ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dezvoltatorul City Garden pregăteşte 100 de apartamente în nordul Capitalei, investiţie de 15 milioane de euro

17.06.2021, 16:20 Autor: Alex Ciutacu

♦ City Garden dezvoltă în prezent un proiect cu 66 de vile de lux în Pipera şi a vândut 30% din prima fază.

Dezvoltatorul City Garden are în plan o inves­ti­ţie de circa 15 mil. euro pentru un proiect rezidenţial de apar­tamente în nordul Capitalei, întrucât compania are de­ja terenul şi autorizaţia de construire, dar aşteaptă să ob­serve evoluţia pieţei, a explicat Andrei Cantaragiu, CEO, City Garden Development, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„În momentul de faţă avem un proiect în stand-by, avem un teren de 5.300 mp pe Strada Jandarmeriei nr. 1, vi­zavi de Stejarii. Acolo dezvoltăm un proiect cu două blo­curi, cu regim de înălţime P+5, şi vor fi în jur de 100 de apar­tamente de două, trei şi patru camere. Avem auto­ri­zaţia de construire deja obţinută, ne putem apuca ori­când, dar aşteptăm puţin să vedem ce se mai întâmplă cu piaţa“.

Invitatul a subliniat că investiţia pentru acest proiect va fi „în jur de 14-15 mil. euro“, iar dezvoltatorul aşteaptă cea mai bună oportunitate. El a menţionat că proiectul ar putea fi lansat chiar şi anul acesta.

Dezvoltatorul City Garden Residence face parte dintr-un grup de companii cu capital din Asia implicate în sectorul de dezvoltări şi investiţii în domeniul imo­biliar. Compania este prezentă de peste 10 ani în Româ­nia, iar printre proiectele derulate fiind 21 Downtown, Apollo D’or şi City Garden Pipera.

În luna mai, compania a lansat proiectul Bonton Luxury Villas, un proiect de 66 de vile de lux în Pipera, care va fi realizat printr-o investiţie de 16 mil. euro. Aces­ta se va întinde pe aproximativ 2,5 ha de teren, fiind vor­ba de case tip duplex cu regim de înălţime P+2 şi cu su­prafeţe utile de până la 325 mp per unitate, cu terasă şi curte la fiecare unitate.

„Este un proiect gândit înainte de pandemie, dar s-a mu­lat pe cerinţele clienţilor noştri, având în vedere că în momentul de faţă oamenii îşi doresc suprafeţe cât mai mari. (...) Sunt studii care arată că 1 din 3 oameni îşi do­resc o casă în loc de apartament, vor spaţii mai mari sau o cameră în plus unde pot amenaja birou. Un procent de 43% dintre oameni îşi dorec grădină, spaţii verzi, facilităţi pentru copii. Pe aceste studii ne-am bazat pentru a dezvolta acest proiect“.

Prima fază a proiectului din Pipera cuprinde 36 de case, iar construcţia va fi realizată până în luna decembrie a acestui an. Faza a doua va fi finalizată până la sfârşitul anului 2022.

„Pe faza 1, cu 36 de case, suntem cu ele ridicate în proporţie de 85%. Toate casele sunt ridicate, se lucrează la infrastructură, la finisaje interioare, iar din cele 36 de case am vândut undeva la 30%. (...) Anul acesta vrem să vindem prima fază, iar de anul viitor cealaltă“.

Andrei Cantaragiu a menţionat că cei care se îndreaptă spre locuinţele de lux din Pipera sunt în principal oameni de afaceri sau expaţi care îşi propun să locuiască pe termen scurt şi să investească pe termen lung.

„Din ce am văzut şi din ce am vândut noi, în jur de 30-35% dintre cei care vin să vizioneze sunt expaţi. (...) Din casele vândute, o treime au luat pentru investiţii. Vor să le cumpere pentru a le închiria mai departe“.

La acest moment, preţurile pentru unităţile din proiectul de lux pleacă de la 369.000 de euro plus TVA. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor din piaţă în perioada următoare, CEO-ul spune că este greu de estimat, pe fondul creşterilor de preţ pe materialele de construcţii.

„Dacă mă întrebaţi acum un an, înainte de pandemie, puteam să vă spun că exista o creştere naturală în ultimii 6-7 ani de 5-10% pe an. Deci din 2012-2013, în fiecare an a fost o creştere. Anul trecut în pandemie a fost o creştere puţin mai mică, dar anul acestea creşterea este mai mare. Se întâmplă un fenomen acum destul de rău, nu mai ştim exact care vor fi preţurile materialelor de construcţii“

El a povestit în emisiune că unele materiale de construcţii au înregistrat creşteri de 30%, în timp ce altele au creşteri chiar şi de peste 100%. Spre exemplu, dezvoltatorul a plătit 2,5 lei pe kilogramul de fier beton în urmă cu mai bine de un an, iar acum preţul se situează la 5 lei/kg. Toate aceste creşteri ar putea fi transmise curând în preţurile plătite de cumpărători.

„Probabil până la finalul anului va fi o creştere destul de mare la preţul apartamentelor şi al caselor. (...) În momentul de faţă noi încercăm să obţinem oferte pentru faza a doua, dar sunt antreprenori care nu ne pot da o ofertă clară, neştiind ce se întâmplă cu preţurile materialelor. Cred că va fi o creştere cuprinsă între 15% şi 25% a preţului final“.

Dezvoltatorul City Garden a declarat că acţionarii din Asia văd piaţa locală ca pe una dinamică, în dezvoltare.

„Au companii în toată lumea. O văd ca pe o piaţă dinamică, în dezvoltare, sunt foarte interesaţi de piaţa din România, de aceea au şi investit şi vor investi în continuare. Li se pare o piaţă dinamică şi, în acelaşi timp, plină de încercări“.

Compania a utilizat până acum finanţare bancară pentru toate proiectele dezvoltate în piaţa locală.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank