ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Chinezii de la Noark Electric, parte din gigantul CHINT, deschid lângă Bucureşti un centru logistic regional şi analizează investiţia pentru o fabrică în România

13.10.2023, 09:30 Autor: Alex Ciutacu

♦ Cifra de afaceri a Noark România se îndreaptă spre 13 mil. euro în 2023, de la 9,4 mil. euro în 2022.

România va deveni în 2024 un centru logistic regional pentru compania Noark Electric Europa, parte a conglomeratului chinez CHINT, iar anii următori ar putea aduce şi facilităţi de producţie Noark în economia locală, a explicat Eugen Toma, country manager la Noark Electric România, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Noark este prezentă în Europa, inclusiv în România, din 2011 şi a ajuns în timp la o ma­turitate. Suntem prezenţi în 17 ţări din Europa în momentul de faţă, iar acum se ur­mă­reşte o regionalizare. Până acum cen­tre­le logistice au fost în Spania şi Cehia, iar în mo­men­tul de faţă se face o primă împărţire cu România ca centru zonal şi ulterior re­gional“.

Compania activă în piaţa componentelor electrotehnice va deschide centrul logistic de lângă Bucureşti de la 1 ianuarie 2024, iar în a doua parte a anului viitor acesta va fi pregătit pentru a deservi Bulgaria, ex-Iugoslavia şi Grecia. În 2025, totul trebuie să fie funcţional pentru a deservi regiunea. Noark va închiria spaţii logistice, nu va construi spaţii proprii.

În următorii ani, România ar putea fi una dintre destinaţiile de investiţii ale grupului chinez CHINT atunci când vine vorba de facilităţi de producţie.

Conglomeratul este unul dintre cei mai mari producători de componente electrotehnice in lume, are peste 40.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri estimată la peste 20 mld. dolari pentru 2023.

„Grupul este interesat ca în următorii 2-3 ani maxim să se aşeze cu fabrici de producţie în Europa, iar România face parte din acest plan. E una dintre ţările care pot absorbi astfel de investiţii. (...) Fie pe partea de invertoare, fie pe medie tensiune, fie pe componente pentru tablouri. Se analizează orice posibilitate în momentul de faţă şi cu siguranţă în primăvara anului viitor avem deja decizia luată legat de unde şi ce se va face“.

În ultimii 12 ani compania Noark Electric a fost prezentă pe piaţa din România cu componente electrotehnice şi echipamente de joasă tensiune. Printre proiectele echipate de companie se numără stadioane, precum Ghencea sau Giuleşti, respectiv aeroporturi, precum Craiova, Iaşi, Timişoara sau Oradea.

„Până la începutul anului eram mai activi pe zona de componente şi tablouri, iar anul acesta intrăm în zona de energie verde fotovoltaic, cu invertoare, baterii, accesori pentru tablouri. Şi acum ne pregătim strategia de abordare pentru următorii 5 ani“.

Noark Electric România a înregistrat o cifră de afaceri de 9,4 milioane de euro în 2022, iar pentru 2023 ţinteşte 13 milioane de euro. Numărul de angajaţi este de 21 de persoane.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank