ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Atlantis România investeşte 34 mil. euro pentru un parc fotovoltaic de peste 40 MWh în jud. Prahova, respectiv două proiecte de vile lângă Bucureşti

16.08.2021, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Grupul deţine în acest moment în România circa 370 de hectare de teren ♦ Planurile de investiţii pentru următorii ani ar putea cuprinde noi proiecte de energie regenerabilă, dar şi proiecte industriale. 

Compania Atlantis România are în plan investiţii totale de circa 34 mil. euro în piaţa locală în următorii trei ani, reprezentând un parc fotovoltaic şi două proiecte rezidenţiale de vile, a explicat Mioara Iofciulescu, director executiv, Atlantis România, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În Prahova vom demara anul viitor o investiţie pentru un parc fotovoltaic pe un teren de circa 49 de hectare. Capacitatea parcului va fi de 40-42 MWh şi îl dezvoltăm cu scopul de a produce energie. (...) Randamentele au început să crească, valoarea investiţiei este mult mai bună acum, un astfel de proiect pentru noi înseamnă o investiţie de circa 24 mil. euro, având în vedere că trebuie să investim şi în reţeaua de racordare a parcului până la prima staţie care se află în sistemul de distribuţie naţională“.

Proiectul pentru parcul fotovoltaic din zona Puchenii Mari, jud. Prahova, ar putea ajunge să injecteze curent în reţea în anul 2024, întrucât acesta va fi primul proiect al Atlantis România în zona de energie. 

Atlantis România a intrat pe piaţă din 2006, ca parte a grupului elveţian New Real Estate Holding, un grup activ în Europa şi în SUA atât prin dezvoltări imobiliare şi logistice, cât şi prin turism sau servicii medicale. De la intrarea în piaţa locală, grupul a achiziţionat terenuri, iar în prezent deţine circa 370 de hectare. 

„Terenurile sunt situate în zona de sud a ţării, în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Prahova şi Constanţa. În funcţie de localizare prevedem în continuare dezvoltarea de cartiere rezidenţiale, dar avem în vedere şi proiecte industriale, parcuri logistice sau investiţii în turism“. 

Până acum, Atlantis a dezvoltat două cartiere rezidenţiale de vile în apropierea Capitalei, unul în Domneşti şi unul în Corbeanca. În prezent, dezvoltatorul se pregăteşte să lanseze a doua fază a proiectului din Corbeanca, care va fi realizată în următorii trei ani. 

„Pentru proiectul din Corbeanca avem în vedere o faza a doua care nu este destinată vânzării, ci închirierii. Va cuprinde 30 de unităţi locative şi avem în vedere o investiţie de 5 mil. euro“. 

Pe lângă aceste investiţii, grupul are în plan un nou proiect rezidenţial de vile în zona Moara Vlăsiei, jud. Ilfov, care va fi lansat în 2022 printr-o investiţie de 5 mil. euro. Spre deosebire de a doua fază a proiectului din Corbeanca, acesta este destinat vânzării.

„Vom dezvolta un cartier cu 30 de vile şi câteva spaţii comerciale, în Moara Vlăsiei, în apropierea Autostrăzii Bucureşti-Ploieşti. (...) Pandemia a generat nevoia de locuinţe mai spaţioase, care au curte, cu posibilitatea de conectare cu natura, cât şi crearea unor spaţii de lucru plăcute şi confortabile chiar acasă, motiv pentru care am considerat că este oportun să demarăm o nouă dezvoltare în această perioadă“. 

Directorul executiv a adăugat că dezvoltarea infrastructurii şi a reţelelor de utilităţi în zona Moara Vlăsiei reprezintă factori care au determinat decizia de investiţie în prezent. Construcţia ar trebui să înceapă în martie 2022, iar termenul de finalizare este de maxim 18 luni. 

În ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor, Atlantis România a dezvoltat până acum proiecte prin investiţii proprii, capital de la acţionari, dar pentru proiectele viitoare are în vedere şi atragerea de finanţări. 

„Pentru aceste proiecte am prevăzut şi atragerea unor finanţări bancare, dar şi fonduri europene. Pentru proiectele de energie regenerabilă sunt programe şi proiecte care să finanţeze în proporţie de 50% astfel de investiţii“. 

Mai mult, compania are în vedere să mai dezvolte în următorii ani şi alte proiecte pe segmentul energiei regenerabile, în special pe terenurile pe care le are în judeţul Giurgiu. 

„În acest moment energia este un domeniu foarte bun de investiţii şi avem în vedere dezvoltarea de parcuri fotovoltaice pentru terenurile pe care le avem în Giurgiu, care sunt suprafeţe mari de circa 100 de hectare“. 

Totodată, grupul ţinteşte în România şi potenţiale dezvoltări industriale, în contextul în care Mioara Iofciulescu subliniază că elveţienii deţin cel mai mare parc logistic de lângă Moscova. 

„În România, zonele în care am achiziţionat noi terenuri până acum nu au fost foarte atractive din acest punct de vedere, din păcate. Însă având în vedere dezvoltarea infrastructurii şi a zonei de utilităţi, preconizăm că în zona Cornetu, jud. Ilfov, vom putea în următorii zece ani să dezvoltăm şi parcuri logistice“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank