ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ana Morun, Inspire Fonduri: A scăzut brusc interesul de a accesa fonduri europene

23.06.2023, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Următoarele luni ar trebui să aducă lansarea a peste 450 de măsuri cu finanţare europeană, iar piaţa nu pare pregătită pentru ele.

Anul 2023 ar tre­bui să aducă sute de măsuri de finanţare pe fon­duri europene, dar mo­dul în care au fost ges­tio­nate astfel de programe şi con­­tex­tul economic actual au dus la o scă­dere a interesului faţă de aces­tea, a ex­plicat Ana Morun, fonda­toa­rea com­pa­niei de consultanţă Inspire Fonduri, în emi­siunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Până acum nu s-a putut construi pe măsurile lansate şi toată lumea voia o hală, un centru medical, o sală de fitness, totul era pe construcţie. Acum se poa­te construi, s-a dat dru­mul la programe, doar că a scăzut brusc interesul oame­ni­lor de a con­strui sau de a accesa aceste măsuri. Ne gândeam că atunci când se lan­sează programele regionale nu vom avea timp să respirăm, dar totuşi nu este chiar aşa. Cine ştie, poate popu­laţia nu este informată că poate accesa aceste finanţări“. 

Ghidurile pentru mult-aşteptatele pro­grame regionale au fost puse în ultima lună în consultare publică. Dincolo de a­cestea, intersecţia dintre cadrul multianual, PNRR şi PNS ar trebui să aducă peste 450 de măsuri de finanţare lansate în urmă­toarele luni.

„Avem câteva proiecte semnate, dar oamenii sunt reticenţi pentru că avem a­ceastă instabilitate unde se anunţă o măsură, se modifică, apar mai multe vari­ante consultative, vedem o neîncredere în piaţă şi atunci aşteaptă să vadă varianta finală. Problema este că atunci când vine varianta finală vine odată cu depunerea şi nu mai ai timp să mai faci nimic.“

„Deşi au anunţat că vor să simplifice cumva Programele Regionale şi să nu mai ceară studii înainte, ci doar declaraţii de angajament ale beneficiarilor, cum că se obligă să facă studiu de fezabilitate, deviz, etc“.

Dacă Guvernul vrea să obţină rezultate prin zecile de miliarde de euro pe care le poate atrage România din fonduri europene, lipsa de încredere şi reticenţa potenţialilor beneficiari reprezintă probleme care trebuie abordate rapid. Deja apar diferite programe unde nu se depun suficiente proiecte. Unul dintre acesta este digializarea IMM-urilor, măsură finanţată prin PNRR.

„Este un program foarte controversat care e de şase luni pe piaţă. Are buget pentru vreo 7.000 de proiecte şi s-au depus până acum vreo 700 de proiecte în şase luni şi mai sunt mai puţin de două săptămâni şi se încheie. Toată lumea voia digitalizare până a apărut programul. E un program destul de complex, cu multe cerinţe şi un buget mic“.

Cu sute de măsuri programate pe un calendar de care nu se ţine nimeni, lipsa de încredere este dublată şi de o lipsă de informare. Urmărirea măsurii potrivite pentru tine ca antreprenor poate deveni un alt doilea job.

„Dacă se lansează într-o perioadă foarte scurtă multe proiecte nu ai de unde să ştii că s-au lansat toate. (...) A fost un program anul acesta cu garduri electrice unde depunerea a durat câteva zile. Cât am trimis noi informare către clienţii noştri că s-a deschis, până s-au gândit ce le trebuie, a trecut programul. Am făcut câteva depuneri în termen, dar s-a epuizat bugetul în câteva zile“.

Anul 2023 este cu atât mai improtant cu cât pe anumite măsuri Guvernul vrea să aloce 80% din bugetul pentru această programare multianuală chiar în acest an.

„Programele operaţionale erau gândite să înceapă în 2021, suntem în 2023 şi vor să aloce 80% din buget anul acesta, cum vor să aloce şi pe Tânărul Fermier. Şi vor fi multe programe lansate cu buget mare în primul an pentru a recupera din timpul pierdut în ultimii doi ani“.

Un alt element care ţine de contextul economic este cel legat de accesarea finanţărilor bancare, atât pentru cofinanţare cât şi pentru diferite credite punte.

„Este şi faptul că băncile au crescut foarte mult dobânzile şi este puţin mai greu să obţii creditare pentru cofinanţare. Dacă vorbim de un program de 2 milioane de euro, foarte puţini au fonduri proprii şi trebuie să apeleze la bănci. Este puţin greoi procesul de creditare“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank