Am rămas fideli ideii de gaming, dar agenţia noastră oferă orice serviciu de care este nevoie pentru a crea un concept de joc, a-l dezvolta, a-l lansa pe piaţă şi a-l ţine funcţional şi atractiv pentru utilizatori“. 

Până la momentul pandemiei, strategia Amber de extindere se baza pe înfiinţarea de birouri în zone unde a identificat talente, însă contextul muncii de la distanţă a generat o oportunitate nouă. 

„Strategia noastră era clară, identificăm o zonă din lume, deschidem o firmă nouă acolo, un sediu nou şi începem să folosim acel punct ca un magnet pentru talentul din toată zona. Pandemia ne-a arătat că putem funcţiona şi remote destul de bine. Sunt anumite minusuri, dar sunt mult mai puţine decât plusurile. (...) Avem acum angajaţi sau colaboratori care lucrează cu noi din Grecia, Ucraina, Suedia, Spania, iar ultimele adiţii au fost din Asia“. 

Compania se îndreaptă în acest moment spre 750 de angajaţi şi colaboratori, iar până la finalul anului vrea să mai angajeze cel puţin încă 100 de persoane. Totodată, Amber vrea să extindă echipa din Botoşani în următorii ani şi derulează anula acesta investiţii de circa jumătate de milion de dolari în acea locaţie. 

„Angajăm în continuare şi în Bucureşti, dar mai ales în Botoşani, unde dorim să ne consolidăm poziţia şi unde vrem să ajungem de la cei 70 de oameni până aproape de 200, în următorii trei ani de zile. Pentru asta am şi investit acolo bani anul acesta într-un nou sediu, sperând că situaţia ne va permite să invităm oamenii înapoi în birouri“. 

Agenţia de dezvoltare de jocuri video se concentrează în continuare pe segmentul B2B, dar se uită şi spre zona de jocuri proprii. 

„Suntem interesaţi în continuare de zona aceasta, dar pentru moment rămâne acest focus pentru partea de B2B în care dezvoltăm jocuri original, jocuri al căror concept este creat tot de oamenii Amber, dar dezvoltat pe un parteneriat cu studiouri şi publisheri care au şi forţa financiară din spate atât pentru dezvoltare, cât şi pentru lansare“. 

Anul 2020 a fost unul cel puţin interesant pentru industria de jocuri video, întrucât rata de utilizare a acestora a crescut pe măsură ce oamenii au căutat modalităţi de relaxare şi entertainment în interiorul locuinţei. 

„Mi s-a părut interesant că după atâţia ani de zile în care toate organizaţiile de sănătate discutau despre o adicţie pentru jocuri video, brusc OMS a spus anul trecut că jocurile sunt un lucru bun, care participă la păstrarea unui nivel bun de sănătate mintală a oamenilor şi încuraja în sensul ăsta“. 

Afacerile Amber s-au ridicat anul trecut la aproape 21 mil. dolari, în creştere cu 58% faţă de 2019, iar reprezentanţii companiei estimează o creştere puternică şi pentru 2021. 

„Anul acesta estimăm că terminăm pe la 28 mil. dolari, deci ne aşteptăm la încă o creştere semnificativă. Estimările sunt bazate exclusiv pe partenerii pe care îi avem în acest moment, discuţiile pe care le avem cu alţii şi pe faptul că există din ce în ce mai mult interes din partea unor studiouri şi publisheri cu care nu aveam până acum relaţii, să vină să lucreze cu Amber bazat pe istoria noastră şi pe proiectele realizate“. 

Raportat la acest rulaj, dezvoltatorul ţinteşte în fiecare an o marjă de profit de circa 15%, după investiţii, însă Postolache a explicat că marja diferă în funcţie de activitate. 

„Variază în funcţie de tipul de activitate, sunt unele cu o marjă de profit mai înaltă decât alta. Estimările şi dorinţa noastră în fiecare an este ca marja de profitabilitate să se situeze undeva în jurul cifrei de 15%, dar intrând în partea de cheltuieli tot ceea ce ne propunem ca investiţii“. 

În ceea ce priveşte acţionarii, datele de pe platforma Confidas.ro arată că Mihai Pohonţu controlează peste 58% din societate, în timp ce Dragoş Hancu are 15%, Scott Humphries are 5,5%, iar Tudor Postolache are 5%. Per total, în spatele Amber sunt circa 20 de asociaţi. 

Întrebat dacă Amber se îndreaptă spre o finanţare de tip private equity sau bursă, Tudor Postolache a subliniat că dezvoltatorul se va baza pe fondurile proprii, conform strategiei „pe viitorul apropiat“. 

„Unul dintre lucrurile cu care ne mândrim este că am reuşit să ajungem de la 3 la aproape 750 de oameni şi la afaceri de peste 20 mil. dolari bazându-ne exclusiv pe fondurile proprii, atât în ceea ce privetşe oamenii, cât şi în ceea ce priveşte investiţiile“. 

Bugetul de investiţii pentru anul trecut s-a apropiat de 1,5 mil. dolari, cuprinzând noile sedii internaţionale, iar pentru anul acesta ar putea ajunge la un nivel similar.

„Estimăm valorile ca fiind asemănătoare şi pentru 2021, dar cu direcţii uşor diferite. Dacă anul trecut investeam în stabilire de noi sedii, amenajare, acum se va duce mai degrabă înspre modalităţi de a atinge toate punctele de talent şi a le aduce, chiar dacă nu vom investi neapărat în locaţii fizice“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank