ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cosmin Georgescu, ClusterPower: Am pus bazele unei autostrăzi digitale către Frankfurt şi Amsterdam şi am pus România pe harta marilor centre de date din lume

17.03.2022, 16:30 Autor: Alex Ciutacu

Oferta companiei vine cu soluţii şi în zona de realitate virtuală şi digital twin, concepte care prind avânt odată cu popularizarea noţiunii de metavers. 

Compania românească ClusterPower a pus bazele unei autostrăzi digitale înspre Frankfurt şi Amsterdam, conectând România la marile centre de date din lume, prin intermediul proiectului de aproape 40 mil. euro pe care îl dezvoltă în localitatea Mischii, judeţul Dolj, a explicat Cosmin Georgescu, CEO şi cofondator al ClusterPower, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am pus bazele unei autostrăzi digitale către Frankfurt şi Amsterdam. Ca şi în alte domenii, industria tehnologică legată de data centere şi servicii de cloud este concentrată în zona FLAP (Frankfurt, Londra, Amsterdam şi Paris). Prin această autostradă digitală, practic, punem România pe harta centrelor de date mari din lume şi folosim o comunicaţie dublu sens, adică şi noi folosim resursele de acolo, şi ei pot folosi resurse de o capacitate foarte mare“. 

ClusterPower este o companie înfiinţată în 2019 de antreprenorii Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu. Cei trei construiesc lângă Craiova un parc de centre de date care va deveni cel mai mare din România şi unul dintre cele mai mari din Europa, printr-o investiţie totală de 208 mil. lei, din care 82 mil. lei reprezintă ajutor de stat. Pentru realizarea acestui proiect, CEC Bank acordă ClusterPower un credit de prefinanţare de 175,3 mil. lei pe 11 ani. 

„Investiţia merge aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii şi clienţii noştri, în sensul în care prima clădire şi partea de utilităţi au fost realizate la finalul anului trecut, asta însemnând o primă etapă a dezvoltării noastre în ceea ce priveşte centre de date de ultimă generaţie şi facilităţi de campus“. 

Astfel, primul din cele cinci centre de date este programat să devină operaţional în luna martie a acestui an.

Trebuie menţionat că cei trei antreprenori au încheiat un parteneriat cu Nvidia pentru a aduce la Craiova un supercomputer. 

„Suntem în proiecte împreună cu clienţii noştri, proiecte de testare a infrastructurii, intenţionăm să lansăm serviciile ca şi funcţionalitate în luna martie, dar în ceea ce priveşte soluţii dedicate domeniului bancar, domeniului cercetării şi domeniului energiei suntem deja în teste cu clienţii noştri. Mai mult decât atât, dezvoltăm în paralel portofoliul nostru de servicii pentru clienţi“. 

Cosmin Georgescu spune că ClusterPower este un „one stop shop“ pentru soluţii de inteligenţă artificială şi poate adresa industria din regiune cu soluţii care se utilizează astăzi la nivel global. Mai mult, oferta companiei vine cu soluţii şi în zona de realitate virtuală şi digital twin, concepte care devin din ce în ce mai cunoscute odată cu popularizarea ideii de metavers. 

„Ne concentrăm pe perfecţionarea portofoliului nostru de servicii, continuăm efortul de introducere pe piaţă şi poziţionare a ClusterPower ca jucător regional şi global important, inclusiv în ceea ce privetşe infrastructura de calcul şi inteligenţa artificială, precum şi ecosistemul de parteneri. În acest plan intenţionăm să creştem şi să diversificăm infrastructura din prima etapă, precum şi să ne extindem în alte oraşe mari pentru a consolida atât poziţia companiei cât şi a României şi a regiunii în această industrie“.

Întreg proiectul cu cele cinci centre de date ar putea fi terminat într-un orizont de timp de 3-5 ani, sau chiar mai repede, în funcţie de proiectele companiei şi nevoile clienţilor pentru o capacitate mai ridicată. 

Pe termen scurt, compania îşi propune să ajungă la 50 de angajaţi, iar în termen de 12 luni crede că se va apropia de pragul de 200 de salariaţi. Cosmin Georgescu spune că 2022 va fi un an în care compania va înregistra venituri, dar nu a oferit informaţii despre ţinte la acest moment. 

O componentă interesantă a investiţiei din localitatea Mischii vine pe producţia de energie, în contextul în care un operator de centre de date trebuie să-şi asigure necesarul în mai multe scenarii de utilizare pentru a oferi siguranţă şi continuitate clienţilor. 

„Practic, în campus sursa principală de energie pe care o folosim sunt motoarele Rolls Royce MTU, primele din Europa pregătite pentru hidrogen, practic folosim o energie verde. Aceasta este sursa principală de energie şi printr-un proces inovativ producem energie electrică şi asigurăm în acelaşi timp răcirea atât de necesară data centerului. Ca sursă secundară de energie avem conexiune directă în Transelectrica, în propria reţea de 110 kW, şi avem o a treia sursă de generatoare diesel, precum şi legături în alimentarea locală de energie electrică de medie tensiune. Toate acestea conduc la cel mai înalt nivel de disponibilitate pentru clienţii noştri şi a oricăror aplicaţii de înaltă cerinţă“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank