ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cătălin Butnariu, Amber: Lucrăm la proiecte care implică elemente sau jocuri care ţin de blockchain, NFT şi metavers. Este o cerere foarte mare

21.02.2022, 13:00 Autor: Alex Ciutacu

Compania cu peste 900 de angajaţi deschide un studio în Kiev, pe lângă cele din Bucureşti, Botoşani, Guadalajara, Montreal, San Francisco şi Los Angeles.  Amber a înregistrat afaceri de circa 30 milioane de dolari în 2021, în creştere cu circa 50% faţă de 2020.

Industria jocurilor video înregis­trează o creştere accelerată în ceea ce priveşte proiectele legate de blockchain, NFT-uri (non-fungible token) şi metavers, în contextul în care a început să intre capital nou în industrie pe fondul acestor tendinţe, a explicat Cătălin Butnariu, head of corporate development al dezvoltatorului de jocuri video Amber Studio, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Amber funcţionează ca o agenţie din multe puncte de vedere, ce facem noi este să dezvoltăm jocuri video B2B pentru parteneri din industria de jocuri globală, şi aceste trenduri de metavers, blockchain games, NFT au intrat în forţă în gaming. Din a doua jumătate a anului trecut am văzut o accelerare, o intensificare a cererilor pe acest domeniu şi noi, ca agenţie endtoend, trebuie să fim pregătiţi să răspundem oricăror cereri din piaţă. Ne-am mobilizat rapid şi avem şi astfel de proiecte la care lucrăm, care implică elemente sau jocuri care ţin de blockchain, NFT şi metavers“. 

El a subliniat că există o cerere foarte mare pentru capacitate de dezvoltare, iar aceste trenduri reuşesc să aducă investiţii noi în sector, care vin din afara sectorului de gaming. 

„Investitorii din zona crypto, dar şi din cu totul alte domenii care sunt interesate de oportunităţile aduse blockchain, au început să se uite la jocuri ca o aplicaţie cu potenţial pentru această tehnologie. Şi cererea a crescut foarte mult, mai ales pe zona de B2B avem foarte multă cerere pentru a dezvolta jocuri, pentru a dezvolta experienţe.“ 

Poziţionarea Amber ca o agenţie de dezvoltare care poate livra servicii integrate îi oferă de la început un avantaj în această piaţă aflată în formare. Totuşi, Butnariu aduce în discuţie faptul că tehnologia este încă la început şi nu este una dovedită. 

„Totul se poate schimba foarte repede. Oportunitatea este mare pe blockchain şi NFT-uri, dar nu este o tehnologie dovedită, este încă la început de drum şi este un grad de risc destul de mare pentru companiile care investesc şi pentru investitorii care pun foarte mulţi bani pe această tehnologie. Noi suntem aici pregătiţi să dezvoltăm proiecte şi cred că suntem într-o poziţie bună, dar tehnologia încă nu este dovedită“. 

Amber Studio este cea mai mare agenţie românească de dezvoltare de jocuri video, cu studiouri în Bucureşti, Botoşani, Guadalajara, Montreal, San Francisco şi Los Angeles, iar recent compania a anunţat deschiderea unui studio în Kiev.

Compania lucrează în principal pe proiecte B2B, pentru clienţi, dar are şi proiecte proprii. Întrebat dacă Amber va lansa proiecte proprii în zona blockchain, NFT, metavers, reprezentantul companiei a spus că nu exclude nimic. 

„Nu excludem nimic. Noi iterăm şi ne jucăm cu concepte originale, în orice moment avem fie pitch-uri doar la nivel de concept, fie chiar prototipuri pe diverse concepte, pe diverse platforme, poate fi mobile, PC sau consolă. Nu excludem nimic pentru că vrem să fim pregătiţi pentru orice trend.“ 

Presa internaţională scrie despre tendinţa talentelor din Silicon Valley de a migra spre companii din acest nou segment de piaţă, însă Amber nu consider la acest moment că ar fi vorba despre un exod.

„Lumea e împărţită cumva în două pe acest subiect şi vorbim inclusiv în rândul dezvoltatorilor, angajaţilor care lucrează la companiile medii şi mari mai ales. Pe de o parte avem cei care adoptă foarte rapid trendurile şi tehnologia şi sunt interesaţi de astfel de lucruri, iar pe de altă parte sunt cei mai conservatori şi este încă foarte multă lume care priveşte mai ales idea de NFT-uri în jocuri ca fiind ceva foarte speculativ care nu se potriveşte domeniului. Nu pot să mă pronunţ dacă au dreptate sau nu.“ 

Butnariu consideră că există viitor în această tehnologie în jocuri, dar trebuie identificată metoda corectă prin care aceasta să fie utilizată sau integrată.

„Se încearcă foarte multe lucruri şi vom vedea ce va conduce la succes. Legat de angajaţi, dezvoltatori, aş spune că nu este un exod către genul acesta de companii pentru că foarte mulţi oameni nu consideră că acesta este viitorul gaming-ului.“ 

Amber Studio vrea să îşi continue strategia de dezvoltare accelerată şi în anul 2022 şi analizează extinderea cu noi studiouri, însă reprezentantul companiei nu a putut oferi informaţii mai exacte la acest moment. Totodată, Amber analizează în continuare posibilităţile pe care le are în ceea ce priveşte atragerea de capital. 

„Ca strategie de creştere vrem să complementăm creşterea organică cu o creştere accelerată şi să facem anumite investiţii strategice. Pentru acest lucru intenţionăm să atragem capital şi aici ne uităm la toate opţiunile disponibile, fonduri de investiţii, IPO, listări pe bursă la un moment dat, analizăm momentan variante. Nu suntem pregătiţi să anunţăm nimic concret în acest moment, dar ce pot spune este că ne interesează să atragem capital“. 

Amber are peste 900 de angajaţi în toată lumea şi alte circa 100 de poziţii deschise în prezent. Compania înfiinţată în 2013 a înregistrat în 2021 afaceri de circa 30 de milioane de dolari, în creştere cu aproximativ 50% faţă de 2020. 

Conform platformei de informaţii financiare Confidas, Amber are 21 de acţionari, principalii fiind Mihai Pohonţu (56,9%), Dragoş Hâncu (14,7%), Matthew Scott Humphries (6%), Tudor Postolache (5%), Adrian Iulian Anton (2,6%), Sfrijan Mihai (2,5%) şi Cătălin Butnariu (2,1%).

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank