ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cine are prioritate la finanţări totale de 50, respectiv 100 mil. euro prin PNDR? Ana Morun, Inspire Consulting: Activităţile din turism şi cele din producţie obţin punctaje mari

21.06.2021, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Cu un buget total de 50 mil. euro, solicitanţii pe submăsura 6.2 pot accesa sume de 50.000 de euro, respectiv 70.000 de euro în cazul activităţilor de producţie ♦ Submăsura 6.4 are un buget total de 100 mil. euro, iar solicitanţii pot accesa sume de 200.000 de euro.

Activităţile de turism obţin cel mai mare punctaj pe submăsura 6.2 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în timp ce activităţile de producţie punctează cel mai sus pe submăsura 6.4, conform ghidului solicitantului pro­pus în consultare publică de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), a explicat Ana Morun, administrator şi manager de achiziţii, Inspire Consulting, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Pe submăsura 6.2, vorbim în primul rând de activităţile de turism, care obţin cele mai multe puncte, adică proiecte care vizează investiţii în agrement sau în unităţi de alimentaţie şi tot ce înseamnă această zonă. Parcuri de distracţii, cu tiroliene sau acvatice, sau chiar do­tarea unui spaţiu cu ATV-uri pentru a face excursii în aer liber. Oricum, activităţile de divertisment sunt primele punctate, nu de cazare“. 

Consultantul a subliniat că AFIR nu mai finanţează agropensiuni, însă sunt eligibile proiecte precum campinguri, parcuri de rulote, bungalouri sau căsuţe. Mai trebuie spus că finanţarea pe partea turistică poate fi accesată doar în anumite zone ale ţării. 

„Este o listă pe AFIR cu anumite localităţi care sunt considerate atractive pentru turism şi doar în acele zone se pot depune proiecte pe turism. (...) A fost o indignare în  această sesiune cu privire la zonele care sunt considerate cu potenţial turistic ridicat. Presupun că se doreşte pro­movarea anumitor zone care au potenţial sau sunt deja dezvoltate. Cred că s-a luat decizia şi pentru că s-au construit destul de multe pensiuni care au ieşit din circuitul turistic după perioada de moni­torizare“. 

Cele două sub­măsuri se adresează activităţilor nonagricole din mediul rural, iar detaliile discutate în cadrul emisiunii se referă la forma ghidului publicat de AFIR în consultare publică la mijlocul lunii mai. Această etapă s-a încheiat acum, iar Agenţia ar putea veni cu o serie de modificări uşoare atât pe grilă, cât şi în ghid. 

„Din ce am vorbit, dar nu este ceva oficial, înţelegem că undeva la mijlocul lunii viitoare vom avea ultimele modificări, varianta finală, iar depunerile vor începe la minim 7 zile din momentul publicării ghidului. Este o fereastră mică“. 

Cu un buget total de 50 de milioane de euro, submăsura 6.2 din PNDR se adresează în primul rând afacerilor mici, startup-urilor din mediul rural, care au şi sediul social şi punctul de lucru în mediul rural. 

„Este un program fără cofinanţare proprie şi se oferă până la 50.000 de euro, sau 70.000 de euro pentru activităţile cu investiţii în producţie. Astfel, este un ajutor pentru fermierii care vor să îşi diversifice activitatea sau pentru persoanele care vor să se mute în mediul rural şi să deschidă acolo o afacere“. 

Cei care vor să acceseze aceste fonduri au nevoie neapărat de o formă juridică, fie că este PFA, SRL, întreprindere individuală sau cooperativă agricolă. 

„Poate fi pe modelul startup, dar poate fi şi o firmă veche cu activitate în agricultură, care îşi diversifică activitatea, sau firme care au activat în alte domenii. Este foarte important de ştiu că nu poate accesa o firmă care a mai avut în trecut obiectul de activitate pentru care cere finanţare. Trebuie să fie nou autorizat obiectul de activitate. Dacă l-ai avut autorizat şi nu ai avut activitate pe el, poţi da o declaraţie în acest sens şi poţi accesa finanţare“. 

Dincolo de turism, printre activităţile care mai intră la finanţare pe submăsura 6.2 se numără şi proiectele care vizează servicii din sectorul medical, inclusiv cabinete stomatologice şi sanitar-veterniare. Aici intră la finanţare şi proiectele pe medicină alternativă. 

„Vedem solicitări şi pe medicină alternativă şi pe cabinetele de stomatologie, pe care există cerere de la studenţi aflaţi în ultimul an de studiu, care îşi dau acum licenţa şi se pregătesc să se asocieze şi să facă acest lucru“. 

Activităţile de producţie pot obţine un punctaj bun şi pe submăsura 6.2, încadrându-se aici activităţi meşteşugăreşti, activităţi de artizanat, olărit, brodat, prelucrarea lânii sau a pieilor. 

„După care avem activităţi de producţie precum fabricarea produselor textile, a celor de îmbrăcăminte, a articolelor de marochinărie, prelucrarea produselor lemnoase, utilaje, fabricarea maşinilor, a bărcilor – chiar avem proiecte pe fabricarea bărcilor, nu ne aşteptam – şi fabricarea produselor electrice şi electronice“. 

Ana Morun a subliniat că în ghid apar şi serviciile, însă acestea obţin cel mai mic punctaj, întrucât reprezintă un domeniu care nu necesită neapărat investiţii foarte mari. 

Totodată, ea a explicat că sumele sunt acordate în mod forfetar, cu 70% din sumă în prima parte şi restul de 30% după doi sau trei ani, în linie cu atingerea unor obiective. 

„Să luăm suma de 50.000 de euro. Concret, se acordă mai întâi circa 35.000 de euro, urmând ca timp de 2-3 ani să implementăm proiectul cu banii aceştia, iar la final să mai primim cota a doua de 15.000 de euro, respectiv 30%. În acestă perioadă trebuie finalizată investiţia şi trebuie să realizezi o cifră de afaceri de minim 30% din prima tranşă. În cadrul ăsta ar fi cam 10.000 de euro“. 

Ce aduce submăsura 6.4 din PNDR

Cu un buget total de 100 de milioane de euro, submăsura 6.4 din PNDR se adresează afacerilor deja existente, care vor să îşi diversifice activitatea sau să înceapă proiecte noi. Finanţările pot ajunge la 200.000 de euro, iar aportul propriu este de 10% pentru activităţile de producţie, respectiv 30% pentru restul activităţilor. 

„Poţi avea deja codul CAEN autorizat şi să faci o investiţie nouă, un utilaj în plus într-o fabrică. Trebuie ca firma să nu fi avut activitatea întreruptă în ultimii doi sau trei ani şi să fie pe profit în ultimul an sau în ultimii doi ani. Vorbim de profit operaţional, poate fi şi zero, doar să nu fii pe pierdere“. 

În ceea ce priveşte domeniile cele mai avantajate pe această submăsură, Ana Morun indică spre activităţile de producţie. 

„Pe 6.4 sunt proiectele care vizează activităţi de producţie, acestea obţin cele mai multe puncte, adică 75 de puncte. Şi asta ce înseamnă: că proiectul este în primul rând iniţiat de o întreprindere existentă, cel puţin PFA, care a avut activitate agricolă în ultimele 12 luni – activitate dovedită prin înregistrare la registrul agricol sau în APIA. Aici se mai obţin 5 puncte. Mai mult, dacă proiectul a fost iniţiat de solicitanţi care nu au beneficiat de finanţare în 2014-2020 mai avem încă 10 puncte“. 

Pe această linie se încadrează activităţi de producţie, turism, activităţi medicale, iar partea de construcţie de bungalouri, căsuţe de vacanţă şi parcuri de rulote este şi aici finanţată. 

„La început toată lumea a venit spre turism. În mare parte erau cei care au accesat fonduri pe 2014-2020 şi voiau să îşi diversifice activitatea pentru că se poate face, poţi construi un corp nou spre exemplu, dacă nu ai deja 8 camere – maximul care se poate realiza prin PNDR. Voiau să facă un foişor sau un spaţiu de agrement“. 

Consultantul a punctat că cei care au accesat fonduri pentru această activitate pe programarea 2014-2020 obţin cu 10 puncte mai puţin decât cei care accesează pentru prima dată. 

Spre deosebire de 6.2, submăsura 6.4 nu se bazează pe un sistem forfetar, ci pe plata în tranşe, pe cereri de plată. 

„Se poate solicita şi un avans, se poate face şi un credit pentru patea de cofinanţare, întrucât AFIR colaborează cu câteva vănci cu o dobândă avantajoasă“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank