ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cristian Bădescu, INATECH: Vedem creştere pe zona de e-commerce şi interes pentru ambalaje de hârtie, în detrimentul plasticului

12.10.2023, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Piaţa de e-commerce a continuat să crească în 2023, iar cererea pentru ambalaje a continuat să urce, explică Cristian Bădescu, fondator şi CEO al INATECH Packaging, jucător din industria românească a ambalajelor, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank.

„Înregistrăm o creştere însă în 2023, pe seg­mentul de e-commerce, de 24% vs. 2022. A crescut cererea de cutii cu închidere şi po­sibilitate de retur, sisteme de ambalare pentru umplerea golurilor din cutii, sisteme automate de înfoliere. În 2022 ambalajele din hârtie şi carton au înregistrat o creştere puternică în faţa celor din plastic. A fost primul an în care ambalajele din hârtie le-au depăşit pe cele din plastic“, a spus Cristian Bădescu.

Investiţiile în tehnologii noi şi procese specifice care să faciliteze sistemul de reciclare din România ar trebui să devină prioritare pentru majoritatea companiilor.

„A durat aproximativ un an şi jumătate să obţinem autorizaţia necesară pentru co­lec­tarea şi prelucrarea deşeurilor din ma­terial plastic. Vorbim de o birocraţie foarte mare în aceasta zonă. În 2022, compania iFOAM AG, care face parte din grupul INATECH, a achiziţionat echipa­mente pentru prelucrarea deşeurilor şi tran­sfor­marea acestora în materii prime de tip gra­nulă reciclată din material plastic, printre care: tocător pentru material plastic şi extruder pentru producerea granulelor din plastic reciclat“, spune Cristian Bădescu.

De asemenea, în businessul companiei se dezvoltă deja de mai mulţi ani partea care vizează ambalajele ecologice, multe dintre produsele INATECH Packaging fiind complet reciclabile. Fondatorul INATECH Packaging consideră că, la modul general, piaţa de reciclare a deşeurilor de ambalaje din România se confruntă astăzi cu mai multe probleme şi provocări, aflându-se în coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene, din acest punct de vedere, conform statisticilor.

Grupul INATECH a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro, iar pentru 2023 este estimată o creştere de 15%, până la circa 9,2 milioane de euro. La nivel local, compania este prezentă în Domneşti (Ilfov), locul unde se află atât sediul central, cât şi depozitul ce deserveşte zona de sud-est a ţării. De asemenea, începând cu anul 2023, spaţiul logistic din Oradea (Calea Clujului 271) a fost relocat în singurul parc industrial din România cu un terminal cargo aerian - CTPark Oradea Cargo Terminal.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank