ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Andrei Pitiş, CEO, Simple Capital: Am investit până acum în 25-30 de start-up-uri de tehnologie

22.11.2021, 14:00 Autor: Alex Ciutacu

„Statul ar trebui să aibă nişte programe de creştere a competenţelor organelor de control, astfel încât să ştie când controlează o astfel de entitate cu ce se confruntă“.

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cu­nos­­cuţi antreprenori şi investitori din in­dus­­tria locală de IT, a investit deja în peste 25 de start-up-uri tech prin vehiculul său de in­vestiţii de tip angel, Simple Capital, şi nu a ieşit până acum din niciun proiect, a ex­pli­cat el, în emisiu­nea ZF Investiţi în Ro­­mâ­­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Între 25 şi 30 de start-up-uri. Prin­tre ele pot numi Deep­stash al lui Vla­dimir Oane, un Insta­gram de idei abso­lut senza­ţional, care a depăşit 1-2 mi­lioane de uti­liza­tori la ni­vel glo­bal, în SUA şi India ştiu că are mulţi uti­li­zatori. Hyperhuman al lui Bogdan Preduşcă, care ajută trainerii de fitness să creeze antrenamente video perso­na­lizate pentru utilizatorii lor. Mai este Yummdiet, care se va rebrandui în Crave, am fost acum la Web Summit (n.r.: con­ferinţă de tehnologie) şi vom lansa plat­forma pe piaţa americană, dar sunt şi alte lucruri intere­sante aici, şi-anume algoritmul de generat diete care deja a intrat pe ra­darul unor companii din zona de sănătate, care ar vrea să ofere programe de nutriţie per­sonalizate clienţilor lor“. 

Andrei Pitiş este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori în IT în România. El este cunoscut pe piaţă atât pentru impicarea în programele de susţinere şi descoperire a start-up-urilor, cât şi pentru proiectul ceasului inteligent Vector Watch vândut către gigantul american Fitbit şi investiţiile sale în proiecte precum Clever Taxi, achiziţionat de nemţii de la Daimler. El a lansat Simple Capital la începutul anului 2020. 

„Eu sunt foarte axat acum pe zona de tehnologie, start-up-uri care chiar creează tehnologie competitivă la nivel mondial. (...) Cred că trebuie să ne concentrăm pe start-up-uri tehnologice pornite din România pentru că acestea sunt cele în care se investeşte foarte puternic şi în America, sunt fonduri doar pentru asta. Se creează tehnologie pentru zona de cloud, pentru zona de crypto, care nu ar trebui deloc neglijată. Cred că are un viitor foarte puternic şi cred că proiectele tehnologice din zona asta care au tracţiune vor fi foarte puternice în viitor“. 

Întrebat ce trebuie să aibă un proiect pentru a-i atrage atenţia, Pitiş spune că trebuie să fie fondat de oameni care să aibă curajul să inoveze, să facă ceva diferit, să atace o piaţă internaţională, să creeze produse de tehnologie şi să aibă puterea să se înconjoare cu o echipă foarte bună. 

În noiembrie 2018, Andrei Pitiş a anunţat public în cadrul unei emisiuni ZF că vrea să creeze 100 de milionari în euro în România. Acum, el spune că planul progresează. 

„Mă bucur că am declanşat acea undă seismică pentru că au fost alţii care au reuşit înaintea mea să facă lucrul acesta în moduri diferite, la fel cum UiPath a creat sper peste 100 de români milionari din acţiuni, la fel cum sper că şi Elrond a creat peste 100 de milionari din crypto, eu am ales un drum mai lung, dar sper eu mai frumos. Cel puţin pentru mine este, interacţionez cu oameni foarte inteligenţi în care investesc toată experienţa mea de până acum şi banii de care au nevoie să-şi crească businessurile şi să devină nişte antreprenori de succes care ulterior să îşi vândă businessurile sau să le listeze la bursă şi prin asta să valoreze fiecare dintre ei milioane“.

Antreprenorul-investitor subliniază că se referă la antreprenori care nu aşteaptă nimic de la stat decât „nişte minime competenţe pe zona de business în care activează, de genul creare software, SaaS (Software-as-a-Service), şi alte zone de genul acesta“. 

„Şi cred că statul ar trebui să aibă nişte programe de creştere a competenţelor organelor de control, astfel încât să ştie când controlează o astfel de entitate cu ce se confruntă, astfel încât să avem din ce în ce mai multe firme româneşti de tehnologie care să creeze produse competitive, care să fie profitabile şi să plătească taxe mari în România“. 

Andrei Pitiş a fost prezent în cadrul emisiunii alături de Daniel Ilinca, CEO şi fondator al Softbinator Technologies, o companie specializată în dezvoltare de produse software şi proiecte de R&D în zona de blockchain şi inteligenţă artiicială. Aceasta a fost una dintre primele sale investiţii în 2020, el ocupând şi poziţia de preşedinte al Softbinator. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank