ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania Datacor începe în 2024 construcţia celei de-a treia hale din parcul industrial Bistriţa Sud şi ţinteşte afaceri de peste 30 mil. euro până în 2026

08.04.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Compania a instalat 15 MW de fotovoltaice pentru clienţi industriali şi vrea să dubleze portofoliul în 2024. ♦ Afacerile Datacor au ajuns la circa 17 mil. euro în 2023, după o creştere de 67%.

Compania românească Datacor va începe în 2024 construcţia celei de-a treia hale din parcul industrial Bistriţa Sud, o investiţie de 2 mil. euro, a explicat Bogdan Bilegan, CEO şi acţionar Datacor, în emisiunea ZF In­ves­tiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Anul trecut pe final de an am contractat proiectarea şi obţinerea de autorizaţii pentru a treia hală. Am mai avut de lucru puţin pe te­renul pe care o amplasăm şi preconizăm că undeva în a doua jumătate a anului vom începe să lucrăm efectiv la ridicarea ei. Avem mare nevoie deja de ea“.

A treia hală a com­paniei va avea funcţiuni de logistică, birouri, dar şi de producţie, întrucât com­pania de inginerie Datacor va produce aici tablouri electrice, o activi­tate pe care a demarat-o încă de anul trecut. 

„Am început activita­tea respectivă sub um­bre­la Datacor Connectivity, care devine uşor, uşor, o com­panie de process management. Producem tablouri pentru proiectele noastre, dar sper ca începând de anul viitor să putem să ieşim cu aceste produse şi către piaţă“.

Înfiinţată de fraţii Bilegan în urmă cu două decenii, Datacor este structurată acum pe trei divizii: Green Energy, care activează în piaţa de energie regenerabilă, Infrastructură Inteligentă, care activează în integrare de sisteme de infrastructură, telecomunicaţii şi altele, respectiv Datacor Connectivity, companie pe care produce din 2021 şi subansamble de fibră optică.

„Având cele trei hale, fiecare o să aibă destinaţie exactă, respectiv pe cele trei linii de business. Fiecare va avea casa ei, să spunem aşa“.

În 2023, Datacor a lansat un plan de creştere accelerată prin care ţinteşte salturi la nivelul cifrei de afaceri şi vrea să ajungă la peste 25 mil. euro în 2024 şi 30 mil. euro până în 2026.

„Anul 2023 a fost cel mai bun an din istoria Datacor în ceea ce priveşte rezultatele, am reuşit o creştere de 67% a cifrei de afaceri faţă de 2022. Vom înregistra undeva la 17 milioane de euro. Am reuşit să ne păstrăm rata profitului în parametrii pe care i-am setat, suntem la peste 15%“.

Creşterea Datacor a fost susţinută de divizia Green Energy, prin care compania s-a întors în 2022 în piaţa energiei regenerabile, unde a mai instalat proiecte şi în urmă cu aproape un deceniu, la primul val al rege¬nerabilelor. Divizia Green Energy a adus peste 60% din cifra de afaceri în 2023.

„Avem o prezenţă destul de serioasă pe piaţa clienţilor comerciali şi industriali, practic suntem un jucător complet plecând de la proiectare, implementare, mentenanţă şi tot aici anul trecut am reuşit să instalăm pest 15 MW. În 2024 ne dorim să dublăm capacitatea instalată“.

În 2023, compania a testat şi segmentul b2c al pieţei de energie regenerabilă, dar nu a oferit mai multe detalii la acest moment despre capacităţile instalate la clienţi rezidenţiali.

Datacor a accesat şi fonduri europene, iar anul trecut a investit circa 500.000 de euro pentru dezvoltarea baazei de utilaje necesare pentru instalarea de structuri metalice pe acoperişuri şi la sol.

În mod separat, compania s-a implicat şi în dezvoltarea de proiecte fotovoltaice de sine stătătoare. Datacor deţine 30% din acţiunile unei companii denumite Domneşti Solar Farm, unde sunt asociaţi mai mulţi oameni de afaceri.

„Am finalizat împreună cu nişte parteneri de-ai mei investiţia într-un proiect fotovoltaic la sol cu o putere instalată în curent continuu de 3,3 MW, suntem în faza în care ar trebui să obţinem autorizaţia de producător în următoarele săptămâni“.

În alte două proiecte Datacor nu a intrat în structura financiară, ci a jucat rolul de dezvoltator, ducând proiectele până la ready to build înainte de a le vinde.

„Proiectul de 5 MW din Sălaj l-am dus la ready to build şi am făcut exit anul trecut către un investitor din Turcia, iar cel de-al doilea, cu o capacitate de 50 MW, este încă în lucru. Sper ca anul acesta undeva în vară să fie la stadiul de ready to build şi sperăm să avem o structură financiară în spate care să construiască acest proiect“.

Datacor a ajuns în prezent la 150 de oameni, după ce a angajat aproximativ 30 de oameni pe parcursul anului 2023.

„Noi am reuşit să găsim destul de mulţi colegi şi ne-am bucurat să fie de mare valoare aici în Bistriţa. De asemenea, am întărit echipa de la Timişoara care lucreză destul de intens pe nişte proiecte provocatoare de infrastructură pe căile ferte. De asemenea, ne-am întărit echipa de mangement“. 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank