ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania Datacor a început să producă tablouri electrice şi pregăteşte o investiţie de peste 1 mil. euro pentru a treia hală din parcul industrial Bistriţa Sud

15.09.2023, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Datacor este implicată şi în dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă, iar compania a devenit acţionar şi într-un proiect de producţie de energie. ♦ Cifra de afaceri s-a ridicat la 10,6 mil. euro în 2022, iar pentru 2023 va depăşi 15 mil. euro.

Compania Datacor a început din 2023 să producă tablouri electrice în facilităţile sale din parcul industrial Bistriţa Sud şi pregăteşte o investiţie de peste 1 mil. euro pentru a-şi con­strui a treia hală, pentru producţie, logistică şi birouri, a explicat Bogdan Bilegan, CEO şi acţionar al Datacor, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Acolo avem această parcelă pe care am închiriat-o, ne dorim o inves­tiţie în extinderea spaţiilor de birouri şi a capacităţilor de logistică. (...) Deoa­rece vrem să avem lanţul de aprovizionare sub control pe divizia Green Energy, să ne putem asuma termene clare în faţa clienţilor, din acest an am început să ne producem singuri tablourile electrice. Am dori să facem a treia hală, a treia inves­tiţie, în care să mutăm capacitatea de producţie acolo“.

Compania de inginerie şi inte­grare de sisteme Datacor a revenit anul trecut şi în piaţa energiei re­generabile, unde a mai instalat proiecte şi în urmă cu aproape un deceniu, la primul val al rege­nerabilelor. Divizia Green Energy a înregistrat o creştere peste aşteptări, ajungând în 2023 să reprezinte cel puţin 50% din cifra de afaceri totală, ceea ce a determinat şi investiţia pentru producţie de tablouri electrice.

„Avem aproape 10 MW instalaţi şi vom mai adăuga încă cel puţin 8 MW până la finalul acestui an. (...) Adresăm cu precădere clienţii busi­ness, mergem în special către clienţii din zona clădirilor comerciale sau industriale“.

Pe lângă proiectele pe care le instalează pentru clienţi, Datacor se implică şi în proiecte pe care le duce până în stadiul de ready to build îna­inte de a le vinde către clienţii intere­saţi. Mai mult, compania deţine acum şi 30% din acţiunile unei com­panii denumite Domneşti Solar Farm, unde sunt asociaţi mai mulţi oameni de afaceri. Această compa­nie va intra în producţia de energie.

„Proiectul are o putere instalată de 3,2 MW, investiţia este în curs de derulare şi cred că undeva la finalul lunii noiembrie va fi conectată la sistemul energetic naţional. Şi acolo Datacor deţine un 30%. E ceva nou partea de producţie, dar partenerii cu care ne-am asociat fac asta de mult timp, au o experienţă bogată în spate, deci împreună cu siguranţă o să avem succes şi în acel proiect“.

Fondată de fraţii Bilegan în urmă cu două decenii, compania Datacor produce la Bistriţa şi subansamble de fibră optică, începând din 2021, după o investiţie de 1,3 milioane de euro susţinută şi din fonduri europene. Acum, pentru a treia hală din parcul industrial Bistriţa Sud compania speră să atragă din nou fonduri nereambursabile.

Cu toate acestea, piaţa pentru aceste produse nu este una simplă, întrucât concurenţa vine dinspre produsele ieftine din Asia.

„Ne batem cu preţuri destul de joase venite din Asia, evident că acolo trebuie să ne repoziţionăm, să mergem către o nişă, ca amplasarea în România şi Euroa să ne ofere un avantaj competiţional faţă de piaţa din Asia“.

În 2022, Datacor a înregistrat o cifră de afaceri de circa 10,6 mil. euro, în creştere cu 35% faţă de anul anterior, iar pentru anul 2023 ţinteşte peste 15 milioane de euro. Avântul este condus de divizia Green Energy.

„Vrem să depăşim trei borne în trei ani, începând de la borna de 15 mil. euro în acest an, 24 mil. euro anul viitor şi în 2025 ar fi extrem de grozav dacă am trece de 30 mil. euro“.

Datacor este structurată acum pe trei divizii: Green Energy, care activează în piaţa de energie, Infrastructură Inteligentă, care activează în integrare de sisteme de infrastructură, telecomunicaţii şi altele, respectiv Connectivity.

„Connectivity este şi brandul sub care am demarat producţia de subansamble de fibră optică şi sub acest brand am demarat anul acesta şi producţia de tablouri electrice. Ne dorim ca Connectivity să devină mai degrabă o divizie de process management, adică să fie capabilă ca într-un timp etrem de scurt să poată aduce în piaţă diverse produse de care noi o să avem nevoie“.

Datacor a ajuns în prezent la circa 130 de angajaţi, dintre care peste 50 sunt mobilizaţi deja pe divizia de Green Energy lansată anul trecut.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank